Συνεδρίαση της ΕΣΔΑΚ για την διαχείριση απορριμμάτων Κρήτης

Εκτύπωση

Συνεδρίαση της ΕΣΔΑΚ για την διαχείριση απορριμμάτων Κρήτης

  • Οριστική και αμετάκλητη λύση θα λάβει το Σώμα.

 

04/02/2010

Αποφασισμένοι να κλείσουν οριστικά την υπόθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κρήτης εμφανίστηκαν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τους, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος και ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, στην Συνεδρίαση που θα διεξαχθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου ως τα μέσα Μαρτίου.

 

Τόσο ο κ. Καρούντζος όσο και ο κ. Κουράκης δήλωσαν ότι στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συνεδρίου που θα είναι διήμερη, το θέμα των απορριμμάτων θα συζητηθεί τη δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του (γιατί την πρώτη θα συζητηθεί το ΕΣΠΑ), θα υπάρξει οριστική και αμετάκλητη λύση που θα λάβει το Σώμα.

 

Η λύση αυτή θα αφορά αφενός στο βραχυπρόθεσμο αλλά και στο μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την επίλυση του προβλήματος της διάθεσης των απορριμμάτων του νησιού βάσει των επιταγών των οδηγιών της Κομισιόν. Όπως διατυπώθηκε θα ληφθεί απόφαση για την επιλογή της περιοχής που θα σηκώσει το βάρος της υποδοχής της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων, δηλαδή της λεγόμενης κεντρικής μονάδας που θα εξυπηρετήσει τους τρεις νομούς της Κρήτης, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι.

 

Η αποφασιστικότητα του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης να δοθεί αυτή τη φορά λύση αποτυπώνεται σε μια του φράση: «Δεν είμαι αισιόδοξος. Όμως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια. Θα πρέπει να υπάρξει βούληση και αποφασιστικότητα». Τονίζουμε εδώ  ότι την τελευταία δεκαετία ούτε βούληση αλλά ούτε αποφασιστικότητα είχε υπάρξει για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού υπό το φόβο βέβαια  του πολιτικού κόστους και του βάρους των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής του ΕΣΔΑΚ ο πρόεδρος κ. Γιάννης Κουράκης ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Αθανάσιο Καρούντζο για τα έργα που έχει ήδη υλοποιήσει ο ΕΣΔΑΚ ενώ συζητήθηκε η πορεία του ΕΣΔΑΚ και τα προτεινόμενα έργα για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων στη Κρήτη.

 

Τόσο ο κ. Καρούντζος όσο και ο κ. Κουράκης δήλωσαν ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος και δη εκείνα που αφορούν στα ζητήματα της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων αποτελούν πρώτη προτεραιότητα και θα δρομολογηθούν ουσιαστικές και οριστικές λύσεις κατά τη διεξαγωγή του Περιφερειακού Συνεδρίου.

 

Η ημερομηνία δεν έχει ακόμη καθοριστεί, όμως η συνεδρίαση που θα είναι η πρώτη ύστερα από πάρα πολλούς μήνες εκτιμάται ότι θα γίνει από τα τέλη Φεβρουαρίου ως και μετά τα μέσα του Μάρτη.

Σ.Κ.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία