Εγκαίνια του Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου «Θεμιστοκλής Μαρκάκης»

Εκτύπωση

Εγκαίνια Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου «Θεμιστοκλής Μαρκάκης» 

  • ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ - ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

8/2/10

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010
η τελετή εγκαινίων του Πολιτιστικού - Πνευματικού Κέντρου «Θεμιστοκλής Μαρκάκης» στο Γαράζο του Δήμου Κουλούκωνα.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου, ο οποίος συντόνισε την υλοποίηση το σημαντικού αυτού έργου προκειμένου να στεγάσει τις δραστηριότητες του.

Πραγματοποιήθηκε δε, στο πλαίσιο του εορτασμού των τριάντα ετών από την ίδρυση του Συλλόγου και είχε έντονο συγκινησιακό χαρακτήρα καθώς τιμήθηκε η μνήμη και η προσφορά του αξέχαστου κληρικού Θεμιστοκλή Μαρκάκη, Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, που έφυγε από τη ζωή το 2005 αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.

Η τελετή ξεκίνησε με τον αγιασμό των εγκαινίων, τον οποίο τέλεσαν ο Ηγούμενος της Ι. Μ. Αρκαδίου π. Μύρωνας ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Ανθίμου, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων π. Αθανάσιος, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ειρηναίου και άλλοι κληρικοί.  

Στη συνέχεια απηύθυνε καλωσόρισμα εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Σ. Γαράζου ο πρόεδρος κ. Μανούσος Κλάδος, ο οποίος είπε τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζουμε στην σημερινή εκδήλωση, η οποία έρχεται να επισφραγίσει μια μεγάλη προσπάθεια και να πραγματώσει ένα φιλόδοξο όραμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.

Του συλλογικού, πολιτιστικού φορέα μας, ο οποίος φέτος, συμπληρώνει τριάντα χρόνια συνεχούς παρουσίας και προσφοράς και επισφραγίζεται αυτή η τριαντάχρονη πορεία με την υλοποίηση αυτού του έργου.

Με την λειτουργία ενός πολυχώρου πολιτισμού, ο οποίος στο εξής θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του πολιτιστικού έργου που παράγουν τα μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία όλα  τα προηγούμενα χρόνια, έστω και χωρίς να έχουν καν ένα γραφείο μπόρεσαν να συνθέσουν ένα πολυσήμαντο παζλ δραστηριοτήτων..

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου μέχρι σήμερα αποτελεί το σημείο σύμπνοιας, συνεργασίας, συνύπαρξης, οραματισμού, δημιουργίας και εθελοντισμού όλων των Γαραζανών.

Είναι το πεδίο έκφρασης και ανιδιοτελούς προσφοράς όλων μας.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες εκδηλώσεις που έχουν γίνει στο Γαράζο από το 1980 έως σήμερα και σωρείας δράσεων, για να τονίσω ότι διαχρονικά όσοι υπηρέτησαν το Σύλλογο από οποιαδήποτε θέση είχαμε μεράκι και όρεξη για δουλειά.

Σήμερα λοιπόν έρχεται το έργο αυτό να επισφραγίσει αυτή την πρώτη περίοδο και να ανοίξει νέους ορίζοντες για το Σύλλογο μας.

Και η ευτυχής συγκυρία είναι ότι το Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Γαράζου, στεγάζεται στον απολύτως κατάλληλο χώρο.

Στο κτίριο αυτό, με το οποίο είμαστε συνδεδεμένοι γενιές και γενιές Γαραζανών.

Στο χώρο αυτό, που για εβδομήντα χρόνια λειτουργούσε το Δημοτικό Σχολείο Γαράζου.

Εδώ που πρωτοσυναντηθήκαμε όλοι μας σαν παιδιά, που μάθαμε τα πρώτα μας γράμματα, που κάναμε τα πρώτα μας όνειρα.

Δεν είναι δε καθόλου τυχαία η επιλογή να ονομάσουμε αυτό το σπίτι του πολιτισμού σε «Πολιτιστικό - Πνευματικό Κέντρο Θεμιστοκλής Μαρκάκης».

Είναι  μια συνειδητή επιλογή των μελών του Συλλόγου μας. Είναι μια οφειλόμενη τιμή, στον άνθρωπο εκείνο που μας στήριξε με το μεγαλείο της ψυχής του. Που καθοδήγησε πνευματικά γενιές και γενιές αυτού του τόπου, που άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα της προσφοράς του στην Μητρόπολη μας, στα Μοναστήρια μας, στο χωριό μας, σε μας.

Όλοι μας θα προτιμούσαμε να τον είχαμε σήμερα μαζί μας.

Έφυγε όμως πολύ νωρίς και δεν είχαμε καμία άλλη επιλογή από το να κρατήσουμε μαζί μας το φιλοπρόοδο, ανήσυχο και οραματικό πνεύμα που τον διέκρινε και μας έκανε να το αγαπήσουμε, να τον σεβόμαστε και να νιώθουμε πάντα περήφανοι που ήταν ο δικός μας ο Παπάς.»

Συνεχίζοντας ο κ. Μανούσος Κλάδος λέει:

«Κυρίες και Κύριοι,

για να ανακαινιστεί το νεοκλασικό αυτό κτίριο, χρειάστηκαν αρκετά χρήματα.

Σαν διοικητικό συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου οφείλουμε λοιπόν καταρχήν ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους συγχωριανούς και τους φίλους του χωριού μας που ενίσχυσαν το έργο μέσα από τις προσφορές τους και τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες συλλογής χρημάτων.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως την Βουλευτή Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη για την καθοριστική της βοήθεια στην χρηματοδότηση του έργου.

Ευχαριστούμε το Δήμαρχο μας κ. Δημήτρη Κόκκινο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κουλούκωνα για την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση του στο αίτημα μας για χρηματοδότηση και στην παραχώρηση της χρήσης του κτιρίου.

Ευχαριστούμε για τις χρηματικές προσφορές τους την Ενορία Γαράζου και ιδιαιτέρως τον Εφημέριο μας Νικόλαο Ρουσάκη και το Εκκλησιαστικό του Συμβούλιο, τον Επιχειρηματία  Βαρδή Βαρδινογιάννη και τους Επιχειρηματίες Μηνά και Χριστίνα Χαλκιαδάκη που μας ενίσχυσαν σημαντικά με τις δωρεές τους.

Απευθύνουμε ένα ευχαριστώ σε όλους σας και στον καθένα ξεχωριστά, γιατί με τη συμμετοχή σας και από το υστέρημα σας, άλλος λιγότερα και άλλος περισσότερα, όσα έκαστος μπορούσε, προσέφερε και προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια για να λειτουργεί ο Σύλλογος μας και να μπορεί να συνεχίζει δυναμικά την πορεία του προς όφελος όλων μας.

Τέλος σας ευχαριστούμε όλους για την συμμετοχή σας στην σημερινή τελετή.

Ευχόμαστε υγεία , αισιοδοξία και συνεχή πρόοδο σε σας και στις οικογένειες σας.»

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ - ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ

 

Θερμά λόγια για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου και συγκινητικές αναφορές για τον αείμνηστο Παπά - Θεμιστοκλή Μαρκάκη επεφύλαξαν στους χαιρετισμούς τους οι θεσμικοί εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών που παρευρέθηκαν.

Η Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία παρευρέθηκε, στον χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

«με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα στο Γαράζο, ένα χωριό με το οποίο με συνδέουν στενοί δεσμοί φιλίας και εκτίμησης με τους κατοίκους του.

Είναι ένα χωριό, στο οποίο διαπιστώνουμε όλοι, ότι η νεολαία του δραστηριοποιείται έντονα και αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς με έμφαση στον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Δεν είναι τυχαίο, που πέρσι ήρθαμε και εγκαινιάσαμε το γήπεδο του Γαράζου και φέτος ερχόμαστε για να εγκαινιάσουμε το Πολιτιστικό σας Κέντρο.

Αυτό δείχνει πρόοδο, φανερώνει ενεργητικότητα, αποδεικνύει, ότι οι κάτοικοι αυτού του χωριού και κυρίως οι νέοι του έχουν όραμα και στόχους.

Εμείς συμμετέχουμε ενεργά σε αυτό το όραμα και στηρίζουμε έμπρακτα τις πρωτοβουλίες σας.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κουλούκωνα κ. Δημήτρης Κόκκινος ανέφερε τα εξής:

«Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα έργο, την υλοποίηση του οποίου στηρίξαμε και χρηματοδοτήσαμε, γιατί πιστεύαμε, ότι έπρεπε το Γαράζο να αποκτήσει ένα χώρο στέγασης των δραστηριοτήτων του Πολιτιστικού Συλλόγου του αλλά και ευρύτερα των δράσεων, που πραγματοποιούνται από το Δήμο στον πολιτιστικό τομέα.

Ήταν άλλωστε δέσμευση μας, να προτάξουμε στην περιοχή μας έργα πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της κοινωνίας μας και κυρίως των νέων ανθρώπων για δημιουργική ενασχόληση με τα κοινά, τις τέχνες, τα γράμματα και τον αθλητισμό.

Ο χώρος αυτός παραδίδεται σήμερα στον Πολιτιστικό Σύλλογο Γαράζου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου μας και είμαστε βέβαιοι, ότι θα τον αξιοποιήσει κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Πρόκειται άλλωστε για ένα σύλλογο, που δεν χρειάζεται συστάσεις και δεν έχει ανάγκη από επαίνους.

Ήταν μια οφειλόμενη τιμή στον αξέχαστο κληρικό, στον αείμνηστο φίλο όλων μας, του οποίου τα χαρίσματα και η προσφορά έχουν μείνει ανεξίτηλα σε όλους εμάς που τον γνωρίσαμε και κυρίως έχουν αφήσει τη σφραγίδα του στον τόπο μας

 

Ακολούθησε ομιλία για τη ζωή και το έργο του Θεμιστοκλή Μαρκάκη, από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νικηφόρο, ο οποίο γλαφυρά παρουσίασε την προσφορά ζωής του τιμώμενου στην εκκλησία και την κοινωνία μας επισημαίνοντας ότι η βιωτή του αποτελεί παράδειγμα κληρικού και ενεργού πολίτη ενώ η τελετή ολοκληρώθηκε με ευχαριστήριο από τον εγγονό του τιμώμενου που φέρει και το όνομα του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμα ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιάννης Νικολούδης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ζωνιανών κ. Κώστας Παρασύρης, η Αντιδήμαρχος Γεροποτάμου κ. Μαρία Λαγουδάκη, ο Πρόεδρος της Ι.Λ.Ε.Ρ. κ. Μιχάλης Τρούλης, Δημοτικοί και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων και πλήθος κόσμου ενώ Χαιρετισμό απέστειλε ο Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Μανώλης Όθωνας που δεν μπόρεσε να παραστεί λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων του.

Γ.Μ.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 17 Μάρ 2018

Αρθρογραφία