Το καρναβάλι υπό προβληματισμό!

Εκτύπωση
Το καρναβάλι υπό προβληματισμό!

 

      17/2/10


του Νίκου
Νίνου
Μέσα στους υπερθεματισμούς που σήμερα  θα λέγονται , για το καρναβάλι μας ,θα τολμήσω να καταθέσω προβληματισμούς και προτάσεις, και θα παρακαλέσω να μην παρεξηγηθώ αλλά να αξιολογηθεί ο ειλικρινής σκοπός μου, για βελτίωση και για ανάκρουση πρύμνας σε κάποιες παραμέτρους του θέματος.

Χρόνια τώρα το καρναβάλι μας (κατά την γνώμη μου) ξεστράτισε από το πραγματικό του περιεχόμενο, που είναι η σάτυρα και το γέλιο!
Εχει στραφεί, και περιορισθεί, προς την θεαματική στολή, που πολλές φορές μάλιστα αντί για γέλιο δημιουργεί αισθήματα δέους ,και κάποιες φορές ακόμη και «φόβου»!

Θα ήθελα ,και θα πρότεινα, να γυρίσει στον (κατά την γνώμη μου) «σωστό» δρόμο , που είναι η καλοστημένη σάτυρα, το έξυπνο χιούμορ, με μια όμορφη ,καλοφτειαγμένη κατασκευή , και με έξυπνες και πρωτότυπες στολές.

Το καρναβάλι ,εκτός από ευχαρίστηση, κέφι, συμμετοχή, γλέντι και διασκέδαση, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των θεατών (ημεδαπών και επισκεπτών), έχει και οικονομική διάσταση!

Για να γίνουν όλα εκείνα που προηγούνται της ,τελικής, παρέλασης, δαπανούνται σημαντικά χρηματικά ποσά ,τόσο από τους μετέχοντες στις ομάδες ,όσο και από τον δήμο ( δικοί του πόροι +χορηγίες).

Από τα χρήματα αυτά, ένα μεγάλο κομμάτι «φεύγει» εκτός Ρεθύμνου, και «ποτίζει» άλλες αγορές!
Πάντοτε και πολύ περισσότερο στις δύσκολες σημερινές εποχές, αυτό είναι πολύ αρνητικό!

Θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί τοπικές βιοτεχνίες και υποδομές ,θα έπρεπε να υπήρχε αντίστοιχος προγραμματισμός και επιδίωξη, όλα αυτά τα χρήματα να έμεναν στο Ρέθυμνο, να τόνωναν την τοπική οικονομία!Ολοι μιλούν για χρήματα που έρχονται ( στον βαθμό που έρχονται), και κανείς δεν μιλεί για τα χρήματα που φεύγουν ,και για το τελικό ισοζύγιο!

Η παρέλαση των ομάδων πρέπει να αναδιοργανωθεί,να επιταχυνθεί και να αποτελεί μια ομαλή ροή απόλαυσης όλων!
Σήμερα ,μόνο οι πρώτες ομάδες «περνούν» ομαλά, αφού οι υπόλοιπες «κολούν»,η αταξία «κουράζει» ,και οι τελευταίες ομάδες συναντούν «άδειες κερκίδες»!

Ισως θα έπρεπε να λιγοστέψει ο αριθμός των ομάδων,ίσως θα έπρεπε να εξασφαλισθεί ,με επιμονή και οργάνωση αντίστοιχου οργάνου μελών της οργανωτικής επιτροπής, η ομαλή ισοταχής ροή της παρέλασης, ίσως θάπρεπε να «κοπεί» το σώου μπροστά από το δημαρχείο, ίσως θάπρεπε να αλλάξει ο τρόπος της παρουσίασης από τον παρουσια στή της παρέλασης ,ο οποίος προκαλεί την καθυστέρηση και το «κόλλημα» της παρέλασης, ίσως θα έπρεπε να αλλάξουν τα γεωγραφικά δεδομένα της παρέλασης (εξεύρεση άλλου χώρου), κλπ κλπ κλπ
Είναι ουσιαστικό αυτό το πρόβλημα, και πρέπει να αντιμετωπισθεί με τον αντίστοιχο προβληματισμό της οργανωτικής επιτροπής

 

Ήδη πολλές γειτονικές πόλεις μπήκαν ,και μπαίνουν, στη οργάνωση δικού τους καρναβαλιού!
Συνεπώς προβάλλει «απειλητικό» το καρναβαλικό μέλλον, και αυτό μας αφορά άμεσα.
Οφείλουμε ,αν θέλουμε εξωστρεφές καρναβάλι, να γίνουμε «ανταγωνιστικοί»,και αυτό σημαίνει πολλά!
Πρέπει να συνδυάσουμε το κέφι και την δική μας διασκέδαση ,με υψηλότερου επιπέδου παρέλαση, ώστε να ελκύσουμε επισκέπτες , «κερδίζοντας» τους από τους ανταγωνιστές μας.

Φέτος υπήρξε μειωμένη οικονομική ωφέλεια της πόλης από το καρναβάλι!
Ισως φταίει η οικονομική κρίση, ίσως δεν φταίει ( έστω, μόνο) η οικονομική κρίση!
Ισως θάπρεπε να δούμε κάποιες παραμέτρους των εκδηλώσεων που γίνονται, και να αποφασίσουμε ενδεχόμενες αλλαγές τους.

Οι παρόντες προβληματισμοί μας απευθύνονται προς τον δήμο ,ο οποίος συντονίζει τις εκδηλώσεις και οφείλει να μελετά και να βλέπει σφαιρικά όλες τις παραμέτρους τους, αλλά τους καταθέτουμε και στις ομάδες, ώστε να τους αξιολογήσουν και να τους αξιοποιήσουν.

Το καρναβάλι αφορά στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας, αφού όλοι μας από οποιαδήποτε θέση βρισκόμαστε ( δημοτική αρχή, καρναβαλιστές, θεατές, επιχειρηματίες κλπ), θέλουμε ο,τι το καλλίτερο για το καρναβάλι της πόλης μας, ώστε να έχουμε τις περισσότερες δυνατές θετικές του προσφορές ( διασκέδαση, οικονομική ζωή κλπ)

Θεωρούμε ,ότι ένας ειλικρινής διάλογος , επί του θέματος, θα οικοδομήσει. το όπτιμο, που είναι και το ζητούμενο!

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία