Ενόψει Πάσχα ... σουβλίζεται ξανά-μανά η Creta Farm

Εκτύπωση

Ενόψει Πάσχα ... σουβλίζεται ξανά-μανά η Creta Farm

 • Πολιτικές βολές που χρήζουν ανάκλησης, κατά της Ρεθυμνιώτικης Βιομηχανίας

        26/2/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Την 1η Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το Ρέθυμνο ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, στο πλαίσιο πλειάδας θεμάτων που ο ίδιος είχε στην ατζέντα των συναντήσεών τους.

Αργά το απόγευμα μετέβη στο Πρίνο όπου είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους του οικείου Πολιτιστικού Συλλόγου, οι οποίοι του κατήγγειλαν το γνωστό και πολυσυζητημένο θέμα της ανυπόστατης έως σήμερα, φημολογούμενης περιβαλλοντικής ρύπανσης στο Λατζιμά Ρεθύμνου, ρύπανση όπου σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες προκαλεί η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm.
Η εφημερίδα μας ως γνωστόν έχει ασχοληθεί εις βάθος με το ίδιο θέμα και ύστερα από ενδελεχείς πολύμηνες έρευνες έχει αποφανθεί ότι δεν τίθεται θέμα ρύπανσης καθόσον τα στοιχεία που εξέτασε, διερευνώντας τόσο τον λόγο όσο και τον αντίλογο, ήταν καταλυτικά από την πλευρά της αλλαντοβιομηχανίας.

Αυτά παρουσιάζονται σε προγενέστερα δημοσιεύματα, στα οποία αναλύονται οι επίσημες μελέτες που πολλάκις έχουν γίνει στην μείζονα περιοχή από αρκετούς διαπιστευμένους κρατικούς φορείς και που σε καμία περίπτωση δεν στοιχειοθετείτε η κατηγορία της ρύπανσης του περιβάλλοντος από την εν λόγω εταιρία.

Από
ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλ.
κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης
την άλλη πλευρά και επειδή το έργο του Βουλευτή κ. Κριτσωτάκη έχει αναγνωριστεί από τους Ρεθυμνιώτες, αφού ως μοναδικός εκλεγμένος Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Κρήτη ασχολείται και με τα θέματα του Ρεθύμνου με ιδιαίτερο ζήλο, η Ρ.Α. έχει αρκετές φορές μνημονεύσει και κρίνει θετικά την συνεισφορά του αυτή.

Σε κάθε περίπτωση όμως και αφού διαβάσαμε προσεκτικά την τελευταία του εισήγηση - Ερώτηση προς τους συναρμόδιους Υπουργούς - στη Βουλή, σχετικά με το θέμα του Λατζιμά, θεωρούμε υποχρέωσή μας να θίξουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία αυτής της ερώτησης.
Καταρχήν ο Βουλευτής έστειλε την συγκεκριμένη ερώτηση όχι με την μορφή του διαβιβαστικού, αφού αφορούσε καταγγελίες πολιτών, αλλά και ο ίδιος πήρε προσωπική θέση, αξιολογώντας & σχολιάζοντας ότι όντως προκαλείται ρύπανση στη ευρύτερη μάλιστα περιοχή, από Λατζιμά έως Σκαλέτα!

Αυτό σε κάθε περίπτωση έρχεται να ισχυροποιήσει τα σενάρια λασπολογίας που αμαυρώνουν τουριστικά τις βόρειες παραλίες του Νομού μας, ειδικότερα τώρα που η τουριστική σαιζόν βρίσκεται «προ των πυλών».

Σε αυτό λοιπόν που εμείς θεωρούμε ότι έχουμε ιερή υποχρέωση έναντι του τόπου μας, είναι να ενημερώσουμε τα εξής:

 • 1)Στο κείμενο της επιστολής Κριτσωτάκη αναφέρεται επιβεβαιωμένη ρύπανση. Που και ποιους φορείς επικαλείται ο Βουλευτής σε αυτό; Μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως αυτή του «Αρχιπέλαγους»; Μα είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι το «Αρχιπέλαγος» ίσως και ακούσια, έστησε μια ολάκερη εκστρατεία εις βάρος του Ρεθύμνου βασίζοντας τα στοιχεία της σε αναλύσεις που έγιναν σε ένα ιδιωτικό και μη διαπιστευμένο χημικό εργαστήρι στη Σάμο, αποφεύγοντας την γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους και ταυτόχρονα αποφεύγοντας και το δημόσιο διάλογο μαζί μας τρεις διαδοχικές φορές! Τέτοια εργαστήρια μάλιστα δύναται να διατηρεί οποιοσδήποτε Χημικός Μηχανικός ακόμα και εντός της οικείας του!
 • 2)Στην έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου; Μα το Ε.Μ.Π. ουδέποτε έκανε επίσημη έρευνα ως Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Ο καθηγητής κ. Λιοδάκης, προσωπικά ο ίδιος, έχει ασχοληθεί με το ζήτημα και έχει κάνει ο ίδιος αναλύσεις, ενώ έχει και εσφαλμένα χρησιμοποιήσει το όνομα του Ιδρύματος. Να θυμίσουμε ότι ο κ. Λιοδάκης είναι ιδιοκτήτης 150 στρεμμάτων παρακείμενα της αλλαντοβιομηχανίας και όπως είχαμε αναφέρει και σε προγενέστερο δημοσίευμά μας, ... «όντας διαπλεκόμενος (οικοπεδούχος) και συνάμα τιμίως εμπλεκόμενος ... δεν γίνεται

Αυτά λοιπόν θέσαμε σήμερα σε κατ΄ιδίαν επικοινωνία που είχαμε με τον Βουλευτή κ. Κριτσωτάκη. Του θέσαμε την πλευρά του αντίλογου την οποία προφανώς αγνοούσε.

Και λέμε προφανώς, διότι την ημέρα (1/2/10) που ο Βουλευτής επισκέφθηκε τα μέλη του Π.Σ. Πρίνου, την ίδια ημέρα εμείς του αναφέραμε ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου τον περίμενε στην Creta Farm στο Λατζιμά για να του παραδώσει τα στοιχεία, τις θέσεις της βιομηχανίας, τις περίσσιες έρευνες και εντέλει τον φάκελο που και εμείς παραλάβαμε και πραγματικά ήταν καταλυτικός στο ότι δεν στοιχειοθετείτε καθ΄ οιοδήποτε τρόπο, ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή του Λατζιμά. Θα χρησιμοποιήσουμε μάλιστα την γνωμάτευση του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο) που αναφέρει ότι σε πέντε διαφορετικές και διαδοχικές έρευνες - χημικές αναλύσεις - « ... βρέθηκαν νερά κατάλληλα προς κολύμβησην»!

Ο κ. Κριτσωτάκης αναμένεται να έχει τις προσεχείς ημέρες στα χέρια του δια χειρός των ειδικών, τα στοιχεία αυτά που «αθωώνουν»  τις βόρειες παραλίες του Ρεθύμνου, στοιχείο αρκετά σημαντικό αφού όπως αναφέραμε στον Βουλευτή προσωπικά, το Ρέθυμνο δεν αντέχει άλλες τέτοιες μεθοδευμένες προσπάθειες σπίλωσης του τουριστικού προϊόντος μας, ειδικότερα τώρα που η τουριστική σαιζόν αναμένετε να δώσει μεγάλη ανάσα στην ήδη βεβαρημένη οικονομική στενωπό που διερχόμαστε!

Νεότερα επ΄ αυτού του ζητήματος θα έχουμε λίαν συντόμως, αφού το ρεπορτάζ είναι ακόμα σε πλήρη εξέλιξη.

Με τσι γειές μας ...

   __________________________________________________________________

Ακολούθως και επειδή η εφημερίδα μας διακρίνεται για την αντικειμενικότητά της σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο της επιστολής Κριτσωτάκη προς τη Βουλή και τους συναρμόδιους Υπουργούς.

ΕΡΩΤΗΣΗ 23-02-2010 Προς τους κ.κ. Υπουργούς

 • - Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
 • - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
 • - Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • - Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
 • - Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

ΘΕΜΑ: «Κίνδυνο για την υγεία των κατοίκων του Δ.Δ. Πρίνου αποτελεί η εκτεταμένη ρύπανση και μόλυνση της περιοχής»

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Πρίνου του Δήμου Αρκαδίου συγκροτούν δύο οικισμοί ο Πρίνος και η Σκαλέτα. Στην περιοχή, πέρα από την έλλειψη αποχετευτικού δικτύου, την ανεξέλεγκτη οικοδομική & τουριστική ανάπτυξη της παράκτιας ζώνης, λειτουργούν, παράλληλα με μία παιδική κατασκήνωση, όμορα σε αρχαιολογική ζώνη και NATURA 2000 αλλά και εντός Μονίμου καταφυγίου Άγριας ζωής, επιχειρήσεις όπως: το εργοστάσιο Κιτρένωσης, ένα πυρηνελουργείο, δύο λατομεία, και το εργοστάσιο της CRETA FARM με μονάδα εκτροφής χοίρων.

Αποτέλεσμα της επιχειρηματικής αυτής δραστηριότητας είναι η εκτεταμένη ρύπανση και μόλυνση της περιοχής (αέρα, στεριά και θάλασσα) η οποία επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα πρόσφατης επιτόπιας έρευνας του Ινστιτούτου «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας του Ε.Μ.Π. και από μικροβιολογική ανάλυση που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Σχολή Επιστημών Υγείας).

Οι κάτοικοι της περιοχής ανησυχούν ιδιαίτερα για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την αναπόφευκτη δραματική επιβάρυνση του περιβάλλοντος, θεωρούν ως «κύρια πηγή του κακού» τη μονάδα εκτροφής χοίρων της CRETA FARM και καταγγέλλουν μεταξύ άλλων ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση:

·         έλαβε την άδεια της καταθέτοντας στις υπηρεσίες, ανακριβή και ελλιπή στοιχεία σε ότι αφορά τις αποστάσεις της μονάδας από την ακτή λουομένων, τις ξενοδοχειακές μονάδες και τον οικισμό του Πρίνου (ν2000/95) αλλά και σε ότι αφορά το υπέδαφος.
·         στη ΜΠΕ επίσης αναφέρει ότι της αρκούν 320 κυβικά νερό ημερησίως ενώ στην πραγματικότητα χρησιμοποιεί άνω των 1200 κυβικών ημερησίως και προσπαθεί να τροφοδοτηθεί με άλλα 480 κυβικά ημερησίως
·         σύμφωνα με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της, έχει δυναμικότητα 1800 χοιρομητέρων, ενώ με βάση τα πραγματικά στοιχεία (αποστάσεις κλπ) έπρεπε η άδεια να είναι για πολύ λιγότερες
·         η ετήσια παραγωγή της φτάνει περίπου τους 80.000 χοίρους (συνυπολογιζομένου του δυναμικού της ΤΕΤΟ-ΦΑΡΜΑ)
·         τα λύματα μίας τέτοιας μονάδας που λειτουργεί σε έκταση μόλις 200 στρεμμάτων , αντιστοιχούν σε αστικά λύματα περίπου 80.000 κατοίκων!

 • Επειδή είναι επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία η λειτουργία μιας χοιροτροφικής μονάδας τέτοιας δυναμικότητας δίπλα στον οικισμό του Πρίνου (1012 μέτρα) και σε λουόμενους (788 μέτρα)
 • Επειδή η θαλάσσια περιοχή ανήκει στο πεδίο των προστατευόμενων περιοχών NATURA 2000 για την προστασία της χελώνας Caretta ? Caretta και της φώκιας Monachus Monachus και είναι μεγάλου τουριστικού ενδιαφέροντος καθώς συνδυάζει την οικολογική σπουδαιότητα με την αρχαιολογική, ιστορική και αισθητική αξία
 • Επειδή στην περιοχή βρίσκεται ο οικισμός του Πρίνου με περισσότερους από 500 κατοίκους και πολλές τουριστικές μονάδες
 • Επειδή πρέπει επιτέλους να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την εξελισσόμενη περιβαλλοντική καταστροφή και την ομηρία των κατοίκων και
 • Επειδή κάθε εταιρεία ή βιομηχανία πρέπει να λειτουργεί σε αρμονία τόσο με τη φύση, όσο και με τις τοπικές κοινωνίες

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί

1.                 Θα προχωρήσετε σε διερεύνηση των καταγγελιών σχετικά με τη χορήγηση άδειας λειτουργίας, αποστάσεις - υπέδαφος, τις εντάξεις σε αναπτυξιακά προγράμματα, τη σύννομη λειτουργία της μονάδας αυτής καθώς και τις άλλες καταγγελίες (αναλυτικά οι καταγγελίες στην από 22-02-2010 αναφορά μας);

2.                 Τι μέτρα θα λάβετε ώστε να σταματήσουν να εισρέουν εντός της χοιροτροφικής μονάδας μεγαλύτερες ποσότητες υδάτων από αυτές που προβλέπει η ΜΠΕ καθώς επίσης και να αλλάξει η διάταξη της Περιφέρειας Κρήτης που προβλέπει γεώτρηση στην περιοχή με σκοπό την κάλυψη αναγκών ύδρευσης ζώων;

3.                 Θα επανεξετάσετε τις διατάξεις του ν.3698/2008 «ρυθμίσεις θεμάτων κτηνοτροφίας» και ιδιαίτερα το άρθρο 6 που όπως καταγγέλλεται είναι φωτογραφική διάταξη και ουσιαστικά επιχειρεί να νομιμοποιήσει την αυθαιρεσία βάζοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία;

4.                 Τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε ο κρατικός μηχανισμός επιτέλους να ενεργεί με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και όχι την εξυπηρέτηση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων;

5.                 Με ποιο τρόπο θα συμβάλλετε στην εξάλειψη του φαινομένου τρομοκράτησης των πολιτών που αγωνίζονται για τα αυτονόητα, που δε θέλουν να ντρέπονται για τη γη που θα παραδώσουν στα παιδιά τους; 

                                            Οι ερωτώντες Βουλευτές 
                         Μιχάλης Κριτσωτάκης & Βασίλης Μουλόπουλος


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία