Ο Ιατρικός Σύλλογος απέχει από τις συμβάσεις του ΟΑΕΕ

Εκτύπωση

Ο Ιατρικός Σύλλογος απέχει από τις συμβάσεις του ΟΑΕΕ

  • Ακάλυπτοι 10.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ το Ρέθυμνο!!

          5/2/10

της Γιώτας
Μαστάθη
Βλέποντας πως υπάρχει μέγα πρόβλημα στον τομέα της υγείας, τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, θελήσαμε να αποσαφηνίσουμε το θέμα και να ενημερώσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους.

Για το λόγο αυτό, χθες ο Μελωδία 102,7 στην εκπομπή "Πρωινό Δελτίο" έκανε παρέμβαση  ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρεθύμνου, κ. Γιώργος Στεφανάκης
Ο κ. Στεφανάκης όντας αναλυτικότατος επί του θέματος της υγείας αλλά και των προβλημάτων που ταλανίζουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, μας ενημέρωσε σχετικά, λέγοντας πως τίθεται θέμα, εξ αρχής οργάνωσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, που καταρρέει.

«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι χωρισμένη σε δημόσια και ιδιωτική. Η δημόσια περιλαμβάνει νοσοκομεία και κέντρα υγείας ενώ η ιδιωτική περιλαμβάνει τα ιατρία καθώς και εργαστηριακά και διαγνωστικά κέντρα. με τα ταμεία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω σπατάλης και έλλειψης ελέγχου, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στεφανάκης.

Συνεχίζοντας, μας ανέφερε ενδεικτικά τα ταμεία Υγείας με μεγάλα οικονομικά ελλείμματα της τάξης των 6 δις ευρώ για το ΙΚΑ,το οποίο περιλαμβάνει 40.000 ασφαλισμενους και των 5εκ. ευρώ για τον ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ).

«Το πλήθος των ασφαλισμένων που φτάνει τους 10,000 στο ΤΕΒΕ, περιλαμβάνοντας βέβαια και τα προστατευόμενα μέλη, αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα κάλυψης, με καθυστερήσεις μηνών στα ραντεβού. Αυτό διότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα έλληψης υποδομών,εγραστηρίων και γιατρών, αφού 10 μόνο γιατροί,4 Οδοντίατροι και 6 Ειδικευμένοι προσπαθούν να καλύψουν το ταμείο. Λογικό είναι όπως αντιλαμβάνεστε να οδηγούνται οι κατά τα άλλα ασφαλισμένοι, σε μη συμβεβλημένους στα ταμεία γιατρούς, σπαταλώντας έτσι χρηματικά ποσά, χωρίς να τα παίρνουν πίσω», είπε ο Πρόεδρος  του Ι.Σ., εξηγώντας μας πως ο μόνος τρόπος να έχουν επιστροφή χρημάτων οι ασφαλισμένοι είναι να κλείνουν ραντεβού με την παράτυπη ίσως, αλλά επιβεβλημένη ένδειξη ΕΠΕΙΓΟΝ! 

Ο κ. Στεφανάκης με την ιδιότητα του Π.Ι.Σ. Ρεθύμνου, μας ενημέρωσε για την απόφαση του Δ.Σ και της Γενικής Συνέλευσης να καλέσει τους ιδιώτες γιατρούς μέλη του να μην προχωρήσουν σε σύναψη συμβάσεων με τον ΟΑΕΕ(ΤΕΒΕ), για το 2010.

«Είχαμε εκφράσει επανειλημμένα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο την αντίθεσή μας σε αυτού του τύπου τις συμβάσεις "μίσθωσης έργου ετήσιας διάρκειας",προς την Διοίκηση του ΟΑΕΕ, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους τις θεωρούμε διαβλητές, παρωχημένες, ανεπαρκείς και ως εκ τούτου μη αποδεκτές πλέον από την πλειονότητα των γιατρών και λέω πλειονότητα διότι 6 μόνο γιατροί αποδέχθηκαν τις συμβάσεις »

Ο Ι.Σ. είχε επισημάνει ιδιαίτερα στην διοίκηση του ΟΑΕΕ τα εξής:
α. την αδιαφανή διαδικασία και τα άγνωστα κριτήρια επιλογής και πρόσληψης του αριθμού των γιατρών που χρειάζεται από το σύνολο των γιατρών της ίδια ειδικότητος στο Νομό ,
β. τον αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό διαχωρισμό των γιατρών ορισμένων ειδικοτήτων σε "κλινικούς" και "εργαστηριακούς"(π.χ. πνευμονολόγοι, καρδιολόγοι) και
γ. τον αποκλεισμό κάποιων ειδικοτήτων (π.χ. χειρουργοί).

Επίσης θεωρούσαμε και θεωρούμε πρακτικά ανεφάρμοστο το ωράριο των 4 ωρών κατά την διάρκεια του καθημερινού ιατρείου και ιδιαίτερα χαμηλή την μηνιαία αντιμισθία αναλογικά με τον αριθμό των ασφαλισμένων.
Ενώ ταυτόχρονα δεν προβλέπεται βέβαια για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ ελεύθερη επιλογή γιατρού, αντίθετα με ότι συμβαίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους (ΟΠΑΔ) με σύμβαση ή τους ασφαλισμένους ΔΕΚΟ, Κρατικών Τραπεζών και άλλων Ταμείων χωρίς σύμβαση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, η απάντηση της Διοίκησης ήταν ότι ο ΟΑΕΕ έχει ήδη ενστερνισθεί την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του συστήματος επιλογής έχοντας ως άμεση προτεραιότητα για το 2010 τον επανακαθορισμό της σχετικής διαδικασίας.

«Όταν έφθασε η επόμενη προκήρυξη για το 2010, ίδια ακριβώς και απαράλλακτη, απαντήσαμε ότι πρόκειται για εμπαιγμό και ότι αν δεν αλλάξουν το σύστημά τους θα μείνουν χωρίς γιατρούς.
Και επειδή είναι τουλάχιστον προσβλητικό και προκλητικό ,να ζητάμε διαφάνεια, ελεύθερη επιλογή γιατρού και ισότιμη συμμετοχή των γιατρών και να εγκαλούμαστε για ιδιοτελή κίνητρα ενώ παράλληλα η Διοίκηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει, αποφασίσαμε να μην συνεχίσουμε ούτε τον ανώφελο διάλογο ούτε τις συμβάσεις και να κάνουμε γνωστή την απόφασή μας στον ΠΙΣ και στα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Υγείας.»

Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο που θεωρεί αυτού του τύπου τις συμβάσεις απαράδεκτες και ζητά εδώ και πολλά χρόνια να αντικατασταθούν από Συλλογική Σύμβαση μεταξύ ΠΙΣ και ΟΑΕΕ.

Ο κ. Στεφανάκης συνεχίζοντας, μας μετέφερε την πρόταση του συλλόγου για την μεταβατική περίοδο στην οποία βρίσκονται, η οποία περιλάμβανε τα εξής:
α. σύμβαση με όλους τους ενδιαφερόμενους γιατρούς ώστε να διασφαλισθεί τόσο η ελεύθερη επιλογή γιατρού για τους ασφαλισμένους όσο και η ισότιμη και πραγματικά διαφανής συμμετοχή των γιατρών. Είναι θέμα ηθικής τάξης!
β
. δίκαιη μεταχείριση όλων των ασφαλισμένων και όχι πολίτες α και β κατηγορίας στην περίθαλψη. Είναι δικαίωμα όλων των ασφαλισμένων.
γ. σύμβαση για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων ανά γιατρό  μηνιαίως εφόσον ο ΟΑΕΕ επιμένει στην μηνιαία αντιμισθία. Ειδάλλως αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση όπως ισχύει στα άλλα Ταμεία Υγείας,
δ. αύξηση της αντιμισθίας ώστε να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στο απαιτητικό και υπεύθυνο έργο των γιατρών,
ε. σύμβαση χωρίς αυθαίρετους και απαράδεκτους διαχωρισμούς ειδικών κλινικών γιατρών σε "θεραπευτές" και "εργαστηριακούς"(παρωχημένα κατάλοιπα του ΙΚΑ και του ΤΕΒΕ),
στ. εκσυγχρονισμό επιτέλους αυτών των απαρχαιωμένων διοικητικά δομών, μηχανογράφηση, παρακολούθηση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς ,εφαρμογή διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με την διεθνή επιστημονική εμπειρία,
ζ. συμβάσεις με σαφείς τις υποχρεώσεις και των Ασφαλιστικών Ταμείων απέναντι στους συμβεβλημένους γιατρούς.

Τελειώνοντας τη ραδιοφωνική μας συνέντευξη, ο Π.Ι.Σ. κ. Στεφανάκης τόνισε ότι:
«Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ αλλά και των άλλων Ταμείων δεν είναι για εμάς απλά αριθμητικά, στατιστικά ή οικονομικά μεγέθη όπως ίσως για τις Διοικήσεις των ταμείων.
Είναι άνθρωποι γνωστοί, φίλοι, συγγενείς, συμπολίτες, τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα υγείας των οποίων μας φέρνουν καθημερινά σε επαφή. Δεν θα θέλαμε επομένως να τους ταλαιπωρούμε ή να τους επιβαρύνουμε οικονομικά αλλά είναι θέμα επιστημονικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας μας να αντιδράσουμε σε τέτοιες χρόνιες παθογένειες του συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.
Καλούμε την Διοίκηση του Ο.Α.Ε.Ε. για μία ακόμη φορά να προχωρήσει στην αντικατάσταση των συμβάσεων αυτού του τύπου, να μην διαιωνίζει με την αδράνειά της το διαβλητό σύστημα επιλογής και πρόσληψης των γιατρών και να αναγνωρίσει επιτέλους στους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. (το ακριβοπληρωμένο)δικαίωμα τους να επιλέγουν το γιατρό τους κυριολεκτικά και όχι φαινομενικά.

Το σημερινό σύστημα περίθαλψης των Ταμείων Υγείας έχει κλείσει τον κύκλο του.
Πρέπει άμεσα να εκσυγχρονιστεί στα πλαίσια ολοκληρωμένης Πρωτοβάθμιας περίθαλψης για όλους τους ασφαλισμένους των Ταμείων.
Είναι δε στις αρμοδιότητες του κάθε Ιατρικού Συλλόγου να θίγει θέματα σχετικά με την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος όπως αυτά της διαφάνειας, της ισότιμης μεταχείρισης των γιατρών και των εργασιακών σχέσεων γενικότερα, όπως επίσης είναι δικαίωμα κάθε Ιατρικού Συλλόγου να έχει άποψη για θέματα Δημόσιας Υγείας, όπως είναι η κατάσταση της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη πρέπει κάποτε να τελειώνει και ο Ιατρικός Σύλλογος πιέζει προς αυτή την κατάσταση.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τόσες ελλήψεις, να υπάρχουν καταγγελίες πρός τα ταμεία για μη συμμόρφωση στην εγκύκλιο όσο αφορά την παραπομπή των ασθενών σε μη συμβεβλημένους γιατρούς αφού δεν υπάρχουν συμβεβλημένοι, ακόμα και σε γειτονικούς νομούς για την περίθαλψη τους.

Μια σύγχρονη, οργανωμένη και αποτελεσματική Πρωτοβάθμια Περίθαλψη πρέπει κατά απόλυτη προτεραιότητα να θεσμοθετηθεί ,να εφαρμοσθεί και να αντικαταστήσει τις ασυνάρτητες υπηρεσίες που επικρατούν σήμερα προκαλώντας ταλαιπωρία και αγανάκτηση στους ασφαλισμένους, κόπωση και απογοήτευση στους γιατρούς ,ενώ ευνοεί την συναλλαγή και την σπατάλη πολύτιμων πόρων.

Ας ελπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της ανθρώπινης ύπαρξης, η Υγεία, να βρεθεί στο προσκήνιο σε σωστές βάσης αυτή τη φορά.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία