χριστουγεννιάτικες σκέψεις - Να επαναποκτήσουμε την ταυτότητα μας!

Εκτύπωση


χριστουγεννιάτικες σκέψεις -

να

 

επαναποκτήσουμε
την ταυτότητα μας
!

 

 

 
του κ Νίκου Νίνου
δημοτικού συμβούλου
δήμου Ρεθύμνου

 

Η πόλη μας είναι ένας ευλογημένος τόπος, με πολλές προυποθέσεις και πλούσιες προοπτικές για μια αειφόρο οικονομική ανάπτυξη και ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας ζωής.

Αυτή η πανθομολογούμενη παραδοχή , σήμερα, «φύεται» μόνο στις συζητήσεις και στις καταθέσεις απόψεων και θέσεων.

Η ψυχρή πραγματικότητα, μετά από μια σειρά λαθών ,αμελειών ,αδιαφοριών, αυθαιρεσιών, ανοχών  και αλλοιώσεων, έχει καλύψει  με μια ψευδοζωγράφιση προβλημάτων και αρνητικών συνεπειών, τον ατόφιο και πρωτογενή πίνακα, δείχνουσα την σημερινή εικόνα .

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την γνήσια εικόνα, οφείλουμε να επανεμφανίσουμε και να αναδείξουμε την ταυτότητα μας.

Η αποκατάσταση αυτή χρειάζεται μια συγκεκριμμένη σειρά δραστηριοποιήσεων ενός  συγκεκριμμένου συνόλου φορέων και πολιτών, μια ειλικρινή και ρεαλιστική σύνθεση παραδοχών και αποδοχής και μια συγκεκριμμένη λειτουργική όλων μας.
Απαιτείται η στοχοθεσία ,η αναζήτηση ,η κατάθεση και η συμφωνία του ζητούμενου.

Επιβάλλεται η αυτοκριτική μας, η αναγνώριση και η χωρίς ωραιοποιητικά γυαλιά θωριά της αφτειασίδωτης καθημερινότητας, χρειάζεται να δούμε ,και όχι απλά να κοιτούμε, την  πραγματικότητα.
Χρειάζεται να ξεφύγουμε από τον ιστό της εσωστρεφικής αράχνης, να αποτινάξουμε την σκόνη της μίζερης γκρίνιας για την εγκατεστημένη δύσκολη στενότητα μας, χρειάζεται να ανασκουμπωθούμε , να συνεπιστρατευθούμε και να πιάσουμε δουλειά.

Σε κάθε αγώνα ,σε κάθε προσπάθεια χρειάζονται οι ηγέτες, που θα χαράξουν στρατηγικές, θα οργανώσουν τακτικές, και θα υλοποιήσουν αγώνες, ακολουθούμενοι , στηριζόμενοι και βοηθούμενοι από όλους εμάς τους υπόλοιπους.

Με ιδιαίτερη προσοχή ,με περίσσεια επιφυλακτικότητα, με άγρυπνη περιφρούρηση, οφείλουμε να περιχαρακώσουμε τους αγώνες μας, κρατώντας μακρυά τους κάθε μορφής πλιατσικολόγους, οι οποίοι ,σαν τα ζιζάνια, αυτοφύονται παντού.

Η σκέψη μας, το μυαλό μας, τα μάτια μας, τα αυτιά μας, πρέπει να είναι έτοιμα, όπως όταν προσερχόμαστε στο βήμα της θείας μετάληψης, στο να δεχθούν το νάμα των καλεσμάτων των .σωστών, ηγετών μας.

Όπως υπάρχουν πιθανότητες ψευδοηγετών ,δηλαδή απλών δημοκόπων ή στρατευμένων  «υπαλλήλων» των κάποιων συμφερόντων, {τους οποίους σαφώς και απορρίπτουμε!},το ίδιο υπάρχουν κίνδυνοι να «κάψουμε» ειλικρινείς και  άδολους αγωνιστές ,επιρρεαζόμενοι  από βόμβες καπνού  ψιθυριστών και οργανωμένων αποκαθηλωτών .

Δυστυχώς ,στην ιστορία, η παραπλάνηση  από ψευδοηγέτες, είναι πιο συχνή από την επιβίωση των πραγματικών ηγετών.
Οφείλουμε ,εμείς οι απλοί πολίτες, να «μάθουμε» να αντιλαμβανόμαστε την αληθινή εικόνα ,όλων όσα μας παρουσάζονται και ζητούν την κρίση μας.

Είναι ζωτική ανάγκη για το μέλλον μας ,για το μέλλον των παιδιών μας, να μπορούμε να μην επιρρεαζόμαστε από τυμπανοκρουσίες , από γκλαμουριές, από κουστούμια και γραβάτες, από σκόνες αλόγων και αρμάτων, από πλούσιες προσφορές  πολύχρωμων και εύηχων «γλυκισμάτων» για μάτια και αυτιά, γιατί όλα αυτά δεν έχουν ουσία ,δεν έχουν οράματα ,δεν έχουν σκοπούς, έχουν μόνο σκοπιμότητες.

Κάποιοι ιδιοτελείς «χωροτάκτες» και «πολεοδόμοι» φροντίζουν επιμελώς, να υπάρχουν στενότατοι δίοδοι κυκλοφορίας των ενεργών πολιτών, στις οποίες ,πολλές φορές, κυκλοφορούν και άνθρωποι τους ,οι γνωστοί «φουσκωτοί», ώστε να γίνεται ακόμη δυσκολότερη η δυνατότητα κίνησης ,εκείνων ,που σαν το αίμα, είναι απαραίτητο να κινηθούν και να λειτουργήσουν.

Είναι καταδικαστικό, να εμφανιζόμαστε και να συναποτελούμε ,[ηθελημένα ή άθελα μας, επιρρεασμένοι ή αγνοούντες], εμπόδια και απογοητευτές για εκείνους ,που ειλικρινά θέλουν και προσπαθούν να βοηθήσουν.

Το ίδιο ,βαρειά αρνητικό, είναι η αποψίλωση μας από κάθε ελπίδα βελτίωσης, η απομόνωση μας από κάθε αχτίδα αλλαγής, η οδοστρωτηριακή κατάληξη μας στο «όλοι το ίδιο είναι»!
Πάντα ,χρειάζεται, να κρατιέται άσβηστο το «καντηλάκι» της «λύτρωσης» από τον «Μεσία».

Βεβαίως ,ως μεσίες αυτοπροσδιορίζονται πολλοί, όπως έγινε και στην Θεολογική περίπτωση.
Το ζητούμενο είναι, να αναπτύξουμε ,και να διατηρήσουμε πάντα «αναμμένο», το αισθητήριο της γνησιότητας, ώστε να μην παρασυρόμαστε στο «σταύρωσον αυτόν», που κάποιοι θα αναθεματίσουν τον επικίνδυνο ,που τους «ταράζει τα νερά».

Δεν υπάρχουν άνθρωποι ,που να είναι αλάνθαστοι { με εξαίρεση εκείνους που ,απλώς, δεν κάνουν τίποτα ?},δεν υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ,μόνον, λάθη!

Υπάρχουν ,όμως, άνθρωποι, που έχουν ειλικρινείς προθέσεις και άδολα κίνητρα, υπάρχουν άνθρωποι ,που αυτά που λέει το στόμα τους αυτά σκέπτεται το μυαλό τους.

Ας τους προστατεύσουμε από τους «κουκουλοφόρους», ας τους αφήσουμε να μας προσφέρουν τα σμύρνα ,το λιβάνι και τον χρυσό ,που προσκομίζουν.
Οι Θείες μέρες που έρχονται, με όλους τους συμβολισμούς και τα δεδομένα τα οποία τις συνοδεύουν, ας γίνουν ημέρα αναγέννησης της πόλης μας, με την πραγματική της ταυτότητα, αυτήν που όλοι συζητούμε και αναζητούμε, αυτήν που αναγνωρίζει η αειφόρος ανάπτυξη και η ποιότητα ζωής όλων μας.

Ολοι μας, να πλαισιώσουμε, και να αυτοεπιστρατευθούμε, τους θεσμικούς ηγέτες μας, και να ακολουθήσουμε την πορεία του «Αστρου της Βηθλεέμ», προς  το αναγεννημένο Ρέθυμνο!

Δεν είναι  «χαμένο το παιχνίδι» , έχουμε ελπίδες ,έχουμε αύριο!
Ας τα φέρουμε εδώ κοντά μας, ανάμεσα μας, στην καθημερινότητα μας.

Ας ξαναεκδόσουμε την χαμένη ταυτότητα μας!

 

 

21-12-2008

 


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία