Η Νερατζέ & εμείς - Ο Αντίλογος.

Εκτύπωση

 

          Η «ΝΕΡΑΤΖΕ» ΚΙ ΕΜΕΙΣ

 

Του Μανόλη Καλέργη*

 

  Αν και οι απόψεις που διατύπωσε ο κ. Νίνος για τον ιστορικό Σύνδεσμο Διαδόσεως Καλών Τεχνών και για το ιδιόκτητο κτίριο - μνημείο που τον στεγάζει είναι άκρως απαξιωτικές για το Σύνδεσμο, εγώ θα τον ευχαριστήσω, γιατί μου δίδει την ευκαιρία να ενημερώσω τους Ρεθεμνιώτες σωστά, και να βάλω τέρμα σε αυτήν και σε όλες τις παρόμοιες συζητήσεις.

 Ούτε λίγο ούτε πολύ μας ζητά ο κ. Νίνος να παραχωρήσομε το μνημείο Νερατζέ που με τόσους κόπους εξασφάλισαν το 1957 οι προκάτοχοί μου, και επομένως από τότε ανήκει στον Σύνδεσμο κατά πλήρες δικαίωμα ιδιοκτησίας.

 Υποτιμητικά μας αποκαλεί «μικρό φιλότεχνο σύλλογο» υπονοώντας πως δεν είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε το μνημείο και να το φροντίσομε.  Σαν σημερινός πρόεδρος του Συνδέσμου του θυμίζω ότι ο «μικρός φιλότεχνος σύλλογος» έχει μέχρι σήμερα προσφέρει τη μουσική παιδεία σε 10.000 Ρεθεμνιωτόπουλα , και διαθέτει αυτή τη στιγμή 160 μαθητές μουσικής, αυξημένους ? παρά την οικονομική κρίση κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

 Όλα αυτά μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας στους κόλπους του «Ελληνικού Ωδείου» που λειτουργεί μέσα στο ίδιο κτίριο και δίδει δουλειά σε 25 καθηγητές μουσικής. Είναι ποτέ δυνατόν να απεμπολήσομε το βασικό περιουσιακό μας στοιχείο που μας παραδίδεται από γενιά σε γενιά, παραχωρώντας το; Προτείνει δηλαδή ο κ. Νίνος να διαλύσομε τον Σύνδεσμο με τα ίδια μας τα χέρια;  

  Είναι αλήθεια ότι δεν είναι συνηθισμένο για ένα μνημείο να μην ανήκει στο Δήμο ή στο Δημόσιο. Είναι όμως ένα γεγονός, και να που σ? αυτή την περίπτωση, συμβαίνει! Η διαφορά είναι ότι ο Σύνδεσμος διαδόσεως Καλών Τεχνών έχει συναίσθηση αυτού του προνομίου και φροντίζει το μνημείο σαν κόρη οφθαλμού, διατηρώντας μόνιμο υπάλληλο που επιτηρεί την εμφάνιση την καθαριότητα και τη σωστή χρήση του. (Πόσα χρόνια έχει ο κ. Νίνος αλήθεια να μπει στην αίθουσα του Ωδείου για να δει πόσο προσεκτικά το συντηρούμε;)  

  Εμείς, κ. Νίνο, αντίθετα με εσάς, πιστεύομε ότι οι καταλληλότεροι να φροντίζουν τα μνημεία είναι αυτοί που τα αγαπούν και έχουν ταχθεί σ? αυτό το σκοπό επικεντρώνοντας τις προσπάθειές τους. Υπάρχει βλέπετε και το συναίσθημα. Εμείς αγαπούμε αυτό το κτίριο και αυτό είναι φανερό από την κάθε λεπτομέρεια. Το πρόβλημα του Μιναρέ το προωθούμε με κάθε τρόπο και σε συνεργασία με την 28η εφορία αρχαιοτήτων όπως οφείλομε. Όλες μας οι προσπάθειες είναι εθελοντικές, δηλαδή από καρδιάς και όχι γραφειοκρατικές. Το σύνθημά μας είναι «Τη Νερατζέ και τα μάτια μας» (υπήρξε. και ομώνυμο άρθρο στην Ελευθεροτυπία).

 Οι πολιτιστικοί Σύλλογοι της πόλης είναι εκείνοι που διατηρούν ζωντανή την πολιτιστική της παράδοση. Είναι η έκφραση της Κοινωνίας των Πολιτών που θέλει να προσφέρει. Ο Σύνδεσμος Διαδόσεως Καλών Τεχνών έχει δώσει δείγματα γραφής επί 80 χρόνια.

 Κι ακόμη κάτι πολύ σημαντικό που θα πρέπει να μάθουν οι συμπολίτες: Ο Σύνδεσμος από της ιδρύσεως του μέχρι σήμερα στο ακροτελεύτιο άρθρο του Καταστατικού του με τις τροποποιήσεις του, ορίζει ότι μετά την διάλυση του, η περιουσία του, (επομένως και το τέμενος «Νερατζέ») περιέρχεται στο Δήμο Ρεθύμνης. Πουθενά αλλού παρά μόνο στο Δήμο Ρεθύμνης. Η βούληση του λοιπόν αυτή, που μεταφέρεται διαδοχικά από γενιά σε γενιά, δεν δικαιολογείται καμιά ανησυχία από κανένα δημότη. Προς το παρόν ο Σύνδεσμος βρίσκεται σε ακμή, η πορεία του συνεχίζεται και είναι ορθάνοιχτος προς όλους τους Ρεθεμνιώτες που θα ήθελαν να μας συνδράμουν.

 

                         Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,

 

                  * O κος  Μανόλης Καλλέργης,
είναι γιατρός &
    Πρόεδρος του Συνδέσμου
Διαδόσεως Καλών Τεχνών

 

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία