Καθυστέρηση των χαρτών για τα όρια ΖΟΕ καταγγέλει η Όλγα

Εκτύπωση

 

Καθυστέρηση των χαρτών για τα όρια ΖΟΕ καταγγέλει η Όλγα

  • Ερώτηση της κ. Όλγας Κεγαλογιάννη σχετικά με την αλλαγή των υφισταμένων ορίων των χαρτών
29/1/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή σχετικά με την καθυστέρηση που έχει προκύψει ως προς τη νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για την αλλαγή των ορίων των χαρτών των υφιστάμενων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και έχει ως αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνεται η διαδικασία αναθεώρησης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ρεθύμνου.

Η Ερώτηση της Βουλευτού Ρεθύμνου απευθύνεται στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την οποία και ενημερώνει σχετικά με το ζήτημα που έχει προκύψει με τις ΖΟΕ στο Δήμο Ρεθύμνου, επισημαίνοντας, ότι η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ είχε προγραμματίσει την επίλυση του ζητήματος σε νομοσχέδιο που επρόκειτο να συζητηθεί στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά λόγω της προκήρυξης των Εθνικών Εκλογών του Οκτωβρίου ματαιώθηκε.

Επειδή έχουν ήδη περάσει τέσσερις μήνες χωρίς καμία ενέργεια αντιμετώπισης του προβλήματος, η κ. Κεφαλογιάννη θέτει το θέμα στην αρμόδια Υπουργό ερωτώντας ως προς τις προθέσεις της για την νομοθετική ρύθμιση που απαιτείται για τις υφιστάμενες ΖΟΕ, ώστε να ολοκληρωθεί η αναγκαία αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου.

 

 

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης που κατέθεσε η Βουλευτής κ. Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

 

 

Στο Δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου απαιτείται αλλαγή στα όρια των χαρτών των υφισταμένων Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ).

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Διεύθυνσης ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Κρήτης, για τη Β1 φάση της μελέτης αναθεώρησης και επέκτασης του ΓΠΣ Δήμου Ρεθύμνου, η αλλαγή της ΖΟΕ από εκτός σχεδίου προστατευμένη περιοχή, σε προς πολεοδόμηση περιοχή δεν είναι αποδεκτή από το ΣΤΕ.
Η τροποποίηση των όρων δόμησης στο δυσμενέστερο, με αύξηση του συντελεστή δόμησης μέσω πολεοδόμησης, στην περιοχή που εμπίπτει στη θεσμοθετημένη ΖΟΕ Ρεθύμνης, δεν μπορεί να γίνει κατ΄ αρχήν αποδεκτή, επειδή αντιστρατεύεται την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, διακυβεύοντας τη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη.

Η προτεινόμενη αύξηση του συντελεστή δόμησης επιτρέπεται, μόνον εφόσον αποδειχθεί το ισοζύγιο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι προτεινόμενοι όροι δόμησης σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι ευνοϊκότεροι των θεσμοθετημένων για την εκτός σχεδίου δόμηση.

Για το λόγο αυτό η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ ήταν έτοιμη να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Επειδή η  αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Ρεθύμνου καθυστερεί με δυσμενείς επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και ανάπτυξη

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Τι προτίθεστε να κάνετε για τη νομοθετική ρύθμιση αλλαγής των υφισταμένων ορίων των ΖΟΕ που ισχύουν για το Δήμο Ρεθύμνου ώστε να ολοκληρωθεί η αναγκαία αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου;

 

Ας αναμένουμε την απάντηση!! 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία