Να μην πληρώσει την κρίση το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος

Εκτύπωση

Να μην πληρώσει την κρίση το ΕΣΥ και το Κοινωνικό Κράτος

 

23/2/10

Η ΓΣ των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του Νομού Ρεθύμνου θεωρεί ότι με την εισοδηματική και φορολογική πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση , επιχειρείται να μεταφερθεί μονομερώς στη μισθωτή εργασία όλο το κόστος της «δημοσιονομικής προσαρμογής» της χώρας στις κατευθύνσεις των αγορών και της ΕΕ.

Με τα προτεινόμενα μέτρα για περικοπή όλων των επιδομάτων κατά 10% , σε συνδυασμό με τα ελλειμματικά κονδύλια εφημεριών και την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης τους, το συνολικό εισόδημα των νοσοκομειακών γιατρών θα υποστεί μια πρωτοφανή μείωση. 

Με τα ποσά που έχουν προϋπολογιστεί για τις εφημερίες του 2010 τα νοσοκομεία αδυνατούν να εφημερεύσουν με πληρότητα και ασφάλεια όλες τις μέρες του μήνα. Για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου , το κονδύλιο των εφημεριών του 2010 είναι λιγότερο κατά 308.000 ευρώ από το αντίστοιχο του 2009 ενώ το προβλεπόμενο κόστος για τη φετινή χρονιά θα είναι πολύ μεγαλύτερο λόγω της βαθμολογικής εξέλιξης αρκετών γιατρών . Αυτό πρακτικά σημαίνει είτε ότι θα υποχρεωθούμε σε απλήρωτη υπερωριακή εργασία , είτε ότι θα γίνουν από τη Διοίκηση περικοπές εφημερευόντων γιατρών από το καθημερινό πρόγραμμα , που όμως θα καθιστούν τη λειτουργία του Νοσοκομείου τελείως επισφαλή και επικίνδυνη για την ποιότητα της περίθαλψης των συμπολιτών μας. Η κυβέρνηση δηλαδή απροκάλυπτα «βάζει χέρι» στο «σκληρό πυρήνα» του ΕΣΥ που είναι η επείγουσα νοσοκομειακή περίθαλψη , σε ένα τομέα που στη χώρα μας καλύπτεται αποκλειστικά σχεδόν από το δημόσιο σύστημα υγείας.  

Τα παραπάνω , σε συνδυασμό με την χαρακτηριστική ολιγωρία που δείχνει το Υπουργείου Υγείας για την προκήρυξη των ιατρικών θέσεων που προβλέπει ο νόμος 3754/09 και με την προκλητική καθυστέρηση στη διαδικασία των κρίσεων και των διορισμών , προδιαγράφουν μια χρονιά με δραματικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπάρκεια υγειονομικού υλικού λόγω μείωσης των λειτουργικών δαπανών και με καθημερινά προβλήματα στην εφημερία των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας . 

Ο μεγάλος κίνδυνος δηλαδή από τις εξελίξεις αυτές δεν είναι να θιγούν τα υποτιθέμενα «κεκτημένα» των νοσοκομειακών γιατρών, αλλά να δεχτεί το ΕΣΥ, στο όνομα της οικονομικής κρίσης , τη χαριστική βολή .

Αυτή την εξέλιξη πρέπει με κάθε τρόπο να την αποτρέψουμε.
Δεν μπορούμε να συναινέσουμε στην οριστική εκποίηση και διάλυση της δημόσιας περίθαλψης .

Θα συνεχίσουμε συλλογικά να διεκδικούμε :

  • την άμεση υλοποίηση της υπάρχουσας κλαδικής συμφωνίας χωρίς καμιά υπαναχώρηση . Με δεδομένο ότι ή κυβέρνηση έχει αθετήσει στην πράξη τον νόμο 3754/09 λόγω μη υλοποίησης των βασικών του όρων όπως οι 2000 προσλήψεις γιατρών , δηλώνουμε στο Υπουργείο Υγείας ότι από τον Μάρτιο θα καταθέσουμε προγράμματα 4 εφημεριών το μήνα ανά γιατρό . Αυτό συνεπάγεται ότι ο μισός περίπου μήνας θα μείνει ακάλυπτος από εφημερεύοντες γιατρούς. Δεν είμαστε διατεθειμένοι , την ώρα που η πολιτεία αθετεί τις νόμιμες υποχρεώσεις της , να συναινέσουμε σε ένα εργασιακό καθεστώς εξοντωτικό και παράνομο.
  • την άμεση προκήρυξη όλων των θέσεων ειδικευμένων( 11) και ειδικευόμενων γιατρών( 5)  για το Νοσοκομείο και τα ΚΥ του Ρεθύμνου, που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Κοινής Επιτροπής Προσλήψεων Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ .
  • την εξασφάλιση συμπληρωματικής επιχορήγησης του Νοσοκομείου και των ΚΥ για να καταβληθούν στο ακέραιο τα δεδουλευμένα προηγούμενων μηνών και να μπορούν τα τμήματα και οι κλινικές να εφημερεύουν καθημερινά με ασφάλεια . 

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ :
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΜΙΣΘΟΥ και ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ   ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της 24ης Φλεβάρη και στη απεργιακή συγκέντρωση-πορεία στις 10πμ στο Εργατικό Κέντρο. 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία