Οδοιπορικό στα όμορφα Σκουλούφια της Μόνικας Ζουγανέλη

Εκτύπωση

Οδοιπορικό στα όμορφα Σκουλούφια


 

1/2/2010


της Μόνικας
Ζουγανέλη
Συνεχίζοντας τις διαδρομές μας στα χωριά του νομού Ρεθύμνης κατευθυνθήκαμε αυτή την φορά στον Δήμο Αρκαδίου.


Συγκεκριμένα διανύοντας μία καταπράσινη και γραφικότατη διαδρομή φτάσαμε στα Σκουλούφια.
Το Δημοτικό διαμέρισμα Σκουλουφίων αποτελείται από τους οικισμούς: Σκουλούφια και Ρούπες.

Η γενέτειρα της Ελένης Βολανοπούλας, μητέρας του Διοικητή της Κρήτης Βελή Πασά., τα Σκουλούφια, που κατά το 15ο και 16ο αιώνα αναφέρονται ως Spilufia.
Μόλις
18 χιλιόμετρα ανατολικά του Ρεθύμνου ξεκινά η μαγεία. Το χωριό είναι γνωστό εκτός των άλλων για την πλούσια θρησκευτική του ιστορία.
Μην παραλείψετε να θαυμάσετε την θέα από το ιδιόμορφο παραθύρι της εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στο κέντρο του χωριού. Αλλά και την εκκλησία της Παναγίας που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του σχολείου που παρόλο που έχει καταρρεύσει η σκεπή της παραμένουν σχεδόν ανέπαφα από τον χρόνο, τα θαυμάσια ανάγλυφα της στις πόρτες και τα παράθυρα.

Κατά τον 19ο αιώνα το χωριό υπήρξε επαναστατικό κέντρο ενώ από τα Σκουλούφια κατάγονταν αρκετοί γενναίοι άνδρες, όπως ο Λεωνίδας Μπογιατζόγλου, οι οποίοι βοήθησαν στον αγώνα των Κρητών για την ελευθερία. Χαρακτηριστική είναι και η συμμετοχή των Σκουλουφιανών τόσο στους επαναστατικούς αγώνες της Κρήτης όσο και στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου.

Όλη η ευρύτερη περιοχή χαρακτηρίζεται για τις πεδινές εκτάσεις της και τα εύφορα χωράφια που γαληνεύουν τη διάθεση και σου αφήνουν μόνο ευχάριστες εντυπώσεις.

Τα παραδοσιακά ταβερνάκια και καφενεία που βρίσκονται χαμηλά, στην πυκνόφυτη κοίτη του χειμάρρου, είναι εκεί και σας περιμένουν να απολαύσετε πλούσια Κρητικά εδέσματα αφήνοντας σας τις καλύτερες εντυπώσεις αφού θα σας ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο και την παράδοση.

Μία σύντομη αλλά απαραίτητη στάση είναι αυτή στην αναπαλαιωμένη φάμπρικα. Πρόκειται για το εργοστάσιο παραγωγής λαδιού που αναπαριστά με πιστότητα ολόκληρη την παραδοσιακή διαδικασία.


Όπως πάντα οι ντόπιοι, γνήσιοι Κρητικοί λεβέντες, θα σας υποδεχθούν και θα σας φιλοξενήσουν αφήνοντας μόνο καλές εντυπώσεις.

Ας μην παραλείψουμε βέβαια και τον άλλο οικισμό στις Ρούπες όπου εκεί δεσπόζει η τάξη και η ομορφιά, αφού τα σοκάκια και οι δρόμοι είναι πεντακάθαροι και καταπράσινοι σχηματίζοντας κάτι σαν «ουράνιο τόξο» με τα ζωντανά χρώματά τους.

Τα Σκουλούφια είναι εκεί, στη θέση τους και μας περιμένουν πάντα να τα επισκεφτούμε για να νιώσουμε την ποιότητα ζωής που τόσο πολύ αναζητούμε στην καθημερινότητά μας.
 

« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία