Ηλεκτρονική Δημοσκόπηση για την πρακτική των επιταγών στο νομό Ρεθύμνης

Εκτύπωση

Ηλεκτρονική Δημοσκόπηση για την πρακτική των επιταγών στο νομό από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης.

26/1/10

Εν μέσω οικονομικής κρίσης όπου το μεγαλύτερο ποσοστό των οικονομικών συναλλαγών γίνεται με επιταγές, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου έρχεται να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική δημοσκόπηση με θέμα την πρακτική των επιταγών.

Όπως είναι γνωστό, η επιταγή είναι ένα μέσο εξόφλησης χρηματικών υποχρεώσεων που αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει τα μετρητά. Στην Ελλάδα οι μεταχρονολογημένες επιταγές, χρόνια τώρα αποτέλεσαν μία πρακτική που διευκόλυνε τις επιχειρήσεις ως πιστωτικό εργαλείο, ιδιαίτερα τις μικρότερες. Από πλευράς τους και οι Τράπεζες απεδέχθησαν την πρακτική και στήριξαν δάνεια στη βάση των προς είσπραξη επιταγών που διαθέτουν οι πελάτες τους.

Παράλληλα, ανέκαθεν οι δείκτες των ακάλυπτων επιταγών απετέλεσαν οδηγό για τα προβλήματα ρευστότητας, την πιστωτική ασφυξία και τον βαθμό επισφάλειας που δημιουργείται από την ανεπιτυχή επιχειρηματικότητα.

Η πρόσφατη οικονομική κρίση έχει περάσει τις δικές της επιπτώσεις στο σύστημα πληρωμών με μεταχρονολογημένες επιταγές, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για ευνοϊκή αντιμετώπιση αυτών που δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις επιταγές που εξέδωσαν, ενώ η εκρηκτική κατάσταση από το ύψος των ακάλυπτων επιταγών το προηγούμενο έτος αποτέλεσε πρωτόγνωρο φαινόμενο με ανησυχητικές διαστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κι αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί θετικά η συγκυρία και να προχωρήσουμε στην κατάργηση των μεταχρονολογημένων επιταγών, λαμβάνοντας βέβαια τα κατάλληλα μέτρα για την ομαλή μετάβαση της αγοράς στο νέο καθεστώς.

Σήμερα οι περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εμπλοκή σε θέματα ρευστότητας άμεσα ή έμμεσα, είτε εξ αιτίας δυσκολίας πληρωμής, είτε εξ αιτίας προβληματικών επιταγών τρίτων. Έτσι, σε ένα επικίνδυνο παιγνίδι απεγνωσμένης αναζήτησης λύσεων πληθώρα επιταγών «αντικαθίστανται» «σπάνε» ή τελικά «σφραγίζονται».

Το Επιμελητήριο Ρεθύμνης διενεργεί ηλεκτρονική δημοσκόπηση με στόχο να καταγράψει την πρακτική των επιταγών που επικρατεί σήμερα στις επιχειρήσεις - μέλη του προκειμένου να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για σοβαρή και μελετημένη αντιμετώπιση του φαινομένου με στόχο την εξασφάλιση της ρευστότητας της αγοράς.

Η ηλεκτρονική δημοσκόπηση διενεργείται με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου, το αργότερο μέχρι 15 Φεβρουαρίου 2010. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στη διεύθυνση:http://www.surveymonkey.com/s/N8XCGSD

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 18 Μάρ 2018

Αρθρογραφία