Η βενζίνη στη δεξαμενή και η τιμή στο...Θεό

Εκτύπωση

Η βενζίνη στη δεξαμενή και η τιμή στο...Θεό


12/2/10

Τραγική είναι η αύξηση της τιμής της βενζίνης από προχθές, μετά την επίσημη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Σε όλη την Ελλάδα και ιδιαιτέρα στο νησί μας, η βενζίνη είναι πλέον πολυτέλεια, αφού πλησιάζει το 1,45 ευρώ το λίτρο αν όχι και να το ξεπερνά σε ορισμένες περιοχές.

Η αντίδραση έχει ήδη ξεκινήσει από τους πολίτες αλλά και την Πολιτεία, αφού ανακοινώθηκαν έλεγχοι καθώς και ενδεχόμενη επιβολή πλαφόν στις τιμές.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανακοίνωσε συστηματικούς ελέγχους στην αγορά υγρών καυσίμων, σε συντονισμό με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ειδικότερα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες προχωρούν αμέσως στις ακόλουθες ενέργειες:

  • Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργήσουν ελέγχους για να διαπιστωθεί το ακριβές επίπεδο αύξησης της λιανικής τιμής μετά την πρόσφατη αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και να διερευνηθούν τα αίτια πιθανών πρόσθετων αυξήσεων, σε επίπεδο χονδρικής ή λιανικής πώλησης, οι οποίες ενδέχεται να υπερβαίνουν το ποσό που δικαιολογείται από την αύξηση του ΕΦΚ.
  • Κλιμάκια ελεγκτών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα προχωρήσουν σε ελέγχους για πιθανές αγορανομικές παραβάσεις, όπως η μη ενημέρωση του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από τους πρατηριούχους, ενώ έλεγχοι ποιότητας και τιμών θα διενεργηθούν από τα ΚΕΔΑΚ. Ήδη γίνονται συνεννοήσεις και με τα κατά τόπους ελεγκτικά κλιμάκια των νομαρχιών για παρόμοιους ελέγχους.


«Σε περίπτωση που διαπιστωθούν εκτεταμένα φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων έκτακτων μέτρων, όπως η επιβολή ανώτατου ορίου λιανικών τιμών (πλαφόν). Σε κάθε περίπτωση, για ζητήματα εναρμονισμένων πρακτικών, οι οποίες συνδέονται με φαινόμενα κερδοσκοπικών ανατιμήσεων, αρμόδια αρχή για να επιληφθεί είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού», καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία