Προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑ.Γ.Ν.Η και κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.

Εκτύπωση

  • Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ κ Μιχάλη Κριτσωτάκη με θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑ.Γ.Ν.Η και κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.

26/1/10
της Γιώτας Μαστάθη

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στον τομέα της υγειάς. Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να  μην περιλαμβάνεται στη μεγάλη λίστα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Συγκεκριμένα το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Κρήτης στο γειτονικό μας  Ηράκλειο, το ΠΑΓΝΗ, αντιμετωπίζει σημαντικά και δυστυχώς ως τώρα, άλυτα προβλήματα και δυσοίωνες καταστάσεις.

Η Δημόσια Υγεία είναι από τα πολυτιμότερα ανθρώπινα δικαιώματα και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να καταπατάται.

Ο Βουλευτής Ηρακλείου και κατεπέκταση ολόκληρης της Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης απηύθυνε σχετική ερώτηση στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑ.Γ.Ν.Η και την κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.

Σα παραθέτουμε το κείμενο της επιστολής:

Οι αποκαλύψεις που το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας για τις δραστηριότητες μερίδας γιατρών του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου δείχνουν για άλλη μια φορά την κατάσταση που επικρατεί, στα μεγάλα κυρίως, νοσοκομεία της χώρας.

Λειτουργία των απογευματινών ιατρείων σε βάρος των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, λίστες αναμονής τουλάχιστον 5 και 6 μηνών για ραντεβού στα πρωινά ιατρεία, αλλά από την άλλη ?άμεση εξυπηρέτηση? για τα απογευματινά, ασθενείς που με έμμεσο τρόπο οδηγούνται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια για να χειρουργηθούν, καθηγητές της Ιατρικής να αποκομίζουν υπέρογκα ποσά από τη λειτουργία των απογευματινών ιατρείων, τεράστια νούμερα να κινούνται στους ειδικούς λογαριασμούς, πανεπιστημιακοί γιατροί που εργάζονται ταυτόχρονα στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, ενώ έχουν ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα, προμήθειες υλικών από εταιρείες συγγενικών προσώπων γιατρών του νοσοκομείου?

Η λίστα δεν έχει τελειωμό για όλα αυτά που συμβαίνουν στο ΠΑ.Γ.Ν.Η.

Όλα αυτά και όσα άλλα θα μπορούσε να αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα και που χρόνια τώρα βιώνουν στο πετσί τους οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας, είναι απόρροια των νεοφιλελεύθερων επιλογών που αφορούν στο χώρο της υγείας, νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφάρμοσαν με περίσσιο ζήλο τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΠΑ.ΣΟ.Κ παραδίνοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας βορά στις ορέξεις των πολυεθνικών του φαρμάκου, των εταιρειών αναλώσιμων ειδών, του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου και των ?λουξ? γιατρών σύμφωνα και με τις δηλώσεις του προέδρου του Ιατρικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Παράλληλα, η εικόνα αυτή απαξιώνει τελικά ό,τι έχει απομείνει από το Ε.Σ.Υ μαζί με τους επαγγελματίες υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, εξαντλητικά ωράρια και εξευτελιστικούς μισθούς (τους χαμηλότερους στο δημόσιο τομέα).

Όλα όσα έχουν αποκαλυφθεί έως σήμερα αποτελούν κοινό μυστικό τόσο για το Υπουργείο Υγείας όσο και για τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων.

Από το 1996, κυρίως, σημαντικές δραστηριότητες των Δημόσιων Νοσοκομείων παραχωρούνται στην ιδιωτική πρωτοβουλία (σίτιση, τροφοδοσία, φύλαξη και καθαριότητα των κτιριακών εγκαταστάσεων, υπηρεσίες λογιστικής υποστήριξης και πληροφορικής, διαχείριση των νοσοκομειακών αποβλήτων, απογευματινά ιατρεία) ενώ παράλληλα καταπατούνται στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στις ιδιωτικές αυτές εταιρείες.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ, αφού αρχικά υποβάθμισε και διέλυσε τους φορείς πρόνοιας με το Ν.2646/98, κατόπιν με τους Ν.2889/01 και Ν.3106/03 επέτρεψε τη δραστηριοποίηση του ιδιωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας και δημιούργησε τις συνθήκες που διευκόλυναν τη Ν.Δ να εφαρμόσει με ακόμη περισσότερο ζήλο τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της και στο χώρο της υγείας.
Ταυτόχρονα προωθούνται Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παρόλο που όπου εφαρμόστηκαν απέτυχαν, για την ανέγερση και λειτουργία νέων νοσοκομείων, με προϋπολογισμούς έργων πολύ υψηλότερους του κόστους και πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασθενών, καταργώντας ουσιαστικά τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της νοσοκομειακής περίθαλψης.

Παράλληλα, το κυβερνητικό σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010 δεν επιβεβαιώνει τις αναγγελίες περί επαναθεμελίωσης και αναγέννησης του Ε.Σ.Υ.

Μόνο φάρμακο για αυτήν τη νοσηρή κατάσταση αποτελεί η ουσιαστική στήριξη και ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ. μέσα από πολιτικές που θα το στηρίζουν και δεν θα το απαξιώνουν.

Κάθε προσπάθεια εξωραϊσμού των υπαρχουσών δομών απλά θα ανακυκλώνει τα προβλήματα και οι όποιες αποκαλύψεις γίνονται κατά διαστήματα θα καταλήγουν σε ανέξοδη σκανδαλοθηρία.

Πού πάνε τα λεφτά;?, είχε ρωτήσει ο Γ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές.
Πού πάνε τα λεφτά του ελληνικού λαού, ρωτάμε και εμείς.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας στην πλήρη διαλεύκανση όλων όσων είδαν το φως της δημοσιότητας για το ΠΑ.Γ.Ν.Η και να αποδοθούν ευθύνες ή αυτά θα έχουν τη γνωστή τύχη της συγκάλυψης;
2. Προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου των απογευματινών ιατρείων και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε αυξήσεις των μισθών του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού;
3. Προτίθεται να καταργήσει τις Σ.Δ.Ι.Τ. στο χώρο της Υγείας;
4. Προτίθεται να προχωρήσει στην πλήρη στελέχωση των Δημόσιων Νοσοκομείων με το απαραίτητο προσωπικό καλύπτοντας τις πραγματικές ανάγκες και να σταματήσει επιτέλους τη στελέχωση με διαφορετικών ταχυτήτων εργαζομένους;
5. Πώς θα διασφαλίσει τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας ώστε να παρέχει Δημόσια-Δωρεάν Υγεία για όλους;


Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης

 

 

Προβλήματα στη λειτουργία του ΠΑ.Γ.Ν.Η και κατάρρευση του Ε.Σ.Υ.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία