Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ»

Εκτύπωση
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ»
  • Ανακοίνωση - παρέμβαση του Ιατρικού συλλόγου Ρεθύμνου για τη λειτουργία της κλινικής «Ασκληπιός»

22/2/10

Ο Ιατρικός σύλλογος Ρεθύμνου θεωρεί αναγκαίο να πάρει θέση και να εκφράσει την άποψη του σε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα το οποίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη ελλειμματική περίθαλψη στο νoμό, τόσο σε πρωτοβάθμιο όσο και σε δευτεροβάθμιο επίπεδο με την επαπειλούμενη διακοπή της λειτουργίας της μοναδικής ιδιωτικής κλινικής του νομού, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από τους γιατρούς της Κλινικής.

Εκτίμηση του Ιατρικού συλλόγου είναι ότι εάν συμβεί αυτό, θα αυξηθεί υπέρμετρα η ζήτηση υπηρεσιών υγείας, ιδιαίτερα από το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, το οποίο είναι ήδη στα όρια του, λόγω της παρατεινόμενης έλλειψης σε προσωπικό, της ανεπάρκειας των χώρων και της αδυναμίας εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού.

Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει τμήματα ζωτικής σημασίας όπως το Παθολογικό, το ΤΕΠ, την Παιδιατρική, την ΜΕΘ αλλά και τον Εργαστηριακό τομέα σε οριακή λειτουργία με ότι αυτό συνεπάγεται όπως πολύ συχνά καταγγέλλεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς.

Με τα δεδομένα αυτά η λειτουργία της ιδιωτικής Κλινικής «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» αποτελεί σημαντική βοήθεια και συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου αριθμού περιστατικών, χρόνιων ή επαγόντων, όπως και του Εργαστηριακού - Διαγνωστικού τομέα.

Η νοσηλεία και η φροντίδα σε κατάλληλο περιβάλλον ασθενών τελικού σταδίου που δεν μπορεί να γίνει για αντικειμενικούς λόγους στο σπίτι, είναι μια συχνή πλέον κατάσταση την οποία καλούνται οι γιατροί να αντιμετωπίσουν. Τα Δημόσια Νοσοκομεία δεν έχουν αυτή την αποστολή και πέραν τούτου δεν επαρκούν.

Η προσφορά της Κλινικής στο ευαίσθητο και ανθρώπινο αυτό αίτημα, όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας της, είναι ανεκτίμητη και αξιέπαινη κυρίως για την προσπάθεια και τους κόπους του ανθρώπινου δυναμικού της.

Σημαντικότατη επίσης για τη δημόσια Υγεία του Νομού είναι η λειτουργία Μονάδας Τεχνητού Νεφρού που καλύπτει παράλληλα με αυτήν του Νοσοκομείου, την συνεχώς αυξανομένη δυστυχώς κοινότητα των νεφροπαθών, δίνοντας τους την πολύτιμη δυνατότητα να παραμένουν κοντά στα σπίτια τους και τους ανθρώπους τους. Έτσι τουλάχιστον 250 νεφροπαθείς υποστηρίχθηκαν στη διάρκεια του 2009. 

Επιπλέον ο Ιατρικός σύλλογος επισημαίνει ότι, σε ένα τουριστικό νομό όπως του Ρεθύμνου, όπου τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός υπερδιπλασιάζεται, πραγματικά τόσο οι γιατροί όσο και οι ιατρικές υποδομές φτάνουν στα όρια της αντοχής και σίγουρα η ύπαρξη και λειτουργία μιας οργανωμένης και αποτελεσματικής μονάδος όπως ο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» είναι πολύτιμη και αναντικατάστατη.

Οι αριθμοί βέβαια αποτυπώνουν καλύτερα την πραγματικότητα?13.000 άνθρωποι συμπολίτες και επισκέπτες, εξυπηρετήθηκαν από το προσωπικό της κλινικής και 2.000 νοσηλεύτηκαν κατά το 2009. Υποστηρίχτηκαν 250 νεφροπαθείς και έγιναν 250 τοκετοί καθώς και μεγάλος αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων.

Δεκαπέντε μόνιμοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων και 47 άτομα νοσηλευτικό, βοηθητικό, διοικητικό  προσωπικό εργάζονται καθημερινά εκεί.

Επίσης γιατροί ειδικοτήτων που δεν υπάρχουν στο Ρέθυμνο καλύπτουν τακτικά τις αντίστοιχες ανάγκες, καθώς και μεγάλος αριθμός συνεργαζόμενων γιατρών.

Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να αναληφθεί τι καλύπτει η συγκεκριμένη Κλινική με την λειτουργία της, καθώς και την επιβάρυνση των υπολοίπων τοπικών υποδομών Υγείας αν αυτή για οποιοδήποτε λόγο διακοπεί. Είναι τεράστια η ευθύνη για όλους και θα προκαλέσει εύλογα ερωτήματα και μεγάλη αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.

Ανεξάρτητα από τους λόγους που δημιουργούν το πρόβλημα, ο Ιατρικός σύλλογος οφείλει και επισημαίνει την ανάγκη για καλύτερη και ευρύτερη δυνατή κάλυψη του νομού. Τέλος συνιστά στους εμπλεκομένους να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι αποφάσεις τους να μη δημιουργήσουν ένα ακόμη δυσαναπλήρωτο κενό στην περίθαλψη και κατ΄ επέκταση στην Δημόσια Υγεία.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία