ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΣΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

Εκτύπωση

 

ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΣΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ 7ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ

8/2/10
Διανύουμε μια δύσκολη περίοδο για τη κοινωνία, λόγω του κλίματος «δημοσιονομικής τρομοκρατίας», το οποίο επηρεάζει αρνητικά το εισόδημα των εργαζόμενων, το εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο, το κοινωνικό κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, το Δημόσιο Σύστημα Υγείας κινδυνεύει αντί να ενισχυθεί με πόρους και προσωπικό, να δεχθεί τη «χαριστική βολή» για «το καλό της οικονομίας».

Στη χώρα μας διεξάγεται ένα πείραμα επιβολής οικονομικής επιτήρησης και πολιτικής κηδεμονίας - κι όχι μόνον δημοσιονομικής πειθαρχίας - από τα «αφεντικά» της Ε.Ε.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δυστυχώς ακολουθεί πολιτική υποταγής στις πιέσεις «των αγορών» και ταυτόχρονα πολιτική πυγμής προς τους δημόσιους υπάλληλους, τους αγρότες, τους συμβασιούχους της εργασιακής επισφάλειας.

Στόχος τους είναι να διαιωνιστεί μετά την κρίση το ίδιο νεοφιλελεύθερο κερδοσκοπικό, αντιπαραγωγικό και αντικοινωνικό μοντέλο.
Για τον λόγο αυτό, ο αγώνας για την ανατροπή του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. πρέπει να είναι κοινός τόπος των πολιτικών, συνδικαλιστικών και κοινωνικών διεκδικήσεων στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Οφείλουμε ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ στο όνομα της οικονομικής κρίσης και των δημοσιονομικών προβλημάτων ΝΑ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΙ ΤΟ Ε.Σ.Υ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Η δημόσια περίθαλψη και η Υγεία  των πολιτών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αφήσουμε στα χέρια των «αγορών». 

Κατηγορηματικά απορρίπτουμε :

  • Την αναστολή των προσλήψεων γιατρών και το πάγωμα των κρίσεων για τις ήδη προκηρυγμένες θέσεις.
  • Την αναστολή προσλήψεων νοσηλευτών και άλλων επαγγελματιών υγείας.
  • Την μείωση των λειτουργικών δαπανών για τα νοσοκομεία.
  • Την μείωση των κονδυλίων για εφημερίες.
  • Την περικοπή στις αποδοχές των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των  υγειονομικών.
  • Την διεύρυνση ελαστικών μορφών απασχόλησης στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ειδικά όμως στις σημερινές συνθήκες «δημοσιονομικής τρομοκρατίας», για να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά τον δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ., δεν φτάνει μόνον η αντίσταση στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η συνεπής και δυναμική προβολή των αιτημάτων μας.

Χρειάζεται η αντιστροφή του κλίματος γενικευμένης ανυποληψίας των Δημόσιων Νοσοκομείων και των νοσοκομειακών γιατρών. Τούτο απαιτεί να παρέμβουμε αποτελεσματικά στις στρεβλώσεις και την κακοδαιμονία του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, της σπατάλης, της πολυφαρμακίας, του βολέματος.

 

Εκτός από τις δεδομένες ευθύνες των κυβερνήσεων πρέπει να αναζητήσουμε με ωριμότητα και  το δικό μας μερίδιο ευθυνών για το σημερινό χάλι  της δημόσιας περίθαλψης. Είναι αναγκαίο από δω και πέρα να επισημαίνουμε ότι εκτός από μια άλλη πολιτική Υγείας χρειάζεται και μια άλλη εργασιακή κουλτούρα στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας για να πάει μπροστά  η δημόσια περίθαλψη. 
Πρέπει  να μιλήσουμε εμείς και όχι οι τεχνοκράτες των οικονομικών της Υγείας για ορθολογική και επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιοποίηση της ιατρικής τεχνολογίας, των φαρμάκων και γενικότερα των πόρων, για χρηματοδότηση  της επιστημονικής ενημέρωσης και επιμόρφωσης των γιατρών από το Κράτος, για βελτίωση της οργάνωσης και της διοικητικής υποστήριξης των νοσοκομείων, για αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου όχι μόνο του κόστους αλλά κυρίως της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είμαστε κατηγορηματικοί: αγωνιζόμαστε μαζί  με  τους γιατρούς του ΕΣΥ που εργάζονται ευσυνείδητα και ζουν με αξιοπρέπεια από το μισθό και τις εφημερίες τους.

Μόνο έτσι  ενισχύεται  η πολιτική αξιοπιστία και η κοινωνική αποδοχή των αιτημάτων μας. Μόνο έτσι μπορούμε  να  υπερασπιστούμε  το ΕΣΥ με όρους κοινωνικού κινήματος, συγκροτώντας  μαζί με τους  υπόλοιπους εργαζόμενους  στα νοσοκομεία, με τους  ασθενείς, τα συνδικάτα, την Αυτοδιοίκηση,  ένα κοινωνικό και πολιτικό  μέτωπο για Δημόσια Περίθαλψη υψηλής ποιότητας, σε πλήρη αντιπαράθεση με το  Σύμφωνο  Σταθερότητας της ΕΕ και τα μέτρα «δημοσιονομικής πειθαρχίας»  της ελληνικής κυβέρνησης.  Είναι η μόνη  πρόταση που  σε συνδυασμό με τους διεκδικητικούς  αγώνες των νοσοκομειακών γιατρών,  τη συντονισμένη δράση των Ενώσεων και την ανάδειξη μιας αξιόπιστης συνδικαλιστικής ηγεσίας στην ΟΕΝΓΕ, μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για το ΕΣΥ και τον κλάδο.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΤΩΝ ΑΓΟΡΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ, ΣΥΓΧΡΟΝΗ, ΙΣΟΤΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ  ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10,30πμ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 20 Φεβ 2018

Αρθρογραφία