ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ

Εκτύπωση

ΡΕΘΥΜΝΟ ΚΑΙ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΣΤΗΡΙΞΑΝ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΞΥΛΟΥΡΗ

  • ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «30 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΝΙΚΟ ΞΥΛΟΥΡΗ» Η κ. ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο κ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

23/2/10          

Στη συναυλία για τα 30 χρόνια χωρίς το Νίκο Ξυλούρη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου βρέθηκε η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη - Ηλιάκη και ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης, καθώς οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Αθηνών στήριξαν το μεγάλο αυτό αφιέρωμα που διοργάνωσε η Ένωση Κρητών Αμαρουσίου, «Ο Κρηταγενής Ζευς», υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Χρήστου Λεοντή και τη συμμετοχή πολλών και σπουδαίων καλλιτεχνών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Ο Νίκος Ξυλούρης υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά και μια σημαντική προσωπικότητα που άφησε το θετικό της αποτύπωμα, τόσο στα καλλιτεχνικά, όσο και στα κοινωνικό-πολιτικά πράγματα του τόπου μας, εκφράζοντας μοναδικά την ψυχή όχι μόνο των Κρητικών, αλλά όλων των Ελλήνων σε μια δύσκολή για τον τόπο μας εποχή.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας η κ. Σχοιναράκη και ο κ. Παπαδάκης απένειμαν τιμητική πλακέτα στην κ. Ουρανία Ξυλούρη, σύζυγο του Νίκου Ξυλούρη.

Στο χαιρετισμό της η κ. Σχοιναράκη ανέφερε:
«Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.Είναι φορές στη ζωή που η μοίρα ενός ανθρώπου ταυτίζεται με τη μοίρα του τόπου του. Αυτό περίπου συνέβη με το Νίκο Ξυλούρη. Με τη δωρική φωνή του εκφράστηκε η ανάγκη ενός λαού για Ελευθερία και Δημοκρατία.

Τώρα που οι καιροί απαιτούν νέες ανατροπές σε κατεστημένες νοοτροπίες που αλυσοδένουν «αλλιώς» και «ανεπαισθήτως» τη χώρα είναι νομίζω επίκαιρη ξανά η φωνή του Νίκου και τα τραγούδια του, για να ξυπνήσουν συνειδήσεις και να ταράξουν το βόλεμά μας, για να διδάξουν με το ήθος και το ύφος τους Αντίσταση, Ελευθερία, Αδελφοσύνη, μα πάνω απ? όλα Τιμιότητα και Πατριωτισμό. Λέξεις που επειγόντως οφείλουμε να επαναπατρίσουμε από την εξορία που τους έχουμε επιβάλλει.

Για αυτό "Ό,τι κι αν κάνουμε για σε, όσο κι αν σε τιμούμε του Ψηλορείτη Αρχάγγελε, πάντα θα σου χρωστούμε"».

 

Από την πλευρά του ο κ. Παπαδάκης στο χαιρετισμό του ανέφερε:
«Ο Νίκος Ξυλούρης υπήρξε ένας Κρητικός καλλιτέχνης, που άλλαξε τα δεδομένα όχι μόνο στην Κρητική μουσική, αλλά και στο μουσικό στερέωμα της χώρας μας.

Με την ιδιαίτερη, καθαρή και αντρίκεια φωνή του, που πλημμυρίζει με έντονα συναισθήματα την ψυχή κάθε ακροατή και σκορπά ρίγη συγκίνησης, σε εκείνους, σε εμάς που ζήσαμε τα πέτρινα χρόνια της Δικτατορίας και θυμόμαστε ότι τα τραγούδια του Νίκου και το πάθος του, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δύναμης για μια ολόκληρη γενιά να αντισταθεί και να αγωνιστεί για τη Δημοκρατία.

Τα Ανώγεια Ρεθύμνου ως γενέτειρά του και η Κρήτη στο σύνολό της είχαν την ευτυχία να αναθρέψουν και να στηρίξουν τα πρώτα βήματα μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της σύγχρονης Ελλάδας. Του Νίκου Ξυλούρη, του δυναμικού ερμηνευτή με την επιβλητική παρουσία. Του τραγουδιστή που ερμήνευσε τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων συνθετών και ταξίδεψε την Κρήτη και την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου. Του Ανθρώπου και Καλλιτέχνη που αντιπροσώπευε την κρητική λεβεντιά, που ήξερε να αγωνίζεται στη ζωή και να ζει με πάθος.
Τραγούδια που ζωντανεύουν τη μνήμη του στην αποψινή συναυλία για τα 30 χρόνια χωρίς το Νίκο Ξυλούρη».
« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία