Τοποθέτηση του Νομάρχη Ρεθύμνου σχετικά με το Εφετείο

Εκτύπωση

Τοποθέτηση του Νομάρχη Ρεθύμνου σχετικά με το Εφετείο

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΗ ΧΤΕΣΙΝΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ  ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

 

27/1/10

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, μετέβη εχθές στην Αθήνα, όπου συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη των αρχών της Κρήτης με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Χάρη Καστανίδη, αναφορικά στο ζήτημα του
Εφετείου Κρήτης.

Σχετικά με το ίδιο θέμα είχαμε σήμερα στην εκπομπή "Πρωινο Δελτίο" του Μελωδία 102,7 και την τοποθέτηση του Προέδρου της Τ.Ε.Δ.Κ. & Δημάρχου Αρκαδίου κ. Μανώλη Μανωλακάκη, όπου με δική του παρέμβαση τέθηκε το θέμα επί τάπητος. 

Ο κ. Παπαδάκης επέδωσε στον κ. Καστανίδη, γραπτώς τις θέσεις του για το θέμα, οι οποίες έχουν ως εξής:

"Το προς συζήτηση θέμα δεν απασχολεί διόλου τους Ρεθεμνιώτες και ούτε ιδιαίτερα τους περισσότερους Κρητικούς. Η εκμετάλλευση του θέματος και η αναγωγή του σε κυρίαρχο, εν ονόματι διαφόρων σκοπιμοτήτων, δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην διάσπαση του Κρητικού λαού. 

Η Κρήτη έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που την απασχολούν όπως ο  ΒΟΑΚ, ζητήματα υγείας, παιδείας, οικονομίας, ασφάλειας του πολίτη, ακόμη και δικαιοσύνης (στελέχωση, στέγαση, επίσπευση απονομής της δικαιοσύνης). Και θα πρέπει με αυτά να απασχοληθούμε, συστηματικά και με σύμπνοια, όλες οι δυνάμεις της Μεγαλονήσου [πολιτικές, αυτοδιοικητικές, κοινωνικές, παραγωγικές κλπ] και βεβαίως και η Κυβέρνηση.

Ανταποκρίθηκα στην πρόσκλησή σας σε αυτή τη σύσκεψη λόγω σεβασμού στο αξίωμα, αλλά και στο πρόσωπό σας. Άποψη μας ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  όμως είναι ότι επείγει η άμεση και ουσιαστική στελέχωση του Εφετείου Κρήτης με σκοπό την επίσπευση της απονομής δικαιοσύνης. Η ανέγερση ενός νέου άνετου, σύγχρονου, εφετειακού, δικαστικού μεγάρου βλέπει 10-ετίες μπροστά. Το Μέγαρο αυτό και η λειτουργία του θα μπορούσε να αναζητηθεί - με μια γενναία απόφαση - και σε περιοχές εκτός των πόλεων του Ηρακλείου και Χανίων. Με δεδομένο μάλιστα το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και το πνεύμα του για ισόρροπη ανάπτυξη και αποκέντρωση, δεν θα πρέπει να αποκλείονται τέτοιες σκέψεις ή επιλογές. Με δεδομένο επίσης ότι κάποιοι επιθυμούν να καθιερώσουν στην Κρήτη το «δίπολο» ανάπτυξης (ΗΡΑΚΛΕΙΟ ? ΧΑΝΙΑ) που μας βρίσκει εντελώς αντίθετους όλους τους Ρεθεμνιώτες και για το οποίο έχουν γίνει διαχρονικά πολλοί αγώνες.

Τέλος έχουμε εμπιστοσύνη στον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η σχετική απόφαση που θα πάρει θα στοχεύει αποκλειστικά και μόνο στην ορθή, εύρυθμη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Επιπλέον, θα ήθελα να τονίσω ότι η υπόθεση του Εφετείου Κρήτης και οποιαδήποτε τροπή λάβει το θέμα δε θα πρέπει να συσχετιστεί με αντισταθμιστικά ωφελήματα (ισοδύναμα) καθώς κάτι τέτοιο είναι αντίθετο τόσο με την αρχή της ισόρροπης ανάπτυξης όσο και με το πνεύμα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ".


Γ.Μ.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία