Ατύχημα προκάλεσε γυναίκα μετά από επιληπτική κρίση

Εκτύπωση

Ατύχημα προκάλεσε γυναίκα μετά από επιληπτική κρίση

  • Κόντεψε να χάσει την ζωή της από επιληπτική κρίση

                ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

29/1/2010
της Μόνικας Ζουγανέλη

Μία γυναίκα μεσήλικας, παρολίγο να χάσει την ζωή της μετά από επιληπτικό επεισόδιο που υπέστη χτες το μεσημέρι.
Η γυναίκα που εργάζεται στην λαϊκή αγορά,  αφού τελείωσε η λαϊκή της Πέμπτης στους 4 Μάρτυρες, κατευθύνθηκε με το όχημά της προς το σπίτι της όπως κάθε φορά.

Στο ύψος του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, υπέστη επιληπτικό σοκ με αποτέλεσμα να προκαλέσει παραλίγο δυστύχημα αφού έπεσε σε διερχόμενο όχημα.
Η σύγκρουση ήταν σφοδρή αφού και τα δύο οχήματα υπέστησαν ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.
Ευτυχώς για την ίδια και για καλή της τύχη κοντά της βρέθηκαν αμέσως Ρεθεμνιώτες συναθρώποι μας που την μετέφεραν στο Νοσοκομείο και αμέσως ειδοποιήσαν τους δικούς της ανθρώπους.

Η γυναίκα σύμφωνα με στοιχεία λάμβανε ιατροφαρμακευτική αγωγή  για αυτό το πρόβλημα υγείας της και από ότι αναφέρθηκε η ίδια είχε ξαναπάθει παρόμοιο περιστατικό πριν από περίπου 5 χρόνια.  

Σε κάθε περίπτωση εμείς ευχόμαστε περαστικά στην άτυχη γυναίκα και χαιρόμαστε που αποφύγαμε κάτι μοιραίο όπως ένα δυστύχημα.Ας είναι και το τελευταίο.

Παρακατω σας παραθέτουμε λίγα λόγια για την επιληψία και το τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε σε περιπτωση επιληπτικής κρίσης  (στοιχεία από ιατρούς νευρολόγους):

Η Επιληψία είναι μια από τις πιο κοινές νευρολογικές παθήσεις και απαντάται σε όλες τις χώρες του κόσμου. 
Στους ασθενείς απαγορεύεται η οδήγηση!
Μέχρι 5% του πληθυσμού παγκοσμίως θα έχει τουλάχιστον μία επιληπτική κρίση κατά την διάρκεια της ζωής του.
  Σε κάθε δεδομένη στιγμή περίπου 50 εκατομμύρια ανθρώπων έχουν επιληψία.  Η Επιληψία έχει σημαντικές κοινωνικές, φυσικές και ψυχολογικές επιπτώσεις. 

Μέχρι 70% των αντιεπιληπτικών ανθρώπων μπορεί με την κατάλληλη θεραπεία να ελεγχθούν πλήρως.
Τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να κυμαίνονται από μία ήπια ζάλη έως ανεξέλεγκτους μυϊκούς σπασμούς (συσπάσεις), ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το θύμα μπορεί ακόμη και να χάσει τις αισθήσεις του. Η επιληπτική κρίση μπορεί να προκληθεί από υψηλό πυρετό, τραυματισμό της κεφαλής, αντίδραση σε φάρμακο ή επιληψία.

Τι μπορείτε να κάνετε

  • Βοηθήστε το θύμα να ξαπλώσει στο πάτωμα αν αρχίζει να χάνει το μυϊκό έλεγχο, στρέφοντας το σώμα του στο πλάι ώστε να αποφευχθεί ο πνιγμός.
  • Προστατέψτε το κεφάλι του θύματος από τραυματισμό, τοποθετώντας κάτω από αυτό κάτι μαλακό, όπως διπλωμένα ρούχα, και απομακρύνοντας τα γύρω αντικείμενα από το θύμα.
  • Μην προκαλέσετε τραυματισμό προσπαθώντας να κρατήσετε το άτομο ή τοποθετώντας κάτι στο στόμα του.
  • Καθησυχάστε το θύμα, το οποίο μπορεί να είναι σε σύγχυση ή σε ζάλη ή να είναι εχθρικό καθώς συνέρχεται από την επιληπτική κρίση, και βεβαιωθείτε ότι η νοητική του κατάσταση έχει επανέλθει στο φυσιολογικό. Ένας τρόπος να το διαπιστώσετε είναι να το ρωτήσετε το όνομά του, το έτος ή το μέρος όπου βρίσκεται.
  • Ελέγξτε για τυχόν τραυματισμό στο στόμα και το κεφάλι.
  • Καλέστε το 166, αν η κρίση διαρκεί περισσότερο από 3 λεπτά, αν εμφανιστεί και δεύτερη κρίση, αν το θύμα δεν ανακτά τις αισθήσεις του, αν το θύμα είναι έγκυος ή αν έχει ιστορικό επιληπτικών κρίσεων.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία