ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκτύπωση
ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ κ. ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


24/2/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για την έλλειψη σχεδιασμού και λήψης μέτρων στήριξης της οικονομίας και κατ? επέκταση των τοπικών οικονομιών.

Χαρακτηριστικό είναι, ότι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή των Ελλήνων και περιλαμβάνουν σοβαρά προβλήματα κλάδων της οικονομικής δραστηριότητας, δεν απαντούν σε τίποτα συγκεκριμένο, δεν παρουσιάζουν την παραμικρή πρόθεση λήψης μέτρων, προκειμένου να δημιουργηθεί μια εικόνα θετικής προοπτικής.

Σε ερωτήσεις που κατατέθηκαν από την κ. Κεφαλογιάννη για την λήψη μέτρων στήριξης της ελληνικής κτηνοτροφίας και σε αναφορές για την στήριξη του δοκιμαζόμενου κλάδου των Εργοληπτών Δημοσίων Έργων αλλά και εφαρμογής των προτάσεων του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου για την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας, οι απαντήσεις των αρμοδίων Υπουργών, δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας, προβληματισμού και ανησυχίας.

Είναι πλέον απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει κανένα σχέδιο και πρόγραμμα ανάκαμψης σε κανένα τομέα της οικονομίας, όπως διαφαίνεται και από τις απαντήσεις στα ζητήματα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, των Κτηνοτρόφων και του Συλλόγου Εργοληπτών Δημοσιών Έργων.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, ανταποκρινόμενο σε αίτημα της Υπουργού Οικονομίας, Ανάπτυξης και Ναυτιλίας κ. Λούκα Κατσέλης, διατύπωσε εγγράφως τις προτάσεις του προς την Υπουργό προκειμένου να ληφθούν μέτρα αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας στο νομό.

Έθεσε όλα τα ζητήματα, που αφορούν στους βασικούς κλάδους της τοπικής οικονομίας όπως η ανάπτυξη του τουρισμού και της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής, η παύση υλοποίησης έργων αναπτυξιακών υποδομών, η μη θαλάσσια διασύνδεση του Ρεθύμνου με τον Πειραιά, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ανάγκη λήψης μέτρων σχετικά με το πρόβλημα της ρευστότητας της οικονομίας.

Οι προτάσεις αυτές κατατέθηκαν ως αναφορά από την κ. Κεφαλογιάννη στη Βουλή των Ελλήνων στις 20 Νοεμβρίου 2009 και απάντησε η αρμόδια υπουργός δια των υπηρεσιών της.

Οι απαντήσεις δεν ήταν τίποτα περισσότερο από απλή αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο που υφίσταται ως προς τη στήριξη των επιχειρήσεων, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με πρόβλημα ρευστότητας, όταν αυτές είναι που χρήζουν άμεσης βοηθείας και όχι αυτές που είναι οικονομικά εύρωστες, επανέλαβαν το νομικό καθεστώς για την δρομολόγηση πλοίου στο Ρέθυμνο και βέβαια για το ότι μέσα από το ΕΣΠΑ μπορούν οι τοπικές Αρχές να διεκδικήσουν κονδύλια για αναπτυξιακά έργα και δράσεις.Τίποτα δηλαδή που δεν ξέραμε, τίποτα επί της ουσίας.

Έγινε λοιπόν αντιληπτό ότι η Υπουργός κ. Κατσέλη δεν είχε κανένα ουσιαστικό στόχο όταν ζήτησε τις προτάσεις τους Επιμελητηρίου Ρεθύμνου και σαφώς δεν δόθηκε η απαιτούμενη σημασία στο υπόμνημα που υποβλήθηκε.
 

ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

Για την λήψη μέτρων στήριξης της Ελληνικής Κτηνοτροφίας η κ. Κεφαλογιάννη συνυπέγραψε με άλλους συναδέλφους της Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας τις με αριθμό 4737/18-1-2010 και 5120/ 26 -1- 2010 ερωτήσεις προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, προκειμένου να διερευνηθούν οι προθέσεις τη Κυβέρνησης για τη στήριξη της Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

Στις ερωτήσεις τέθηκαν ζητήματα όπως η ενίσχυση των κτηνοτρόφων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, η αντιμετώπιση του κόστους παραγωγής και του αυξημένου κόστους των ζωοτροφών στις νησιωτικές περιοχές και στην Κρήτη, η τιμή παραγωγού των κτηνοτροφικών προϊόντων, η προώθηση των προϊόντων στην εγχώρια και διεθνή αγορά και άλλα θέματα όπως τα ισοζύγια γάλακτος και κρέατος, η κατοχύρωση της φέτας ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης η αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων και η προώθηση των σχεδίων βελτίωσης της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Στις ερωτήσεις απάντησαν ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και ο Υφυπουργός κ. Μ. Καρχιμάκης.

Θα πρέπει να επισημανθεί προς τις υπηρεσίες των δύο Υπουργείων, ότι δεν υπήρχε άγνοια των νόμων και των τυπικών διαδικασιών. Οι ερωτήσεις κατατέθηκαν με σκοπό να συζητηθούν και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης του βασικού αυτού κλάδου της Ελληνικής Οικονομίας. Δυστυχώς και οι δύο Υπουργοί, στηρίχθηκαν σε απαντήσεις που δημιουργούν εντονότατο προβληματισμό αφού δεν διαφαίνεται κανένα σχέδιο για την αλλαγή των δεδομένων και την έξοδο των παραγωγών κτηνοτροφικών προϊόντων από την οικονομική κρίση.

Η κ. Κεφαλογιάννη τονίζει για ακόμα μία φορά ότι πρέπει να ληφθούν γενναία μέτρα και να δοθούν ουσιαστικές διέξοδοι στους Κτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών του Ρεθύμνου και της χώρας μέσα από τη διαμόρφωση σύγχρονων συνθηκών παραγωγής και προώθησης των μοναδικών σε ποιότητα ελληνικών προϊόντων με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής της Ελληνικής περιφέρειας.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ο Σύνδεσμος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Ν. Ρεθύμνου στις 29 - 12 -2009 απέστειλε υπόμνημα προς τον Γενικό Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, το οποίο κοινοποιήθηκε προς τους Βουλευτές του νησιού.

Η κ. Κεφαλογιάννη κατέθεσε την με αριθμό 867/19-1-2010 αναφορά στη βουλή προκειμένου να απαντηθούν τα κρίσιμα ζητήματα των εργοληπτών, οι οποίοι έχουν πληγεί επικίνδυνα από την οικονομική ύφεση και πολλές από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας κινδυνεύουν με οικονομική κατάρρευση, γεγονός που συνεπάγεται με τρομακτική αύξηση της ανεργίας στο Ρέθυμνο.

Το ζήτημα της ανεργίας παρουσιαζόταν στη ρεαλιστική του διάσταση μέσα από το υπόμνημα των εργοληπτών, που αναγκάζονται συνεχώς να μειώνουν το προσωπικό τους καθώς δεν έχουν πλέον αντικείμενο δουλειάς και δεν υλοποιούνται μικρά ή μεγάλα έργα στην περιφέρεια.

Παράλληλα σοβαρότατο είναι το ζήτημα της μη εξόφλησης των οφειλών του δημοσίου, από έργα που έχουν ολοκληρωθεί και εκκρεμούν αδικαιολόγητα οι πληρωμές των αναδόχων.

Επίσης επισημάνθηκαν σοβαρά προβλήματα, όπως ο αποκλεισμός των μικρών έργων από το ΕΣΠΑ, άρα και των μικρών επιχειρήσεων που δεν μπορούν να διεκδικήσουν μεγάλα έργα, ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου και η διαφάνεια στα δημόσια έργα ενώ έγινε σαφής η ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω προγραμμάτων προκειμένου να διέλθουν κατά το δυνατό πιο ανώδυνα την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Η Κυβέρνηση όφειλε να δώσει σαφείς απαντήσεις προς τους εργολάβους, δημοπρατώντας έργα, ενισχύοντας της ανταγωνιστικότητα, θωρακίζοντας την εργασία χιλιάδων ανθρώπων.

Αντί αυτού επικρατεί και πάλι η ασάφεια και η αβεβαιότητα. Δε δίδεται κανένα στοιχείο για το πώς θα στηριχθούν οι επιχειρήσεις αυτές, δεν ανακοινώνεται καμία εξέλιξη στην απότομη και αδικαιολόγητη παύση πληρωμών των οφειλών, δεν ανακοινώνεται κανένα πρόγραμμα υλοποίησης έργων, δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα για να σωθεί αυτός ο κλάδος δουλειάς, που θεωρείται «πνεύμονας» της οικονομίας.

 « επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία