Το Ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου θέμα στη Βουλή

Εκτύπωση

Το Ενετικό λιμάνι Ρεθύμνου θέμα στη Βουλή 

16/2/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη απηύθυνε ερώτηση προς  τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλο Γερουλάνο με θέμα τα
έργα προστασίας και ανάδειξης του Ενετικού λιμένα Ρεθύμνου.

Η ανάδειξη και προστασία των μνημείων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού με χρηματοδοτήσεις αντίστοιχων έργων από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ή άλλους πόρους.

Σοβαρότατο είναι το πρόβλημα στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης αφού κατά μήκος του εσωτερικού κρηπιδώματος του ενετικού λιμένα, υπάρχουν τμήματα, τα οποία έχουν υποστεί έντονες βλάβες από τη θαλάσσια διάβρωση καθώς και από τις περιδινήσεις που προκαλούνται από τις προπέλες των μεγάλων σκαφών.

Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Προϊσταμένου της 28ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στον τοπικό τύπο του Ρεθύμνου, η σποραδική και ασυντόνιστη μέχρι τώρα αντιμετώπιση του προβλήματος των σπηλαιώσεων που έχουν προκληθεί στο ενετικό λιμάνι δεν επέφερε λύση.

Σαν συνέπεια των παραπάνω διαγράφεται προβληματική η στατική επάρκεια επί μέρους τμημάτων του λιμένα με πλέον σημαντική εκείνη στο σημείο απόληξης του φάρου όπου το κρηπίδωμα σχηματίζει γωνία και όπου είναι εμφανής η κλίση του κρηπιδώματος, λόγω καθίζησης της έδρασης του φάρου.

Επίσης σε δύο ακόμη θέσεις εντοπίζονται και άλλες σπηλαιώσεις βάθους 2 έως και άνω των 3μ., οι οποίες κρίνονται επικίνδυνες αφού μέρος του οδοστρώματος του χερσαίου τμήματος εδράζεται ανεπαρκώς, ενώ μικρότερα σημεία διάβρωσης παρατηρούνται και σε διάφορες άλλες θέσεις.

Επειδή το ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και της Κρήτης, το οποίο η πολιτεία αρμοδίως οφείλει να προστατεύσει και να αναδείξει, 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τι προτίθεται να κάνει για την εκπόνηση ειδικής μελέτης αντιμετώπισης των φθορών που έχουν προκληθεί στο ενετικό λιμάνι της πόλης του Ρεθύμνου και την χρηματοδότηση των αναγκαίων σωστικών έργων του ιστορικού μνημείου.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία