Δραματικό Πρωθυπουργικό διάγγελμα

Εκτύπωση

Δραματικό Πρωθυπουργικό διάγγελμα


4/2/10

Σε δραματικό τόνο για την κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας ήταν το διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς το λαό το βράδυ της Τρίτης.

Ο κ. Παπανδρέου αφού τόνισε ότι «βιώνουμε μια κρίση χωρίς προηγούμενο» και ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στο κέντρο κερδοσκοπικού παιχνιδιού με στόχο και το ευρώ», προανήγγειλε μια σειρά νέων έκτακτων μέτρων, με αύξηση της φορολόγησης των υψηλών εισοδημάτων, των μερισμάτων των μετοχών, των offshore εταιρειών, του φόρου καυσίμων και των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μίλησε για «ανατροπές, μεγάλες τομές και αλλαγές, πάντα με τρόπο δίκαιο για τους Έλληνες πολίτες, προστατεύοντας ιδιαίτερα τους πιο ευάλωτους». Έκανε ακόμη λόγο για «καταστροφικές επιλογές του παρελθόντος», που όπως είπε, οδήγησαν την χώρα να δανείζεται σήμερα με επαχθέστερους όρους, οι οποίοι «απειλούν να τινάξουν στον αέρα όλες τις θυσίες του Ελληνικού λαού».

Τόνισε δε ότι «είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη, τις προσπάθειες που γίνονται, να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό». Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όπως είπε
«οι έχοντες και κατέχοντες θα κληθούν να συμβάλουν περισσότερο στα φορολογικά έσοδα, σύμφωνα με την αυξημένη φοροδοτική τους ικανότητα».

Εξειδικεύοντας τα μέτρα προανήγγειλε την επαναφορά του φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας, την αύξηση της φορολογίας των κερδών επιχειρήσεων που δεν επανεπενδύονται, την φορολόγηση των μερισμάτων μετόχων κατά τον ίδιο τρόπο που φορολογούνται τα εισοδήματα, την αύξηση της φορολογίας των offshore εταιρειών και την ακριβή καταγραφή και έλεγχο αυτών που κρύβουν πίσω τους ?όπως είπε- βίλες, πολυτελή αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.
Εξήγγειλε ακόμη την εφαρμογή της διασταύρωσης των στοιχείων εισοδήματος με τα περιουσιακά στοιχεία, για να διαπιστώνεται τυχόν φοροδιαφυγή.

Τα μέτρα αυτά όμως όπως είπε, θα αποδώσουν το 2011 και επειδή είναι επιτακτική ανάγκη αύξησης εσόδων το 2010, προανήγγειλε αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων, την αναστολή των προσλήψεων στο Δημόσιο για φέτος, την συγχώνευση και κατάργηση φορέων και οργανισμών του Δημοσίου, το πάγωμα των αυξήσεων για τους υψηλόμισθους του Δημοσίου, ενώ και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε, ότι φέτος δεν μπορεί να δοθεί άλλη αύξηση πέραν της μισθολογικής ωρίμανσης. Ακόμη εξήγγειλε την μείωση κατά 10% των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.

Αλλαγές προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός και στο ασφαλιστικό με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, από τα οποία περνάει όπως είπε χαρακτηριστικά «η βιωσιμότητα και δικαιοσύνη του συστήματος». Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «ξέρω ότι οι αλλαγές είναι και δύσκολες και επώδυνες» και επανέλαβε ότι «είναι μια προσπάθεια να σταματήσουμε την πορεία της χώρας προς τον γκρεμό». Κλείνοντας ο Πρωθυπουργός είπε σε δραματικό τόνο, ότι «έχουμε το χρέος, έχουμε το καθήκον απέναντι στην πατρίδα, απέναντι στα παιδιά μας, να παλέψουμε μαζί σε αυτήν την δύσκολη στιγμή, να αγωνιστούμε όλοι για να περιφρουρήσουμε, να προστατέψουμε την οικονομία μας, όπως αγωνιζόμαστε και σε ανάλογες συνθήκες για το ίδιο το σπίτι μας, την ίδια μας την οικογένεια».« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία