Στη Βουλή το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Στη Βουλή το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνου


  • ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ κ. ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

2/2/10

Στο Νομό Ρεθύμνου όπως είναι ευρέως γνωστό, η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου παραμένει προβληματική ως προς τη στέγαση των υπηρεσιών του, αφού η ολοκλήρωση του έργου επέκτασης των κτιριακών του εγκαταστάσεων δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου ξεκίνησε να χτίζεται το 1999 μετά από δωρεές ιδιωτών, συνεχίστηκε με δημόσια εργολαβία το 2007 και ενώ το έργο είχε φτάσει σε τελικό στάδιο και αναμενόταν η παράδοση του, έχει και πάλι σταματήσει χωρίς καμία επίσημη αιτιολογία.

Ειδικότερα στις 24-03-1999  εγκρίθηκε η απόφαση του Δ.Σ του Νοσοκομείου  με αριθμό 81/5/3-3-99 περί αποδοχής δωρεών εκ μέρους του Κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη και του αείμνηστου Ιωσήφ Βαρδινογιάννη,  οι οποίοι και ανέλαβαν την κατασκευή τμημάτων της πτέρυγας της επέκτασης του Νοσοκομείου. Με τις δωρεές αυτές πραγματοποιήθηκαν οι χωματουργικές εργασίες και κατασκευάστηκε ένα μεγάλο μέρος των οικοδομικών εργασιών.

Ακολούθως το έργο εντάχθηκε στο Π.Ε.Π ΚΡΗΤΗΣ 2000-2008 με προϋπολογισμό ύψους 3.531.336 ευρώ. Φορέας υλοποίησης και επίβλεψης ήταν η ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε και ανάδοχος εταιρεία η ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ. Η εγκατάσταση του εργολάβου και η έναρξη των εργασιών έγινε το 2007.

 

Στην νέα Πτέρυγα που κατασκευάζεται στόχος είναι να μεταφερθούν η Παιδιατρική Νοσηλευτική Μονάδα 20 κλινών, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και σειρά άλλων μονάδων και βοηθητικών χώρων.

Ενώ λοιπόν έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου της επέκτασης σε μεγάλο ποσοστό και οι εργασίες που προβλεπόταν στη σχετική σύμβαση έχουν εξοφληθεί προς τον Εργολήπτη, παραμένουν εκκρεμότητες σημαντικές, που αφορούν την παράδοση και την λειτουργία του. Για το λόγο αυτό τον περασμένο Ιούνιο κατατέθηκε σχετικός ανακεφαλαιωτικός πίνακας (ΑΠΕ) ώστε να εγκριθούν και να χρηματοδοτηθούν οι απαιτούμενες εργασίες ολοκλήρωσης της νέας πτέρυγας. Οι σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες αναμενόταν να είχαν ολοκληρωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Προφανώς λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η οποία όμως δεν δικαιολογείται πλέον.

Από το μήνα Οκτώβριο που αναλάβατε τη διακυβέρνηση της χώρας, δηλαδή τέσσερις μήνες μετά, δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως προκειμένου να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα, ο εργολάβος έχει σταματήσει τις εργασίες, ο ανακεφαλαιωτικός πίνακας παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα και δεν υπάρχει καμία επίσημη δικαιολογία για όλη αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

Επειδή η κατασκευή της νέας πτέρυγας αποτελεί αναγκαιότητα και έχει στόχο την λειτουργική επέκταση του Νοσοκομείου ώστε να ανταποκρίνονται οι χώροι του στις διαρκώς αυξανόμενες δραστηριότητες και να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των ήδη εκτελούμενων λειτουργιών και των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας προς όφελος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ρωτά την Υπουργό Υγειάς και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

Τι προτίθεται να κάνει ώστε να ολοκληρωθεί η νέα πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ποιος είναι ο λόγο που εδώ και τόσους μήνες έχουν σταματήσει τα έργα ολοκλήρωσης της επέκτασης του κτιριακού συγκροτήματος που στεγάζει το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του Νομού Ρεθύμνου.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία