ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ

Εκτύπωση

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΚΡΗΤΗΣ25/2/10
 

Το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης προτείνει τη διοργάνωση έκθεσης εικαστικών τεχνών με θέμα «Αρχαίος Ελαιώνας Κρήτης, στο βάθος του χρόνου»

 

Σκεπτικό: Η Κρήτη διαθέτει εκπληκτικά αρχαία και ιστορικά ελαιόδεντρα, τα οποία χρειάζεται να διασωθούν και να αναδειχθούν. Ήδη το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης με την πολύτιμη, σε εθελοντική βάση επιστημονική υποστήριξη του ΤΕΙ Κρήτης, άρχισε να καταμετρά και να καταγράφει τα ελαιόδεντρα αυτά σε ηλεκτρονικό μητρώο και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη σωτηρία τους.

 

Παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων της Κρήτης σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ανάδειξης του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης, προτείνει τη διοργάνωση έκθεσης εικαστικών τεχνών στην οποία θα μπορούν να πάρουν μέρος με έργα τους Έλληνες και ξένοι εικαστικοί. Συγκεκριμένα, η έκθεση να περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, ψηφιδωτά, γλυπτά, φωτογραφίες.

 

Η έκθεση θα συμβάλει στην ανάδειξη των αρχαίων ελαιόδεντρων  της Κρήτης. Επίσης αποτελεί μία πρόκληση προς τους εικαστικούς να αναδείξουν τον πλούσιο σύγχρονο πολιτισμό του τόπου μας, μέσω των  έργων  τέχνης που θα δημιουργήσουν με αφορμή την έκθεση.

 

Η συμμετοχή και ξένων καλλιτεχνών συμβάλει στη διεθνή ανάδειξη του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος της Κρήτης  που επιθυμούμε να παραμείνει αναλλοίωτο και του πολιτισμού γύρω από την ελιά και τους καρπούς της. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από Έλληνες και ξένους εικαστικούς. 

 

Μέσα από την ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που μπορεί να είναι πολυποίκιλη σε ρεύματα και τεχνοτροπίες, δίδεται η δυνατότητα στους φιλότεχνους να παρατηρήσουν τι συμβαίνει τώρα στην τέχνη με κεντρικό θέμα τον αρχαίο ελαιώνα της Κρήτης και κατά συνέπεια το περιβάλλον που αποτελεί πεδίο έντονου προβληματισμού σε διεθνές επίπεδο.

 

Τελικά, αυτή η έκθεση είναι δυνατόν να θέσει στο επίκεντρο της τέχνης και του φιλοπεριβαλλοντικού ιδεώδους την ίδια την Κρήτη της οποίας το προφίλ προβάλλεται σε βάθος χρόνου (παρελθόντος και μέλλοντος). Για το λόγο αυτό προτείνουμε τον τίτλο «Αρχαίος ελαιώνας Κρήτης, στο βάθος του χρόνου». Αναφερόμαστε τόσο στην έννοια του παρελθόντος, όσο και στην έννοια του μέλλοντος χρόνου!

 

Πιο αναλυτικά, η πρόταση έχει ως εξής:

Φορείς διοργάνωσης: Προτείνεται την έκθεση να συνδιοργανώσουν οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Κρήτης, το ΔΕΚΚ, το ΤΕΙ Ηρακλείου και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης. Στη διοργάνωση είναι δυνατόν να συμβάλουν  Υπουργεία, η Περιφέρεια Κρήτης καθώς και άλλες αρχές ή φορείς εάν το επιθυμούν.

Ήδη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου και ο δήμος Γουβών έχουν απαντήσει θετικά για τη διάθεση ειδικά διαμορφωμένου χώρου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, ενώ προτάσεις έχουν κατατεθεί και στις άλλες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις του νησιού. Παράλληλα, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών  έχει εκφράσει τη συμπαράσταση του σε αυτή την προσπάθεια.

 

 

Διαδικασία:  Οι επικεφαλής των συνεργαζόμενων αρχών και φορέων να πρεπει να ανακοινώσουν στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το Εικαστικό Επιμελητήριο Ελλάδος τη διοργάνωση της έκθεσης. Τα έργα να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν από το ΤΕΙ Κρήτης. Ήδη ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης έχει εκφράσει την προθυμία του να συγκεντρωθούν και να εκτεθούν τα έργα σε χώρο του ΤΕΙ.

 

Η αρχική έκθεση των έργων στο χώρο του Ιδρύματος θα μας βοηθήσει στη συνέχεια για την έκθεση τους στο ΔΕΚΚ, αφού θα δοθεί η δυνατότητα να εντοπιστούν τυχόν αδυναμίες. Μεταφορά των έργων και έκθεση τους στο ΔΕΚΚ. Στη διοργάνωση είναι δυνατόν να συμβάλει η εταιρεία ΑΛΦΑ ΕΚΘΕΣΙΑΚΗ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Άγγελο Καραμπίκα. Έκθεση των έργων στο χώρο του ΔΕΚΚ και άλλους χώρους της Κρήτης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Στη συνέχεια μεταφορά της έκθεσης σε χώρο της Αθήνας ή τον Πειραιά.

 

Η ποιότητα των έργων και η εξεύρεση πόρων είναι δυνατόν να μας επιτρέψουν τη μεταφορά της έκθεσης στις Βρυξέλλες και το Στρασβούργο, με στόχο την ανάδειξη και σε διεθνές επίπεδο του αρχαίου ελαιώνα της Κρήτης. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες, καταρχήν επαφές με τον ευρωβουλευτή κ. Σπύρο Δανέλλη και τον πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών κ. Γιώργο Αεράκη. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών έχει εκφράσει την προθυμία του να συμβάλει στη μεταφορά της έκθεσης στο εξωτερικό με τη συνεργασία των εκ Κρήτης προερχόμενων Ελλήνων ευρωβουλευτών όλων των κομμάτων. Πολύτιμες αναμένεται να είναι οι επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο και των Νομαρχών της Κρήτης.

 

Χρηματοδότηση:  Η χρηματοδότηση του καλλιτεχνικού εκθεσιακού γεγονός μπορεί να γίνει από αρχές και  φορείς. Επίσης είναι δυνατόν να συμβάλουν και ιδιώτες χορηγοί. Η έκθεση είναι εφικτό να χρηματοδοτηθεί και από τα εισιτήρια που θα εκδοθούν στο ΔΕΚΚ.

 

Χρόνοι:  Προτείνουμε να ανακοινωθεί η διοργάνωση της έκθεσης περί τις αρχές του Μαρτίου. Περί τα τέλη του Μαΐου τα έργα να συγκεντρωθούν στο χώρο του ΤΕΙ Κρήτης, όπου θα γίνει η πρώτη έκθεση. Τον Ιούνιο και για όλο το καλοκαίρι η έκθεση να παραμείνει στο ΔΕΚΚ. Περί τα τέλη του καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου είναι δυνατόν τα έργα να μεταφερθούν σε άλλη πόλη της Κρήτης (εάν εκφραστεί επιθυμία). Στη συνέχεια η έκθεση να ταξιδέψει στην Αττική.

Εάν οι χρηματοδοτήσεις και η ποιότητα των έργων μας το επιτρέψουν, η έκθεση είναι δυνατόν να ταξιδέψει το φθινόπωρο και αρχές χειμώνα στο Στρασβούργο ή τις Βρυξέλλες.

 

 

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία