ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Εκτύπωση

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

 

Συνεδρίασε τη Παρασκευή 19/12/2008 το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου με κύρια θέματα ημερήσιας διάταξης  την ενημέρωση για τα καινοτόμα ευρωπαϊκά προγράμματα, που υλοποίησε η Διεύθυνση Πολιτισμού της Νομαρχίας καθώς και τα καίρια προβλήματα που απασχολούν το σύνολο των κτηνοτρόφων του Νομού. 
Σχετικά με το έργο της Διεύθυνσης Πολιτισμού ο Διευθυντής, κ. Στέλιος Κλειδής ανέφερε τα εξής:"
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου μέσω της Διεύθυνσης Πολιτισμού επιτελεί πολύ αξιόλογο έργο, σε όλη την περιφέρεια του Νομού.

       Με προγράμματα επιμόρφωσης της Ν.Ε.Λ.Ε. όπως: Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας ? Πληροφορική ? AUTOCAD ? Φυτοτεχνική ? Συμβουλευτική Υποστήριξη ? Αγωγή Υγείας ? Παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων ? Βιολογικές Καλλιέργειες ? Αγροτοτουρισμός ? Γυναικεία Επιχειρηματικότητα, Ελληνικοί Παραδοσιακοί Χοροί, Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική, Αγιογραφία, Ζωγραφική, Διαιτολογία-Διατροφή, Κοπτική-Ραπτική, Κατασκευή Κρητικών Παραδοσιακών στολών, Φιλοξενία Ομογενών κ.λ.π.  τα οποία χρηματοδοτούνται γενναία από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με ένα ποσό περίπου 60.000,00? ετησίως, ούτως ώστε να καλύπτουμε το έλλειμμα χρηματοδότησης από τη Γ.Γ.Ε.Ε. του Υπουργείου Παιδείας που μας χρηματοδοτεί τα τελευταία χρόνια μόνο με 30.000,00? ετησίως και για ορισμένα προγράμματα. Αξιοποιούμε εμπειρία 25 ετών και τη γνώση που αποκτήσαμε και απολαμβάνουμε - δίκαια πιστεύουμε - τη γενική εκτίμηση και εμπιστοσύνη των πολιτών λόγω της δουλειάς μας. Είμαστε δέκτες πολλών αιτημάτων πολιτών ιδιαίτερα τις υπαίθρου για επιμόρφωση με προγράμματα που δεν μας τα καλύπτει το Υπουργείο Παιδείας των οποίων τη χρηματοδότηση αναλαμβάνει η Νομαρχία από τον πενιχρό της προϋπολογισμό .Κάθε χρόνο από τα προγράμματα της Ν.Ε.Λ.Ε. επιμορφώνονται πάνω από 600 άτομα σε όλο το Νομό. Πιστεύω ότι σας δώσαμε μια συνοπτική περιεκτική περιγραφή των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων που υλοποιήσαμε στην περίοδο 2000-2006.

Αποκτήσαμε σπουδαία εμπειρία στον σχεδιασμό, στην διεκδίκηση και υλοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και είμαστε απολύτως έτοιμοι να διεκδικήσουμε με επιτυχία περισσότερα προγράμματα και δράσεις από το ΕΣΠΑ το οποίο απ? ότι πληροφορούμαστε θα έχει περισσότερους κοινωνικούς πόρους απ? ότι το Γ?ΚΠΣ και θα ξεκινήσει άμεσα".

 

Στη συνέχεια ο Υπεύθυνος  των 5 διακρατικών προγραμμάτων, που υλοποίησε η Νομαρχία τη διετία 2007-2008, Ειδικός Συνεργάτης του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Χαράλαμπος Πίτερης ανέφερε τα εξής:

 

"Στο πλαίσιο της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου συμμετείχε ως εταίρος σε πέντε (5) Ευρωπαϊκά Διακρατικά Προγράμματα της Α? και Β? δέσμης και ειδικότερα στις ομάδες προγραμμάτων ARCHIMED (Αρχιμήδης) και ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ που αναφέρεται σε Διακρατικές Συνεργασίες, μεταξύ κρατικών, περιφερειακών και τοπικών αυτοδιοικήσεων, ώστε να επιτευχθεί αειφόρος, αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προγράμματα αυτά είναι:

1.    Serisk (SesmicRisk-Πρόβλεψη σεισμικών κινδύνων)

2.    Mildmap-Media (Εδαφική Υποβάθμιση Περιοχών)

3.    Byherinet  (Byzantine Heritage Network- Δίκτυο Βυζαντινής Κληρονομιάς)

4.    Dima (Discovering Magna Grecia-Ανακαλύπτοντας την Μεγάλη Ελλάδα)

5.    e-Market Path E4

 

Αν θέλουμε να εντάξουμε τα προγράμματα αυτά σε κάποιες κατηγορίες θα μπορούσαμε να πούμε ότι:

  • Mildmap-Media σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Serisk σχετίζεται με την Δημόσια Ασφάλεια

Ενώ τα υπόλοιπα τρία (3) προγράμματα

  • Byherinet 
  • Dima
  • e-Market Path E4

με την τουριστική ανάπτυξη των περιοχών στοχεύοντας στην ανάδειξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, δημιουργώντας θρησκευτικές, ιστορικές, πολιτιστικές, αγροτουριστικές, διατροφικές διαδρομές κ.ά. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο συμμετείχαμε σε μια τέτοια προσπάθεια διότι όταν εννοούμε τόνωση και ανάδειξη της υπαίθρου δεν πρέπει να εξαγγέλλονται αλλά να υλοποιούνται και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Σχετικά με τους προϋπολογισμούς των προγραμμάτων. Συνολικά η Νομαρχία Ρεθύμνου αξιοποίησε από τα 720.704,00 ? που είναι συνολικά οι προϋπολογισμοί των πέντε (5) προγραμμάτων τα 644.432,00 ? που σημαίνει απορροφητικότητα 86,5%. Αυτή η απορροφητικότητα μας ικανοποιεί πλήρως διότι στο επίσιμο site του INTERREG III αναφέρεται η επιτυχία της χώρας μας από την απορροφητικότητα του INTERREG III  που ανέρχεται σε ποσοστό  70% στα προγράμματα που υλοποίησε. Και για τους ασχολούμενους με τα προγράμματα αυτά η κοινοτική πρωτοβουλία INTERREG III θεωρείται η πλέον απαιτητική στην Ευρωπαϊκή Ένωση".  

Στη συνέχεια της συνεδρίασης, μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Συμβούλου, κ. Κώστα Μαθιουδάκη, έγινε συζήτηση για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων του Νομού.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε τα ακόλουθα:

"Στη σημερινή συνεδρίαση ετέθησαν προς συζήτηση στο Σώμα τα προβλήματα που έχει ο Νομός σε ό,τι αφορά στον κτηνοτροφικό τομέα και ιδιαίτερα αυτόν της αιγοπροβατοτροφίας, που μαστίζεται από τις ακριβές  ζωοτροφές, τη χαμηλή τιμή της πώλησης του κρέατος, σε συνδυασμό με το απομακρυσμένο της Κρήτης από άλλες αγορές γεγονός, που επιβαρύνει τόσο το κόστος διάθεσης του κρέατος όσο και το κόστος αγοράς των ζωοτροφών. Επιπλέον οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά με σειρά άλλων προβλημάτων πέραν των τιμών, όπως η ηλεκτροδότηση, τα αυθαίρετα κτίσματα, τα Σχέδια Βελτίωσης, το πρόγραμμα της εκτατικοποίησης, της βιολογικής κτηνοτροφίας και οι δρόμοι προσπέλασης στα ορεινά συγκροτήματα, ζητήματα που δυστυχώς είναι αρμοδιότητα του κεντρικού κράτους και στα οποία η Αυτοδιοίκηση και οι Υπηρεσίες της δεν μπορούν να δώσουν λύση. Όλα αυτά τα ζητήματα, που απασχολούν ? και δικαίως- τους κτηνοτρόφους του Νομού, τα έχουμε κατ΄επανάληψη θέσει σε γνώση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Κοντού, τόσο στην ημερίδα, που πέρυσι διοργανώσαμε παρουσία του, όσο και κατά τη  συνάντηση, που είχα με τον ίδιο τον περασμένο Αύγουστο. Τότε μάλιστα ο κ. Υπουργός είχε δεσμευτεί ότι θα επισκεφτεί το Νομό μας σχετικά με την αντιμετώπιση όλων αυτών των καίριων θεμάτων, κάτι που αναμένουμε από το Σεπτέμβριο. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι του Νομού μας αναγνωρίζουν τη συμπαράσταση της Νομαρχίας στα προβλήματά τους, όσο και την προσπάθειά της να τα αναδείξει και να τα προωθήσει στην Πολιτεία, η οποία είναι και η μόνη που μπορεί να τα λύσει. Η Νομαρχία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της βρίσκονται κοντά στους κτηνοτρόφους,  ασκώντας ορθά τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούν, αλλά και με την υλοποίηση δράσεων, που προβάλλουν την παραγωγική διαδικασία και τα τοπικά προϊόντα (συμμετοχή Νομαρχίας στην πανελλήνια έκθεση κρέατος, γιορτή τυριού ? βοσκού, συμμετοχή στην εταιρία "¨Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας κ.α) ".

Μέσα από τη σημερινή συνάντηση, τόσο τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου, όσο και  κτηνοτρόφοι, ομόφωνα ζήτησαν να επαναληφθεί το αίτημά για κάθοδο στο Νομό του Υπουργού, κ. Κοντού, ώστε να ακούσει εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα και να μεταφέρει λύσεις σε κάποια από αυτά".

 

Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με την έγκριση της 7η τροποποίησης του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2008 της Νομαρχίας Ρεθύμνου και τη θετική γνωμοδότηση των ακόλουθων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων:

? Τροποποίηση Μονάδας επεξεργασίας ελαιοπυρήνα λόγω προσθήκης κτισμάτων, χωρίς αύξηση της δυναμικότητας, ιδιοκτησίας "ΕΛΑΙΟΕΞΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΕΒΤΕ" που βρίσκεται στη θέση Μυσίρια, περιοχή Λατζιμάς εκτός ορίων οικισμού Πρίνου Δήμου Αρκαδίου

? Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας παραγωγής αυγών δυναμικότητας 100.000 κοτόπουλων, ιδιοκτησίας Α. Λαδάκη Α.Ε.Ε. στη θέση "Βιγλολέ" εκτός οικισμού Δ.Δ. Έρφων του Δήμου Αρκαδίου 

 

Εκτός ημερήσιας διάταξης τον Σώμα ενημερώθηκε από την Αντινομάρχη Ρεθύμνου, κα Μαρία Αρχοντάκη για προτάσεις της Νομαρχιακής Επιτροπής Παιδείας αναφορικά στην Προαγωγή Σχολείων, τον Υποβιβασμό, τις Ιδρύσεις, τις Συγχωνεύσεις, την κατάργηση σχολείων, τις θέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, τη Μετονομασία Σχολείων.

 

Αναφορικά στη συγχώνευση σχολείων η Νομαρχιακή Επιτροπή Παιδείας πρότεινε τα εξής:

-       Συγχώνευση του 2/θεσιου Δ.Σ. Μιξορούματος με το 6/θεσιο Δ.Σ. Σπηλίου

-       Συγχώνευση του 1/θεσιου Δ.Σ. Ελεύθερνας με το 6/θεσιο Δ.Σ. Αγίου Νικολάου

-       Συγχώνευση 2/θεσιου Δ.Σ. Αϊμονα με το 5/θεσιο Δ.Σ. Απλαδιανών

-       Συγχώνευση 1/θεσιου Νηπιαγωγείου Κράνας με το 2/θεσιο Νηπιαγωγείο Λιβαδίων


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία