CRETA FARM: Η ώρα της αλήθειας.

Εκτύπωση

CRETA FARM: Η ώρα της αλήθειας.

  • Πολύωρη Press Conference με ατελείωτη κατάθεση αδιάσειστων στοιχείων, που έγινε χθες το μεσημέρι από της εγκαταστάσεις της αλλαντοβιομηχανίας στο Λατζιμά Ρεθύμνου
  • Η Creta Farm λύνει τη σιωπή της

          30/1/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Με μια καταιγιστική παρουσίαση ο Διευθυντής Ολικής Ποιότητας της αλλαντοβιομηχανίας κ. Λευτέρης Χαλαράκης, απάντησε χθες το μεσημέρι, σε όσους τον τελευταίο καιρό διέσυραν το όνομα της Ρεθυμνιώτικης εταιρίας, με αδιάσειστα στοιχεία παρουσιάζοντας σειρά περιβαλλοντικών ερευνών, επιθεωρήσεων, δειγματοληψιών και εν γένει αποτελεσμάτων που σε καμία περίπτωση δεν συνάδουν την οποιαδήποτε μορφής «περιβαλλοντική ατασθαλία» εις βάρος της.
ο Διευθυντής Ολικής Ποιότητας
κ. Λευτέρης Χαλαράκης

Ο κ. Χαλαράκης ο οποίος είναι Δρ. Χημικός Μηχανικός, απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έχει διατελέσει στο παρελθόν, ο ίδιος ως Επιθεωρητής περιβάλλοντος σε πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, έλαβε σαφή θέση απέναντι σε αυτούς που έστησαν ένα «δρυμή κατηγορώ» εναντίον της Creta Farm, των ελεγκτικών μηχανισμών, των Επιθεωρητών Υγείας, των πιστοποιητικών ιδρυμάτων, κλπ θεωρώντας άπαντες δολοπλόκους και διαπλεκόμενους.

Το αδιαμφισβήτητο της υπόθεσης ...

Σε μια παρουσίαση αποδείξεων που ... τελειωμό δεν είχε, ο Διευθυντής Ολικής Ποιότητας της βιομηχανίας, έδωσε στη δημοσιότητα όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν ότι η εν λόγω αλλαντοβιομηχανία είναι «φιλική προς το περιβάλλον».

Ίσως και να φαινόταν ότι τυχόν μεροληπτούμε, ίσως και να κουράζαμε αν σας παραθέταμε με πάσα λεπτομέρεια τις επιστημονικές τεκμηριώσεις της εταιρίας δια στόματος του ειδικού, εναντίον αυτών που την κατηγόρησαν, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που μας έκανε αίσθηση είναι ... η "άρνηση".
Και λέμε άρνηση διότι ότι ενώ η εταιρία C.F. όπως μας είπε ο κ. Χαλαράκης, απηύθυνε επανειλημμένως πρόσκληση τόσο στον κ. Τσιμπίδη και στην μη κυβερνητική οργάνωση - που διευθύνει - "Αρχιπέλαγος", όσο και στους καθηγητές κ.κ. Στέλιο Λιοδάκη & Χ.Κιαγιά, οι οποίοι όπως φαίνεται ήταν και ο βασικός πυρήνας των "κατήγορων", σε συνεργασία με εκπροσώπους του οικείου τοπικού πολιτιστικού συλλόγου "Πρίνου", εντούτοις όπως ο Διευθυντής Ο.Π. μας ανέφερε, ουδέποτε εμφανίστηκαν προς συζήτηση ακόμα και προς επιτόπια έρευνα που εκκλήθησαν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο, πίσω από αυτή όλη την ιστορία να κρύβονται άλλα ιδιοτελή συμφέροντα.

Άλλωστε και εμείς, τόσο μέσω της εφημερίδας μας "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ" όσο και κυρίως του ραδιοφωνικού μας σταθμού Μελωδία FM 102,7 είχαμε πολλάκις καλέσει σε δημόσιο διάλογο του ιδίους ανθρώπους (με email, δημοσιεύματα και ραδιοφωνικές εκφωνήσεις) αλλά και πάλι απόκριση δεν λάβαμε ποτέ!

Ακολούθως ο Διευθυντής Ο.Π. παρουσίασε σε ηλεκτρονικές διαφάνειες, αρκετά στοιχεία που αφορούσαν δειγματοληψίες του Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Κρήτης (Ηράκλειο), του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος, (Χανιά), αποτελέσματα επιθεωρήσεων υγειονομικών υπηρεσιών, και θέματα που αφορούσαν ακόμα και το Γενικό Χημείο του Κράτους και που αποδείκνυαν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που παρουσιάστηκαν από τους προαναφερόμενους που προσπάθησαν να μπλέξουν την αλλαντοβιομηχανία.

Κατόπιν απάντησε στα όσα τους κατηγορούν περί υπεράριθμων χοιρομητέρων, λέγοντας ότι: "...σε καμία περίπτωση δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλέπόμενα από το σχετικό ΦΕΚ και όποιος έχει αντίρρηση μπορεί να αναζητήσει τα στοιχεία, επισκεπτόμενος την χοιροτροφική μας μονάδα στο Λατζιμά και να προβεί σε επιτόπια καταμέτρηση ".
Άλλωστε όπως ο ίδιος τόνισε, υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί που καθίσταται ασύμφορο αλλά και ανούσιο να παραβείς τους προβλεπόμενους αριθμούς.
Συμπλήρωσε δε, ότι: "τα άτομα που μας κατηγόρησαν προσπάθησαν να παρασύρουν και μπερδέψουν το κόσμο, συμπεριλαμβάνοντας στις χοιρομητέρες και τους θηλυκούς χοίρους οι οποίοι όμως είναι κάτω του ενός έτους και δίχως να έχουν τεκνοποιήσει, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική
ο κ. Γιάννης Μοράκης
Διευθυντής Βιομηχανικής
παραγωγωγής
εγκύκλιος του Υπουργείου και βρίσκονται εκεί με την μορφή "εκκολαπτόμενων παραγωγικών μονάδων τεκνοποίησης" και με σκοπό να αντικαταστήσουν στο εγγύς μέλλον τις νόμιμα καταγεγραμμένες χοιρομητέρες της χοιροτροφικής μας μονάδας, προς συνέχιση & "διαιώνιση" ".

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Διευθυντής βιομηχανικής παραγωγής του εργοστασίου κ. Γιάννης Μοράκης ο οποίος σε μια λακωνική ομιλία είπε ότι η Creta Farm είναι μια εταιρία η οποία έχει λάβει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για την ποιότητα των προϊόντων της, όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Σε ένα ξέσπασμα το οποίο θα το χαρακτηρίζαμε ... «από καρδιάς», ο κ.Μοράκης είπε:

«Αυτή η ιστορία πρέπει κάποτε να τελειώσει. Είμαστε 500 εργαζόμενοι εδώ. Ας μας αφήσουν να κάνουμε τη δουλειά μας και να είναι βέβαιοι όλοι ότι την κάνουμε σωστά

Η ώρα των ερωτήσεων

Στη συνέχεια
η κάμερα του AGORATV εντός της μονάδας
κομποστοποίησης, από άλλη επίσκεψη των
ΜΜΕ εντός τους εργοστασίου το 2008.
το λόγο πήραν οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι.

Σε ερώτηση συναδέλφου η οποία αφορούσε την δυσάρεστη οσμή που ενίοτε παρουσιάζεται στην ευρύτερη περιοχή  ο κ. Χαλαράκης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Κανείς δεν είπε ότι δεν είμαστε αλλαντοβιομηχανία με μεγάλη χοιροτροφική μονάδα. Καμία ανάλογη επιχείρηση στο κόσμο δεν είναι «άοσμη», ειδικότερα όταν υφίστανται και οι ανάλογες καιρικές συνθήκες όπως ειδικότερα η "θερμοκρασιακή αναστροφή" ή τα υψηλά επίπεδα υγρασίας.
Εντούτοις όμως η εταιρία μας έχει πάρει όλα τα απαιτούμενα από το νόμο μέτρα και κάτι παραπάνω. Το κάτι "παραπάνω" είναι ότι διαθέσαμε 2,2 εκατομμύριο ευρώ πριν από 2 χρόνια για την νέα μονάδα κομποστοποίησης η οποία καθιστά την αλλαντοβιομηχανία μας άκρως φιλική προς το περιβάλλον. Επιπροσθέτως προβαίνουμε σχεδόν άμεσα σε μια νέα "μονάδα αναερόβιας χώνευσης" αξίας 1,5 εκ. ευρώ, με σκοπό να περιορίσουμε στο ελάχιστο την οσμή που ενίοτε οι συντοπίτες μας διαπιστώνουν».

Σχετικά με τα όσα λέχθηκαν περί της σπατάλης της γεώτρησης του Δήμου Αρκαδίου, ο κ. Χαλαράκης απάντησε:
«Η CRETA FARM διαθέτει δική της γεώτρηση η οποία επαρκεί στην παρούσα φάση για τις ανάγκες της.
Έχει όμως τεθεί ανούσιο θέμα σχετικά με χορήγηση νερού για μελλοντική μας χρήση, νερό που έχουμε ζητήσει από το γεώτρηση που θα γίνει στο μέλλον από το Δήμο Αρκαδίου.
Το συγκεκριμένο νερό είναι χαρακτηρισμένο για υδροδότηση ζώων. Με  απόφαση του Περιφερειάρχη Κρήτης έχει αναρτηθεί σε σχετικό ΦΕΚ η εν λόγω χορήγηση.
Συνεπώς και νομικά δεν τίθεται απολύτως κανένα θέμα με την νέα χορήγηση που θα γίνει στο μέλλον και που θα υλοποιηθεί για τις ανάγκες του στο αναπτυξιακού πλαισίου της βιομηχανίας μας".

Θεωρούμε ότι αν κάποιος άλλος επιθυμεί να του χορηγηθεί νερό από το Δήμο Αρκαδίου μπορεί κάλεστα να προχωρήσει με την ίδια διαδικασία αδειοδότησης και έχουμε την πεποίθηση ότι ο Δήμος Αρκαδίου δεν θα του το αρνηθεί αφού και ως φορέας διαχείρησης του υδάτινου όγκου του έχει άμεσο οικονομικό όφελος από αυτές της χορηγήσεις/υδροδοτήσεις.

Σε επόμενη ερώτηση συναδέλφου δημοσιογράφου για το αν η εταιρία προτίθεται να κινηθεί νομικά εις βάρος αυτών που κατηγόρησαν και συκοφάντησαν την CRETA FARM, ο κ. Χαλαράκης είπε ότι:
«...στις επόμενες ημέρες προγραμματίζεται να δοθεί νέα συνέντευξη τύπου από το νομικό τμήμα της εταιρίας, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει μια διαδικασία προς την εισαγγελία πλημμελειοδικών Ρεθύμνου. Είναι δικό τους θέμα και για αυτό το ζήτημα θα ενημερωθείτε λίαν προσεχώς».

Τέλος σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν κρύβονται πίσω από αυτή την ιστορία συμφέροντα που έχουν να κάνουν με γειτονικές οικοπεδικές μεγάλες εκτάσεις, ο κ. Χαλαράκης μας παρέπεμψε στο νομικό τμήμα και στην επικείμενη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθήσει.

Περί κρανίου τόπο ... ο λόγος!

Έπειτα από την συνέντευξη τύπου το τηλεοπτικό μας κανάλι περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας με σκοπό να διαπιστώσει "ιδίοις όμμασι" τα όσα λέχθηκαν από τους "κατήγορους" της βιομηχανίας για την ξηραμένη βλάστηση, εντός των εκατοντάδων στρεμμάτων που η CRETAN FARM διαθέτει.
Θυμίζουμε ότι είχε γίνει λόγος ακόμα και ότι η εταιρία κάνει χρήση του υποτιθέμενου ρυπογόνου νερού, με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί η ευρύτερη περιοχή σε «κρανίου τόπο»!
Η κάμερα του AGORATV δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αυτό το κομμάτι αναζήτησε την άκρη του νήματος. Αφού έκανε ένα γύρο στις εγκαταστάσεις κατέγραψε ένα πραγματικό δάσος με πλούσια βλάστηση, κήπους, και μεγάλες εκτάσεις χλοοτάπητα. To εν λόγω βίντεο θα παρουσιαστεί την προσεχή Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, στη τηλεοπτική πλατφόρμα του AGORATV

Εκτός θέματος

Αξίζει να σχολιαστεί ότι ο Μελωδία FM 102,7 ήταν ο μόνος ραδιοφωνικός σταθμός όπου σε ζωντανή σύνδεση από την Creta Farm με το studio 1 του σταθμού στην Εμμ Παχλά, μετέδωσε στον «αέρα» όλη την συνέντευξη ζωντανά και έχει στη διάθεσή του οποιουδήποτε, το ηχητικό αυτό ντοκουμέντο.
Η συνέντευξη τύπου καταγράφηκε τηλεοπτικά από το AGORATV, ενώ σχετικό βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε όπως προαναφέραμ από την ιντερνετική τηλεοπτική πλατφόρμα του καναλιού.

Επίλογος

Η εφημερίδα μας έχει από μέρες επίσης στην διάθεσή της συγκεκριμένο ηχητικό ντοκουμέντο που αφορά το πώς εν μέρει ίσως, πάρθηκε η απόφαση, κάποιοι να βάλλουν κατά της CRETA FARM και που παρουσιάζει αλλότρια συμφέροντα και στημένο παιγνίδι, από προ ημερών σύσκεψη των εμπλεκόμενων και το οποίο αν παραστεί ανάγκη, θα το θέσει εις την διάθεση των αρχών για κάθε νόμιμη χρήση.

Εμείς ευχόμαστε να επικρατήσει η νηφαλιότητα, οι "κατήγοροι" να ενστερνισθούν ότι δεν έχουν απολύτως κανένα «πραγματικό» λόγο να εξακολουθούν να διασύρουν τη μεγαλύτερη Ρεθυμνιώτικη βιομηχανία, συμπαρασέρνοντας μαζί και το ίδιο το Ρέθυμνο, παρουσιάζοντας το ως δήθεν μολυσμένο κατηγορώντας ακόμα και τους τοπικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Με τσι γειές μας ... 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία