Η ΝΕΤΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Εκτύπωση
Η ΝΕΤΠ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ "FITUR" ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ


28/1/10

Υλοποιώντας την στρατηγική επιλογής συμμετοχής σε εκθέσεις νέων αγορών, η ΚΡΗΤΗ συμμετείχε στην 30η έκδοση της τουριστικής έκθεσης της Μαδρίτης (FITUR, 20-24 Ιανουαρίου 2010).

 

Η Ισπανία είναι μία χώρα 44 εκατομμυρίων κατοίκων με προβλήματα περίπου όπως της Ελλάδας (απασχόληση, ανεργία, ύφεση, ελλείμματα, δημοσιονομικά) αλλά και με μεγάλα οικονομικά τουριστικά μεγέθη (με στοιχεία του 2008 60.000.000 επισκέπτες εισερχόμενοι, 6.000.000 εξερχόμενοι και είναι ο τρίτος παγκόσμιος προορισμός).

Οι Ισπανοί ταξιδεύουν κυρίως στην ενδοχώρα, στην Καραϊβική και στην Γαλλία, προτιμούν τις κρουαζιέρες και καταναλωτικά μοιάζουν πολύ με τους Έλληνες: τρώνε, πίνουν, ψωνίζουν, κάνουν εκδρομές και μένουν σε ακριβά ξενοδοχεία. Από την Ελλάδα προτιμούν την Αθήνα, ενώ κυρίως με κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται την Μύκονο και την Σαντορίνη. Η Κρήτη είναι ένας «άγνωστος» προορισμός που ο Ισπανός ανακαλύπτει σιγά - σιγά.
 

Η έκθεση της Μαδρίτης διαρκεί πέντε ημέρες από τις οποίες οι 3 πρώτες ήταν για επαγγελματίες και οι δύο τελευταίες για κοινό. Το 2009 είχε 12.312 περίπτερα από 170 χώρες. 136.177 επαγγελματίες επισκέφθηκαν την έκθεση καθώς και 8.470 δημοσιογράφοι. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν από το Βασιλικό ζεύγος της Ισπανίας.

Η παρουσία της Ελλάδος ήταν καλή σε ένα εξωστρεφές και εργονομικά σωστό περίπτερο στο κέντρο της 6ης αίθουσας ? κτιρίου της έκθεσης, όπου τοποθετήθηκαν προορισμοί της Ευρώπης και της Μεσογείου. Μαζί με την Κρήτη, εκτός του ΕΟΤ, συμμετείχαν οι Μύκονος, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών, ο ΗΑΤΤΑ και αρκετά γραφεία τουριστικών πρακτόρων.
 

Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου έγιναν από την υφυπουργό Τουρισμού και Πολιτισμού κα Άντζελα Γκερέκου, που τόσο στην έκθεση όπως και εκτός αυτής είχε πάρα πολλές επαφές με πρόσωπα και φορείς του Ισπανικού τουρισμού.   

Το περίπτερο της Κρήτης, που είχε επόπτη τον Διευθυντή Τουρισμού της Νομαρχίας Ρεθύμνου, κ. Μανώλη Μενιουδάκη, εκτός από την Υπουργό, επισκέφθηκαν και ο Πρέσβης της Κύπρου Νέαρχος Πάλας και ο Α. Φιλοκύπρου από τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού, καθώς και πλήθος από τουριστικούς πράκτορες.

Έγιναν επαφές με τουριστικούς πράκτορες και υπήρχε μια αισιοδοξία για την νέα σαιζόν που μπορούσε να υλοποιηθεί και με τις απευθείας πτήσεις της Aegean όπως και πιθανά να υπάρχει και πτήση τσάρτερ απευθείας από την Σεβίλλη (εκτός Μαδρίτης και Βαρκελώνης).      
 

Τα Κυριότερα γραφεία που κάνουν πρόγραμμα Κρήτη ή που ενδιαφέρονται και έγιναν επαφές ήταν οι: 1. ViajesIberia, 2. KavalieroViajes, 3. ElCorteIngles,  4. GironaTours, 5. GrupoStarViajes, 6. GreciaVacaciones, 7. GreeksunHolidays, 8. MarsansViages 9. MuchoViajeκαιάλλα. 
 

Στις συναντήσεις με τα ΜΜΕ συμφωνήθηκε όπως σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Ισπανίας και την Διευθύντρια κ. Δώρα Μακρή να ξεκινήσει μία προσπάθεια έμμεσης προβολής μέσω φιλοξενιών-δημοσιευμάτων, αφού η Κρήτη φαντάζει ακόμη πολύ άγνωστη για τον Ισπανό επισκέπτη.
 

Η παρουσία της Κρήτης δεν πρέπει να μείνει και δεν θα μείνει με την καλή εντύπωση. Η αγορά της Ισπανίας έχει πολλές προοπτικές και μπορεί να γίνει και ο εφαλτήριο για τις νέες αγορές της λατινικής Αμερικής.         

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία