ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Εκτύπωση

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


19/2/10

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο, απηύθυνε η Βουλευτής της Ν.Δ. Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, με θέμα τα
έργα προστασίας και ανάδειξης των μνημείων της Παλιάς πόλης του Ρεθύμνου.

Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου υπάρχουν μεταξύ άλλων δύο σημαντικά μνημεία, για τα οποία απαιτείται άμεση παρέμβαση με έργα ανάδειξης και αξιοποίησης τους.

Πρόκειται για τα παρεκκλήσια και το Ιερό Βήμα του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και τον Μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά, τα οποία μάλιστα γειτνιάζουν, καθώς βρίσκονται περιφερειακά της νέας κεντρικής πλατείας του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Για το μεν ζήτημα των παρεκκλησίων και του Ιερού Βήματος απαιτείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των καταστημάτων, που βρίσκονται στην πρόσοψη του ναού του Αγίου Φραγκίσκου. Ο ιστορικός ναός ήδη αναστηλώθηκε και θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Για την ολοκλήρωση όμως του μουσείου απαιτείται η απαλλοτρίωση των δύο παρεκκλησίων και του Ιερού Βήματος στα ανατολικά του ναού, τα οποία σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες και στεγάζουν καταστήματα όπως προαναφέραμε. Η απαλλοτρίωση έχει εξαγγελθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, ωστόσο δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει.

Προτεραιότητα δε, αποτελεί και η στερέωση του μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά - αρχικά καθολικό Μονής Αυγουστινιανών μοναχών γνωστού ως «Νερατζέ Τζαμί». Το 2005 τοποθετήθηκε για στατικούς λόγους σε όλο το ύψος του μιναρέ, μεταλλικό ικρίωμα αφού κατέπεφταν κομμάτια από το ανώτερο τμήμα του. Σήμερα απαιτείται η χρηματοδότηση του έργου ώστε να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα Μουσουλμανικά μνημεία της Κρήτης.

Επειδή τα δύο αυτά μνημεία πρέπει επιτέλους να αποκατασταθούν..

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τι προτίθεται να κάνει για την απαλλοτρίωση των καταστημάτων ανατολικά του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και για την αποκατάσταση του Μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία