Έκοψε την πίτα ο Δήμος Συβρίτου

Εκτύπωση

Έκοψε την πίτα ο Δήμος Συβρίτου

  • Τουρισμός: Στόχος είναι να γίνουμε ... Καρπενήσι!
  • Οικοτουρισμός: Εκλπηκτική δουλειά του Δήμου που σχετίζεται με την άμση ανάπτυξη της νέας αυτής μορφής εναλλακτικού τουρισμού 

          7/1/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο δημαρχείο έγινε το Σάββατο το βράδυ η ετήσια κοπή της πίτας για το Δήμο Συβρίτου.

Το παρών έδωσαν ο Αντινομάρχης κ. Γιάννης Νικολούδης, ενώ αρκετοί κληρικοί που αντιπροσώπευαν την Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου & Σφακίων. Ζωηρό παρών έδωσαν και οι δημότες Αμαριώτες στο σύνολό τους.

Ο Δήμαρχος κ. Μιχάλης Πετρακάκης παρουσίασε το τουριστικό πρόγραμμα του Δήμου, με κύριους μοχλούς ανάπτυξης για το τόπο τις νεόδμητες τουριστικές μονάδες της περιοχής.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε για το «Κτήμα Πάνακρον» και την νέα οικοτουριστική - κατασκηνωτική μονάδα του Μέρωνα.

Ο ιδιοκτήτης της μονάδας κ. Σακαλάκης παρουσίασε ένα εντυπωσιακό οπτικοακουστικό υλικό για την οικοτουριστική ανάπτυξη του Δήμου αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Αξίζουν συγχαρητήρια στην παραγωγή του τουριστικού αυτού βίντεο, που επιμελήθηκε ή Δημοτική αρχή και που πραγματικά εντυπωσίασε αλλήλους ενώ έδωσε και την ευκαιρία στους παριστάμενους να απολάυσουν ή ακόμα και να γνωρίσουν πτυχές του Αμαρίου που ίσως δεν γνώριζαν.

Αναφορά επίσης έκανε ο Δήμαρχος για την αναγκαιότητα της διατήρησης του ιστορικού Αμαρίου ενόψει του «Σχεδίου Καλλικράτη».

  • "Είμαστε Αμαριώτες και θέμε να μείνουμε Αμαριώτες"

«Από αρχαιοτάτων χρόνων είμαστε Αμαριώτες. Εμείς ζητούμε για όσων αφορά τις συνενώσεις των Δήμων, να συνενωθούμε μόνο με το Δήμο Κουρητών και με κανέναν άλλο Δήμο μεταλλάσσοντας την πρώην επαρχία Αμαρίου σε Δήμο Αμαρίου πλέον...», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πετρακάκης αναφερόμενος στην άρνηση των δημοτών να χάσουν την πατρογονική Αμαριώτικη ταυτότητά τους, σε περίπτωση που προκύψει συνένωση με άλλους γειτονικούς δήμους, εκτός Αμαρίου.

Σχετικά με τον Αμαριώτικο δρόμο δήλωσε ότι μέσα στο 2010 θα προκύψει τελικά αν θα υλοποιηθεί ή όχι το μεγάλο αυτό έργο, αφού θυμόμαστε όλοι, ότι το περασμένο μήνα ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας κ. Σταύρος Αρναουτάκης είχε δηλώσει από την Νομαρχία Ρεθύμνου ότι δεν προβλέπεται να υλοποιηθεί λόγω του μεγάλου κόστους που απαιτείται (58 εκ. ευρώ).
Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα τελειώσει επιτέλους έστω το κομμάτι έως τον Φουρφουρά.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Αντινομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιάννης Νικολούδης όπου απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ενώ μετέφερε και τις προσωπικές ευχές του Νομάρχη κ. Γιώργη Παπαδάκη.


Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Αμάρι Α.Ε. κ. Νίκος Κραουνάκης, παρουσίασε σε μια λακωνική ομιλία του, την πορεία της εταιρίας ειδικότερα αυτών που σχετίζονται με την οικονομική επένδυση του Χυτά Αμαρίου, στο "Κτήμα Πάμακρον" που όπως είπε θα αποτελέσει πυρήνα της τουριστικής ανάπτυξης που ο Δήμος και ο Δήμαρχος προσωπικά έχει σχεδιάσει και βήμα βήμα υλοποιεί!

Ζητήματα που προέκυψαν από τις συζητήσεις.

  • Κραυγή αγωνίας αλλά και πίκρας για τον συνεχή υποβαθμισμό του Αμαρίου.
  • "Δεν έχουμε πλέον ούτε μία τράπεζα σε όλο το Αμάρι".

Θέμα μας έθεσε εκπρόσωπος της Β΄έδρας της Μητρόπολης στο Φουρφουρά, ο οποίος είπε ότι ύστερα από την ληστεία στην Παγκρήτια Τράπεζα του χωριού (μοναδική τράπεζα σε ολόκληρη την  πρώην επαρχία Αμαρίου), η διοίκηση της τράπεζας τους δήλωσε ότι το υποκατάστημα δεν θα ξανανοίξει λόγω κωλύματος των ασφαλιστικών εταιρών να ασφαλίσουν εκ νέου τη τράπεζα, με τον ισχύον καθεστώς ελλιπούς αστυνόμευσης που παρατηρείται στη μείζονα περιοχή.

Θυμίζουμε ότι σε προ καιρού συνέντευξη του Δημάρχου Κουρητών κ. Στεφ. Σημαντήρα στον Μελωδία FM 102,7 του είχαμε προτείνει τη λύση οι δύο δημαρχίες από κοινού (Συβρίτου & Κουρητών) να εκμισθώσουν ιδιωτική εταιρία ασφαλείας για να παρέχει περιπολίες στην ευρύτερη περιοχή. Το κόστος μάλιστα το οποίο δεν ξεπερνά τα 1000 με 1500 ευρώ μηνιαίως είχαμε αναφέρει, ήταν μηδαμινό μπρος στην τεράστια αναγκαιότητα της ενίσχυσης καθ΄οιοδήποτε τρόπο αστυνόμευσης του Αμαρίου. Για 2 δήμους από κοινού το κόστος είναι πάρα πολύ μικρό, ενώ έτσι θα μπορέσουν οι ασφαλιστικές εταιρίες να δώσουν θετική γνωμάτευση αφού είναι γνωστό ότι όταν μεσολαβούν οργανωμένες εταιρίες security τότε οι ασφαλιστικές εταιρίες αφενός ασφαλίζουν, αφετέρου και με πολύ χαμηλότερο κόστος σφάλιστρων.

  • Επόμενο θέμα μας τέθηκε από την μείζονα αντιπολίτευση του Δήμου Συβρίτου, δια στόματος του κ. Νίκου Μαρκίδη.

Μας κατήγγειλαν ότι ο Δήμαρχος κ. Πετρακάκης τους αρνήθηκε να πάρουν το λόγο στην κοπή της πίτας και να δώσουν και αυτοί με τη σειρά τους, στους συνδημότες ψηφοφόρους τους, τις ευχές τους. Ετνούτοις σε επικοινωνία που είχαμε με τον Δήμαρχο για το ίδιο θέμα, μας είπε ότι: "απλούστατα αν ήθελαν το λόγο μπορούσαν εκεί επί τόπου να τον ζητούσαν, πράγμα που δεν έγινε !"

Στην ίδια συζήτηση μας κατήγγειλαν επίσης  στοιχεία που αφορούν το κατά τη γνώμη τους, υπερβολικό κόστος που κατατέθηκε σχετικά με την κατασκευή της διαδημοτικής υφιστάμενης επιχείρησης «Κτήμα Πάνακρον».  ο κ. Μαρκίδης μας είπε ότι από το Δήμο τελικώς εξαγγέλθηκε ότι το κόστος ανήλθε τελικά στα 1,533.000 ευρώ ενώ σύμφωνα με δικές τους οικονομοτεχνικές μελέτες, δεν δύναται σε καμία περίπτωση να ξεπερνά τις επτακόσιες περίπου χιλιάδες ευρώ!

Είναι ένα θέμα που όμως μας ανέφεραν δεν θα το αφήσουν έτσι δεδομένου ότι πρόκειται όπως μας κατήγγειλαν για κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος, ενώ αναφέρθηκαν και σε συγκεκριμένες οικονομικές ατασθαλίες.

Όλα αυτά βέβαια ήταν λυπηρά σε μία κατά τα άλλα εορταστική ημέρα αλλά όπως μας ανέφεραν οι άνθρωποι της μειοψηφίας του Δήμου, δεν έχουν άλλες ευκαιρίες αφού δεν τους δίνετε ποτέ ο λόγος.
Ο Νομικός Σύμβουλος της δημοτικής παράταξης έκανε λόγο και για σαφή καταστρατήγηση των θεσμών εντός των Δημοτικών Συμβουλίων, θέμα που όπως ανέφερε έχει τεθεί ήδη και δια της επίσημης νομικής οδού, στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου.

Τέλος σε φιλικό κλίμα ακολούθησε ελαφρύ γεύμα/μπουφές προσφορά του Δήμους για τους καλεσμένους του, με το οποίο έκλεισε και η κατά τα άλλα πολύ όμορφη αυτή γιορτή.
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία