Υπερβολικός ο φόβος για τη νέα γρίπη

Εκτύπωση

Υπερβολικός ο φόβος για τη νέα γρίπη

 

26/1/10

 

Αντίθετες απόψεις, διαφοροποιημένες προσεγγίσεις καθώς και συνεχείς διαφορετικές ενημερώσεις φτάνουν καθημερινά στον κόσμο. Στον απλό πολίτη που χωρίς να έχει εξειδικευμένες γνώσεις περιμένει να ενημερωθεί από τους ειδικούς.

Ο λόγος βέβαια για τη πανδημία της νέας γρίπης Α(Η1Ν1)2009.

Σήμερα ακούμε ότι πλησιάζει το δεύτερο πανδημικό κύμα, αύριο πως τα εμβόλια έχουν σοβαρές επιπτώσεις στη υγειά μας και τώρα...υπερβολικοί αποδεικνύονται οι φόβοι για την πανδημία.

Το συμπέρασμα αυτό πρόελθε από Στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων(ΚΕΕΛΠΝΟ).

Συγκρίνοντας την εποχική γρίπη με τη νέα γρίπη, ανακάλυψαν πως oι θάνατοι από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα είναι ετησίως 300 έως 500, δηλαδή κατά τρεις έως πέντε φορές περισσότεροι από τα θύματα του ιού Α(Η1Ν1).

Η διαφορά είναι ότι ο νέος ιός προκάλεσε θανάτους σε άτομα μικρών σχετικά ηλικιών, ενώ ο εποχικός έχει περισσότερα θύματα, καθώς προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους.

Στελέχη του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) κάνουν πλέον ανοιχτά λόγο για λανθασμένες κινήσεις, σχετικά με τους εμβολιασμούς. Παραμένουν, ωστόσο, επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, εκτιμώντας ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Γιώργος Σαρόγλου, η αντιπρόεδρος του Κέντρου κ. Μένη Μαλλιώρη και μέλη του συμβουλίου του, ανέφεραν τη Δευτέρα ότι το ποσοστό εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης παραμένει εξαιρετικά χαμηλό στη χώρα μας.

Θα μπορούσαν "είπαν" να είναι λιγότεροι οι θάνατοι από τον νέο ιό, εάν η συμμετοχή στον εμβολιασμό ήταν υψηλότερη. Το εποχικό εμβόλιο κάνουν 6% έως 7% του ελληνικού πληθυσμού, ενώ το πανδημικό έχει γίνει από το 3,5%.

Το μειωμένο ενδιαφέρον οδηγεί και σε μείωση του χρόνου λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων.
Αν, στο μεταξύ, αλλάξει κάτι στον τομέα ζήτησης εμβολίων, το υπουργείο Υγείας και το ΚΕΕΛΠΝΟ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Γ.Μ.


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία