ΧΙΟΝΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ

Εκτύπωση

ΧΙΟΝΙΑ & ΠΡΟΛΗΨΗ

Τα χιόνια και η αντιμετώπισή τους από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση και την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας.του Βασίλη Κασιμάτη

Ο χιονιάς αναμένεται ίσως σφοδρός στη Κρήτη αυτές τις μέρες. Το Φεβρουάριο επίσης η μετεωρολογική υπηρεσία κάνει λόγο για τι ίδιο περίπου σκηνικό με πέρσι.
Χιόνια σχεδόν σε όλη τη Κρήτη.

Το ψύχος και οι χαμηλές θερμοκρασίες του χιονιού σε πολύ κόσμο φέρνει προβλήματα λόγω του κρύου αλλά και σε πάρα πολύ επίσης κόσμο φέρνει ευφορία και χαρά.

Λειτουργώντας στο εορταστικό κλίμα των ημερών θα ασχοληθούμε με το 2ο μέρος, αυτό της χαράς.
Με αφορμή το παρακάτω γεγονός που μας έκανε  εντύπωση σε άλλο μέρος της Ελλάδας και το οποίο είναι παράδειγμα προς αποφυγήν για τη δικιά μας Περιφέρεια θα θέλαμε να επισημάνουμε στη Νομαρχία τι δεν πρέπει να κάνει για τον επερχόμενο χιονιά.

Με το να γυρίσουμε τη ματιά μας στο πρόβλημα δεν αποτελεί ούτε  πρόληψη ούτε μέτρα πολιτικής προστασίας.  Η ανευθυνότητα και η έλλειψη Νομαρχιακής οργάνωσης δεν θα πρέπει να μεταφράζεται ότι τα εκτελεστικά όργανα έκαναν τη δουλειά τους. Και ο λόγος για την Νομαρχία Ευβοίας.

 

Τη περασμένη εβδομάδα περιηγηθήκαμε σε κάποια μέρη της Ελλάδας για να καταγράψουμε τη κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα, θέμα που θα αναπτύξουμε σε άλλο άρθρο που ετοιμάζουμε.
Ενώ όλα έβαιναν καλώς για το ρεπορτάζ και ήδη είχαμε καλύψει σχεδόν το θέμα συναντήσαμε πρόβλημα στην Εύβοια. 

Πιο συγκεκριμένα τη Κυριακή 28/12/2008 στη Στενή Ευβοίας και ενώ κατευθυνόμασταν στο Βουνό Δίρφυ για το ορεινό καταφύγιο στα 1.1.20 μέτρα,  η αστυνομία μας σταμάτησε και μας γύρισε αναγκαστικά πίσω στην Αθήνα.
Περιγραφή συνθηκών. 

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι το όχημα που διαλέξαμε για τη περιήγηση ήταν ένα Toyota 4Χ4 - Land Cruiser 4.0L (αξίας 65.000 ευρώ) με χιονολάστιχα (50-50) το οποίο ήταν εξοπλισμένο με 4 χιονο-αλυσίδες, φτυάρια, jumpstart για τη μπαταρία, ιμάντες ρυμούλκησης,GPS και κάποια άλλα σχετικά gudgets τα οποία βοηθούν τη κίνηση ενός off-road οχήματος στα χιόνια.

Με λίγα λόγια το εν λόγω όχημα πέρναγε άνετα ... ακόμα και τη Σιβηρία!

Χιόνι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε και στην πάνω πλευρά του βουνού «ξεμύτιζε» η άσπρη κορυφή. Αυτή βέβαια η κορυφή (1743 μέτρα) άσπριζε μετά τα 1300 περίπου μέτρα.
Ενώ λοιπόν βρισκόμασταν ακριβώς έξω από το χωριό Στενή Ευβοίας άρχισε να ρίχνει χιονόνερο. Η Νομαρχία προκειμένου να μπει στο κόπο και να αντιμετωπίσει τυχόν ενδεχόμενη δυσκολία θεώρησε πιο σκόπιμο ... απλά να αποκλείσει τη περιοχή εντελώς!!!

Έδωσε εντολή στην  Αστυνομία να κλείσει το δρόμο στα 345 μέτρα υψόμετρο μόνο, κατά διαβολική σύμπτωση ακριβώς έξω από ένα χωριό με πάρα πολλές ταβέρνες και έτσι όλα τα οχήματα, στην πλειονότητα τους 4Χ4 έμειναν απλά να κοιτάνε τη φύση από μακριά.
Δημιουργήθηκε δε, το αδιαχώρητο στις παρακείμενες ταβέρνες και όλοι μας ίσως καταλαβαίνουμε γιατί οι άνθρωποι της Νομαρχίας Ευβοίας προτίμησαν να αποκλείσουν τη περιοχή στο συγκεκριμένο σημείο και σε ένα τόσο χαμηλό  υψόμετρο (345 μ.) και  με καθόλου χιόνι.

Το χειρότερο ήταν μάλιστα ότι ούτε η "άφαντη"  Νομαρχία ως εντολέας, αλλά  ούτε και η αστυνομία ως εκτελεστικό όργανο δεν ενημέρωναν τους οδηγούς που σχεδόν όλοι είχαν μόλις προμηθευτεί χιονοαλυσίδες αρκετών δεκάδων ευρώ έκαστος, για το πότε και το αν θα ανοίξει τελικώς ο ... «ανοιχτός» δρόμος, αδιαφορώντας για την άδικη ανατροπή των τουριστικών σχεδίων, τόσων και τόσων επισκεπτών που είχαν την ατυχία να βρεθούν τη συγκεκριμένη Κυριακή στα βουνά της Εύβοιας. 

Προσέξτε τώρα τα ζητήματα που απορρέουν από αυτή την ανεύθυνη και ερασιτεχνική αντιμετώπιση. 

Η Ελληνική πολιτεία προτρέπει τους πολίτες να ταξιδεύουν εντός της χώρας σε μια προσπάθεια να προάγει τον εσωτερικό μας Τουρισμό στα Χιονοδρομικά κέντρα και τις πλούσιες ομολογουμένως σε ομορφιά, ορεινές περιοχές της χώρας μας.  Μας προτρέπουν λοιπόν να φεύγουμε από τις μεγαλουπόλεις και να ταξιδεύουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα καμιά φορά για να φτάσουμε σε ορεινά κέντρα.
Πως λοιπόν η ίδια η πολιτεία που σου προτείνει να μην πας στο εξωτερικό  τα Χριστούγεννα, δεν σε αφήνει να φτάσεις σε αυτά και ενώ εσύ έχεις προετοιμαστεί κατάλληλα?

Η αστυνομία προτρέπει τους οδηγούς να αγοράζουν αλυσίδες με σκοπό την διακίνηση των οχημάτων σε αυτές τις περιοχές όταν συναντούν χιόνια.
Γιατί η ίδια η αστυνομία "κόβει" το δρόμο με πλήρη ανευθυνότητα στους οδηγούς που εφοδιάστηκαν τις χιονοαλυσίδες  όπως προβλέπει ο κανονισμός.
Κανείς μάλιστα δεν παίρνει την ευθύνη και δεν λογαριάσει τα πάμπολα έξοδα που κατέβαλε ο συγκεκριμένος (π.χ.) οικογενειάρχης για να ταξιδέψει την οικογένειά του έτοιμος να αντιμετωπίσει τις ομορφιές , αλλά και τις όποιες δυσκολίες του χιονιού.
Εξοδα σε αλυδίδες, καύσιμα, διόδια, ταλαιπωρία, αλλαγή σχεδίων και τέλος ψυχική οδύνη. Αυτά ποιός θα τα πληρώσει στους οδηγούς ερωτάμε την Νομαρχία Ευβοίας. Σε ερώτηση που κάναμε στο τηλέφωνο της Νοαμρχία, η απάντηση που πήραμε ήταν ότι λείπει ο αρμόδιοα και θα μας καλέσει όταν επιστρέψει. Έκτοτε ... φωνή βοώντος εν τη ερήμω!!

Για την ιστορία τη συγκεκριμένη ημέρα του γεγονότος τελικώς το χιόνι δεν έπεσε και αδίκως η Νομαρχία υπέβαλλε τους επισκέπτες της περιοχής σε αυτή τη εξοργιστική και συνάμα δαπανηρή διαδικασία.

Το σίγουρο μάλιστα είναι ότι με τέτοιου είδους αντιμετώπιση από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης δεν προάγουμε τον εσωτερικό μας τουρισμό.
Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Δεν μας λείπουν ούτε τα βουνά, ούτε τα χιόνια.
Οργάνωση, συνέπεια, υπευθυνότητα και μελέτη μας λείπει.

Το Σεν Μόριτζ (Saint Moritz) στην Ελβετία αποτελεί για δεκάδες χρόνια ένα παραδοσιακότατο Ευρωπαϊκό τουριστικό προορισμό. Είναι συνώνυμο των χειμερινών Ευρωπαϊκών αποδράσεων.
Πώς να συναγωνιστούμε τουριστικά τέτοιους προορισμούς όταν και οικονομικότερα στοιχίζουν και από οργανωτικής πλευράς απέχουμε έτη φωτός.
Το χιόνι είναι φιλικό στοιχείο και συστατικό προς τον άνθρωπο, όσο και αν ορισμένοι καρεκλοκένταυροι θέλουν να μας πείσουν για το αντίθετο.

Ευτυχώς τα ανωτέρω δεν συνέβησαν στη Περιφέρεια Κρήτης και ούτε θα θέλαμε να δούμε τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις από τις δικές μας Νομαρχίες.

Η απαγόρευση δεν είναι λύση. Η σωστή πρόληψη, η μελέτη και η επαγγελματική  στρατηγική πολιτικής προστασίας είναι αυτό που χρειάζεται ο πολίτης.

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία