Αναπτυξιακός σχεδιασμός του Δήμου Λάμπης

Εκτύπωση
Αναπτυξιακός σχεδιασμός του Δήμου Λάμπης
  • Θέσεις για αναπτυξιακό σχεδιασμό του Δήμου Λάμπης από την κ. Ολγα Κεφαλογιάννη
2/2/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη απέστειλε επιστολή με τις θέσεις και τις προτάσεις της προς τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Ταταράκη και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λάμπης, το οποίο συνεδρίασε την Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2010 στο Σπήλι με αντικείμενο τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιοχής και ευρύτερα του νότου των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Στην επιστολή της η κ. Κεφαλογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Τα θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη, αποτελούν κύρια αναπτυξιακά ζητήματα για το νότο του νομού μας.

Μέχρι σήμερα έχω συνεργαστεί άψογα με τις τοπικές Αρχές για την προώθηση του σχεδιασμού τους και δηλώνω, ότι όπως και κατά το παρελθόν, θα συνεχίσω να στηρίζω και να προωθώ από την πλευρά μου τον προγραμματισμό σας για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής.»

Σχετικά με τα θέματα της ημερήσιας διάταξης οι θέσει και οι προτάσεις της Βουλευτού Ρεθύμνου έχουν ως ακολούθως:

1.ΘΕΜΑ: Περί παραχώρησης του αεροδρομίου Τυμπακίου Ν. Ηρακλείου σε πολιτική χρήση.

Η αποστρατικοποίηση του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Τυμπακίου του Νομού Ηρακλείου και η λειτουργία του ως πολιτικού αεροδρομίου, αποτελεί χρόνιο αίτημα της Κοινωνίας του Νομού Ρεθύμνου και του Νομού Ηρακλείου.

Οι φορείς των δύο νομών έχουν επανειλημμένως θέσει αυτό το ζήτημα στην Ελληνική Πολιτεία, επισημαίνοντας, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα εξυπηρετήσει το νότο της Κρήτης και θα συμβάλλει στην Τουριστική Ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν ήταν λίγες οι φορές, που η απάντηση στο αίτημα αυτό ήταν θετική και μάλιστα υπό τη μορφή πανηγυρικής εξαγγελίας!
Όμως οι κατά καιρούς εξαγγελίες, έμειναν στο επίπεδο των υποσχέσεων και δεν έχουν υλοποιηθεί!

Η μετατροπή του αεροδρομίου Τυμπακίου από στρατιωτικό σε πολιτικό δεν έχει γίνει παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των τοπικών φορέων και κυρίως παρά το προφανές των αναπτυξιακών εξελίξεων, που θα δρομολογηθούν για το νότο και την ενδοχώρα των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου.

Για όλους τους προαναφερθέντες λόγους είχα προβεί σε σειρά παρεμβάσεων τα προηγούμενα χρόνια στηρίζοντας το σχετικό αίτημα ενώ στις 9 Νοεμβρίου 2009 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να διαπιστωθεί ο σχεδιασμός της νέας Κυβέρνησης για το ζήτημα αυτό.

Στην ερώτηση μου απάντησε ο Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισημαίνει ότι προκειμένου να μετατραπεί ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο σε πολιτικό, απαιτείται σχετική μελέτη και αίτημα από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.
Αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί και ο κ. Υπουργός παραπέμπει τους τοπικούς φορείς να προβούν σε σχετικό αίτημα προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

2. ΘΕΜΑ : Περί ανάπτυξης οδικών δικτύων σύνδεσης βόρειου ? νότιου τμήματος Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

Η διαμόρφωση ενός ασφαλούς και σύγχρονου οδικού δικτύου στο νησί μας, αποτελεί ένα από τα κρισιμότερα αναπτυξιακά ζητήματα για τον τόπο μας.
Η Κρήτη αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους πόλους ανάπτυξης της χώρας και ταυτόχρονα έναν από τους πολυπληθέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης.
Ωστόσο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού έχουν να αντιμετωπίσουν σοβαρότατο έλλειμμα υποδομών σε όλους τους τομείς με σοβαρότερο την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό, Επαρχιακό, Δημοτικό και Αγροτικό Οδικό δίκτυο, το οποίο είναι απαρχαιωμένο και κυρίως επικίνδυνο για τους οδηγούς και τους επιβαίνοντες στα διερχόμενα οχήματα.

Οι κεντρικοί άξονες που συνδέουν τα χωριά στην ενδοχώρα είναι σε άθλια κατάσταση, οι κάθετοι άξονες σύνδεσης Βορρά και Νότου σχεδόν ανύπαρκτοι, η Δημοτική Οδοποιία έχει πολλά χρόνια να βελτιωθεί, το αγροτικό δίκτυο είναι κατεστραμμένο και η Παλαιά Εθνική Οδός, που συνδέει όλα τα κεντρικά σημεία της Κρήτης, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της Κρατικής αδιαφορίας.

Επειδή η δημιουργία ασφαλούς οδικού περιβάλλοντος στην Κρήτη και ειδικότερα στο νομό Ρεθύμνου είναι πρωτεύον ζήτημα ανάπτυξης για όλους τους τομείς της οικονομίας, κατέθεσα σειρά ερωτήσεων στη Βουλή τον περασμένο Νοέμβριο ζητώντας το σχεδιασμό της Κυβέρνησης πάνω σε αυτόν τον τομέα.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί, στις απαντήσεις τους περιορίστηκαν μόνο σε ό,τι αφορά τις μελέτες που ήδη εκπονούνται για τον Βόρειο και τον Νότιο Οδικό άξονα και δεν έδωσαν καμία απάντηση για τους κάθετους άξονες, την παλαιά εθνική οδό Ρεθύμνου ? Ηρακλείου και την εξοικονόμηση πόρων για την βελτίωση της επαρχιακής, της δημοτικής και της αγροτικής οδοποιϊας. 

Ως εκ τούτου θεωρώ, ότι οφείλουμε δυναμικά να διεκδικήσουμε την ανάπτυξη ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες ενός σύγχρονου οδικού δικτύου και βέβαια η κατασκευή των κάθετων αξόνων όπως Ρέθυμνο ? Σπήλι ? Αγία Γαλήνη - Τυμπάκι και ο γνωστός ως «Αμαριώτικος δρόμος», θα πρέπει να προωθηθούν με ταχύτητα.
Με την ευκαιρία υπενθυμίζω, ότι οι μελέτες, οι οποίες εκπονούνται για το Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης, δεν αφορούν το νομό Ρεθύμνου, θέμα ιδιαιτέρως σοβαρό, για το οποίο θα ήθελα και τη δική σας γνώμη ως προς τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου διεκδίκησης.

 

3.ΘΕΜΑ: Περί τουριστικής ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής Νοτίου Άξονα Νομών Ρεθύμνης και Ηρακλείου.

Τα νότια παράλια των νομών Ρεθύμνου και Ηρακλείου χαρακτηρίζονται για τις σπάνιας φυσικής ομορφιάς ακτές τους, τους σπουδαίους αρχαιολογικού χώρους και σειράς άλλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε σχέση με το Βορρά.

Μέχρι σήμερα αποτελεί θέση της τοπικής κοινωνίας να ακολουθείται μια μορφή ήπιας ανάπτυξης και για το λόγο αυτό συμφωνήσαμε και στο αίτημα σας να μην κατασκευαστεί διαμετακομιστικό λιμενικό κέντρο στην Αγία Γαλήνη.

Από την πλευρά μου, εκείνο το οποίο προτείνω, είναι να γίνει δυναμική διεκδίκηση ενός μεγαλόπνοου έργου για την κατασκευή επιβατικού και εμπορικού λιμανιού στο νότο του νομού μας, ώστε να δημιουργηθεί μια νέα θαλάσσια πύλη για το σύνολο της νότιας ακτής, η οποία θα συνδέσει τη χώρα μας με την Αφρική και τις άλλες Μεσογειακές χώρες. 

Παράλληλα όμως, θεωρώ, ότι απαιτείται η εκπόνηση μια ειδικής μελέτης τουριστικής ανάπτυξης των νότιων παραλίων, η οποία θα προβλέψει έργα και δράσεις, η εφαρμογή των οποίων θα ανοίξει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες του νότου της Κρήτης, στη βάση παρεμβάσεων που δεν θα αλλοιώσουν το φυσικό περιβάλλον αλλά θα αναδείξουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής και θα διαμορφώσουν ελπιδοφόρα προοπτική για την τοπική κοινωνία.

Η Βουλευτής του νομού μετά την παράθεση των θέσεων και των προτάσεων της για τα ζητήματα που είχαν τεθεί, με την επιστολή της δήλωσε την αμέριστη στήριξη της στις αποφάσεις εκείνες, που επρόκειτο να ληφθούν κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης νέων προϋποθέσεων ισόρροπης ανάπτυξης στο νότο της Κρήτης.« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία