Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης από τον Δήμαρχο Αρκαδίου κ. Μανώλη Μανωλακάκη

Εκτύπωση

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης από τον Δήμαρχο Αρκαδίου κ. Μανώλη Μανωλακάκη

28/1/10

Ο Μελωδία 102,7 και η εκπομπή "Πρωινό Δελτίο" φιλοξένησε χθες τον Δήμαρχο Αρκαδίου, Πρόεδρο της Τ.Ε.Δ.Κ. και Πρόεδρο της Ναυτιλιακής εταιρίας Ρεθύμνου (Cretan Lines), κ. Μανώλη Μανωλακάκη.


της Γιώτας
Mαστάθη
Ο πρώτος καλεσμένος μας, στο νέο υπερσύγχρονο studio του "Μελωδία FM", με μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης που διήρκησε παραπάνω από μιάμιση ώρα, μας ενημέρωσε για τα πεπραγμένα αλλά και τα όσα αναμένεται να συμβούν στο μέλλον, τόσο για το νομό Ρεθύμνου όσο και για το δήμο Αρκαδίου για τον οποίο έχει τον πρώτο και κύριο λόγο.

Τα θέματα που συζητηθήκαν στη ραδιοφωνική αυτή συνέντευξη ήταν:

  • 1)Η πρόταση της δημιουργίας του νέου Εφετείου στη περιοχή του Λατζιμά, ανατολικά του Ρέθυμνου
  • 2)Η παρουσίαση της πορείας της CRETAN LINES ενόψει και των επικείμενων αρχαιρεσιών της εταιρίας
  • 3)Η άποψη του ως Δήμαρχος Αρκαδίου και πρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. για το σχέδιο «Καλλικράτης»
  • 4)Η πρόσκληση που απεύθηνε στο Ρεθυμνιώτικο λαό για την γιορτή που ετοιμάζει η CRETAN LINES τη Κυριακή 7 Φεβρουαρίου στο υπερπολυτελέστατο κέντρο «Γεράνι Παλλάς», με την ευκαιρία της Κοπής Πίτας της ναυτιλιακής εταιρίας.

Εφετειακή Έδρα Ρεθύμνου...;

Στο φλέγων και επίκαιρο θέμα των τελευταίων ημερών, αυτό της δημιουργίας νέας Εφετειακής έδρας στο Ρέθυμνο ο κ. Μανωλακάκης μίλησε για τις προθέσεις όλων των νομών να την φιλοξενήσουν στον τόπο τους.

Σαφέστατα το Ηράκλειο επιμένει στην ίδρυση του νέου Εφετείου στην κυρίαρχη πόλη του νησιού, ώστε να εξυπηρετείτε η Ανατολική πλευρά του νησιού, αυτό όμως δεν τρέπει τους υπόλοιπους νομούς σε υποχώρηση. Σε αυτό το σημείο ο παρουσιαστής, δημοσιογράφος Βασίλης Κασιμάτης, έθεσε το θέμα περί αποκέντρωσης, ενώ τόνισε ότι με το νέο σχέδιο "Καλλικράτης", το Ρέθυμνο αφού βρίσκεται γεωγραφικά στο κέντρο της Κρήτης θα πρέπει να μελετηθούν υπηρεσίες που να εξυπηρετούν τους πολίτες όλου του νησιού ισόνομα και ισόποσα από πλευράς χιλιωμετρικών αποστάσεων!

Συνεχίζοντας, ο Δήμαρχος Αρκαδίου πρότεινε την ίδρυση του νέου Εφετείου στο νομό μας, στο νομό Ρεθύμνου, δηλώνοντας πρόθεση παραχώρησης 15-20 στρεμμάτων από συγκεκριμένη δημοτική οικοπεδική έκταση στο Λατζιμά, του για την δημιουργία ενός πλήρους οικοδομήματος στην περιοχή.

Ώρα για ... "Καλλικράτη"

Με
στιγμοιότυπο από την "ζωντανή" σημερινή εκπομπή
στο νέο studio του Μελωδία FM 102,7
την ιδιότητα του Προέδρου Τ.Ε.Δ.Κ. αλλά και του Δημάρχου, ο κ. Μανωλακάκης ερωτήθηκε από το δημοσιογράφο Βασίλη Κασιμάτη για την προσωπική του άποψη όσων αφορά το σχέδιο "Καλλικράτης".

Η απάντηση του Προέδρου ήταν:
«Παραβρεθήκαμε στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε για το φλέγον αυτό θέμα του Καλλικράτη, σε συσχετισμό και με τα οικονομικά ζητήματα που προκύπτουν και που θα ενισχύσουν το σχέδιο.

Τους πόρους δηλαδή από όπου θα πάρουμε τα χρήματα για τη δημιουργία θεσμικών διοικήσεων και δήμων με οικονομική ευημερία.
Βάσει των ανωτέρω θα πρέπει να δοθούν από το κράτος 513εκ. ευρώ, τα οποία και υπάρχουν

Συνεχίζοντας με ερώτηση ο κ. Κασιμάτης, απόρησε με ποιο τρόπο θα μπορέσει ο Καλλικράτης να ανταπεξέλθει οικονομικά. Πώς δηλαδή θα βρεθούν αυτά τα χρήματα, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψάχνει εναγωνίως 2,5 δις ευρώ. 
Σε αυτό το σημείο ο κ. Μανωλακάκης απάντησε 
«Τα χρήματα υπάρχουν στο κράτος και τα δικαιούμαστε. Προέρχονται από κρατήσεις στους φόρους ανά καιρούς. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι του Φ.Π.Α. θα ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση καθώς και ένα ποσοστό από το φόρο ακίνητης περιουσίας.»

Ο κ. Μανωλακάκης μας επεσήμανε, ότι έχουν τεθεί ακόμη μερικές ερωτήσεις που περιμένουν απάντηση, ως το τέλος Φεβρουαρίου, οι οποίες αφορούν το εκλογικό σύστημα με το οποίο θα καταλήξουμε στη μεταρρύθμιση, καθώς και τη συμμετοχή των δήμων στη διαδικασία αυτή.
«Μια ακόμη ερώτηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, ήταν το θέμα των Ιστορικών Δήμων, όπως ο Δήμος των Ανωγείων και το αν θα κρατήσουν το χαρακτηρισμό τους αυτό, η απάντηση όμως αναμένεται», πρόσθεσε ο κ. Μανώλης Μανωλακάκης, έχοντας βέβαια την άποψη πως ίσως οι δήμοι αυτοί να παραμείνουν αλλά όχι με τη σημερινή τους μορφή, κρατώντας μεν τους τίτλους, συνενώνοντας τους δε, με γειτονικούς δήμους.

Τέλος για το θέμα Καλλικράτη ενημερωθήκαμε πως γίνετε ήδη χωροταξικός σχεδιασμός που θα ισχύσει από 1/1/2011.

Υπόθεση CRETAN LINES

Έχοντας βέβαια αρκετές ιδιότητες, ο καλεσμένος μας, απάντησε και για την πορεία της CRETAN LINES ενόψει των επικείμενων αρχαιρεσιών της εταιρίας, καθώς κατέχει την θέση του προέδρου της Ναυτιλιακής Εταιρίας.

«Η εταιρία, προσανατολίζεται στην αλλαγή της αξίας της μετοχής από τα 500 στα 100 ευρώ σκεπτόμενη πως θα είναι προτιμότερη η πολύγνωμη  διοίκηση, ακόμη και κατέχοντας κάποιος ένα μικρό ποσοστό.
Προσπαθούμε ώστε να έχουμε καράβι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο λιμάνι του Ρεθύμνου, χωρίς όμως να περιμένουμε μεγάλη προσέλευση και πληθώρα κόσμου στα ταξίδια με προορισμό την πόλη μας, από τουρίστες του εξωτερικού, μιας και τα τουριστικά πρακτορεία, έχουν ήδη φτιάξει τα προγράμματα του 2010. Έχοντας όμως καράβι την περίοδο αυτή θα μπορέσουμε να ενταχθούμε στους χάρτες και τα τουριστικά σχέδια της σαιζόν του 2011. Ελπίζουμε αντίθετα στον κόσμο του εσωτερικού που θα επιλέξει τον τόπο μας ως προορισμό διακοπών
.
Συμπλήρωσε μάλιστα ότι εντός των προσεχών εβδομάδων αναμένεται ύστερα και από τις παρεμβάσεις, τόσο του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Όθωνα, όσο και του Υφυπουργού Οικονομικών, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, κ. Σταύρου Αρναουτάκη, να λυθεί το θέμα και με τους ΟΤΑ ούτως ώστε να αρχίσει και η κατάθεση των κεφαλαίων με τα οποία έχουν δεσμευτεί ήδη αρκετοί εξ΄αυτών.

Σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε το αναγνωστικό μας κοινό ότι ίδιο μεσημέρι και ακολούθως της εκπομπής, έφτασε το ευχάριστο νέο στην εφημερίδα μας, σχετικά με την αποδέσμευση 200.000 ευρώ από την Τ.Ε.Δ.Κ. προς την CRETAN LINES, είδηση που η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ βγάζει πρώτη στον "αέρα"!
Έτσι μπαίνει κατά κάποιο τρόπο το νερό στ΄αυλάκι, σχετικά με το ίδιο πάντα θέμα (ΟΤΑ-CRETAN LINES)

Κοπή πίτας CRETAN LINES
Ο Δήμαρχος με την ιδιότητα του προέδρου της CRETAN LINES απεύθηνε πρόσκληση προς όλους τους Ρεθυμνιώτες για την Κοπή Πίτας της εταιρίας την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου και ώρας 1 το μεσημέρι, στο υπερπολυτελέστατο κέντρο "Γεράνι Παλλάς". "Έχουν ήδη τυπωθεί οι προσκλήσεις, οι οποίες έχουν συμβολικό τίμημα 10 μόνο ευρώ. Αυτές θα διατεθούν μέσω κοινωνικών & επαγγελματικών ομάδων, συλλόγων και κυρίως τις 2 ερχόμενες Κυριακές θα στηθεί ειδικό σταντ στην Πλατεία των 4 Μαρτύρων με σκοπό την ενημέωση του κοινού για την CRETAN LINES και βέβαια την πώληση αυτών των προσκλήσεων".
Όλοι λοιπόν την Κυριακή 7/2/10 στο "Γεράνι Παλλάς" για να στηρίξουμε την Ρεθυμνιώτικη εταιρίας μας.

Τα του οίκου του Δήμου ... εν δήμω!!

Έχοντας μαζί μας τον κ. Μανωλακάκη δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο δήμο Αρκαδίου και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εκεί.

Ο Δήμαρχος λοιπόν μας μίλησε για το 10ετες όνειρο του δήμου, το έργο της αποχέτευσης, το οποίο καταφέρνουν έως τα μέσα του έτους που διανύουμε να ολοκληρώσουν.
«Παρόλα τα προβλήματα, το έργο τις επόμενες μέρες, θα προχωρήσει, φτάνοντας στη λειτουργία του 50% μέχρι το Μάιο του 2010. Ένα έργο που θα εξυγιάνει όλα τα παράλια του τόπου μας, αφού τα απόβλητα δεν θα καταλήγουν στις παραλίες μας. Παράλληλα στον Αδελειανό Κάμπο ολοκληρώνεται το θέμα της πεζοδρόμησης από τον Ξερόκαμπο έως το κέντρο "Πόπη", καθώς και τα πεζοδρόμια από την Πηγή έως τα Λουτρά, μια άκρως τουριστική περιοχή

Ο συμπαρουσιαστής του "Πρωινού Δελτίου" Σάββας Γονιωτάκης, προβληματίστηκε με την απάντηση που δόθηκε στον κ. Μανωλακάκη από το Μουσικό σχολείο Ρεθύμνου, την οποία γνωστοποίησε για 1η φορά μέσα από την εκπομπή μας, όσων αφορά την "μη" μετακίνηση του στο Σφακάκι, αφού το συμβούλιο του σχολείου αρνήθηκε την μεταφορά εξαιτίας της δύσκολης μετακίνησης. Η μεταφορά του σχολείου θα γίνονταν σε ένα χώρο με προδιαγραφές, αλλά με νέα πρόταση του Δήμου Ρεθύμνης για καλύτερο χώρο από αυτόν που βρίσκεται τώρα, τελικώς θα παραμείνει εντός των ορίων της πόλης του Ρεθύμνου.
Μετά την άρνηση του συμβουλίου, προτίθεται ο δήμος να στεγάσει εκεί Γυμνάσιο και Λύκειο αποκλειστικά για το Αρκάδι.

ΕΣΠΑ

Τέλος ήρθε στο προσκήνιο το ΕΣΠΑ, από το οποίο όταν χορηγηθούν τα χρήματα, θα αξιοποιηθεί η περιοχή από Άδελε έως Αδελειανό Κάμπο, καθώς επίσης και μια ιδέα για αλιευτικό καταφύγιο σε σχέση με το Φράγμα Αμαρίου.

Η συνέντευξη του κ. Μανωλακάκη έκλεισε με ευχές που δεν παρέλειψε ο ίδιος να αναφέρει, προς το επιτελείο του σταθμού & της εφημερίδας, και γενικότερα του "Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κασιμάτη".
Με μια ευχή προς όλο τον κλάδο της δημοσιογραφίας για την συνέχιση του "λειτουργήματος" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, το οποίο βοηθά τους τοπικούς άρχοντες να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντα τους!!

Από την δική μας πλευρά, ευχαριστήσαμε θερμά, τον Δήμαρχο Αρκαδίου για το καλό ποδαρικό που μας έκανε και για την εμπεριστατωμένη και εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη του, ... από καρδιάς!!!« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία