Συνεδρίαση στη Νομαρχία για τον "Καλλικράτη"

Εκτύπωση

Συνεδρίαση στη Νομαρχία για τον "Καλλικράτη"
 

 • Συνεδρίασε προχτές το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου με θέμα την ενημέρωση - συζήτηση επί του προγράμματος "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ"

25/1/10

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, στην εισήγησή του τόνισε τα εξής:

" Το σχέδιο "Καλλικράτης" που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση αποτελεί ένα εγχείρημα μεγάλο, δύσκολο, αλλά και επιβεβλημένο για τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης
και για την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας μας. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι πρέπει να υλοποιηθεί με προσεκτικά και σταθερά βήματα προκειμένου τα παθήματα του 1994 και του 1998 με τον Καποδίστρια 1 και 2 να γίνουν μαθήματα. Ασφαλώς το εγχείρημα αυτό προϋποθέτει ότι θα είμαστε απαλλαγμένοι από μικροτοπικισμούς, μικροκομματισμούς και προσωπικές φιλοδοξίες, για να μπορέσει να επιτύχει προς όφελος της αποκέντρωσης, της ισόρροπης ανάπτυξης και της καλύτερης εξυπηρέτησης των πολιτών, που είναι άλλωστε και το ζητούμενο του "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ".

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπενθυμίσω και τη θετική στάση της ΕΝΑΕ στο ζήτημα αυτό, όπως είχε εκφραστεί με ομόφωνη απόφασή της στις 13 Μαϊου 2008. Τότε οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της χώρας είχαν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας διοικητικής μεταρρύθμισης υπό όρους βεβαίως. Είναι απαραίτητο να υπάρξουν διακριτές αρμοδιότητες και στα τρία επίπεδα διοίκησης, που προβλέπονται κατά τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ", αλλά και να εκχωρηθούν πόροι για να μπορούν τα νέα διοικητικά σχήματα
να έχουν αυτοτέλεια και αυτονομία. Χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί στο θέμα των υπηρεσιακών δομών των Δήμων και των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων καθώς και στις μεταξύ τους σχέσεις και συνεργασία με τις 7 Γενικές Διοικήσεις, ώστε να μην δημιουργηθούν μονοπρόσωπα όργανα με συγκέντρωση αρμοδιοτήτων. Οι αρμοδιότητες πρέπει να είναι διακριτές και προσανατολισμένες στην αρχή της εγγύτητας με τον πολίτη. Να μην συγχέονται, να προάγουν την αυτοτέλεια και να
ενισχυθούν μάλιστα σε περιφερειακό επίπεδο, με τη εκχώρηση νέων αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς τη περιφερειακή εξουσία. Το ίδιο και με τους πόρους που θα διατεθούν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να είναι θεσμοθετημένοι για να μην "καταντούν" οι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης επαίτες και διαδρομιστές στις αίθουσες αναμονής των Υπουργείων.

Αυτή τη στιγμή το σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" έχει τεθεί από την Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση και σε ατό το πλαίσιο συζητείται απόψε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ώστε να διευκρινιστούν κάποια σημεία, να διατυπωθούν ενστάσεις και προτάσεις, που θα διαβιβαστούν στη συνέχεια στο Υπουργείο Εσωτερικών, που θα τα επεξεργαστεί για να προχωρήσει στο σχέδιο Νόμου. Οι προσδοκίες όλων μας από τον "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ" είναι μεγάλες για να υλοποιήσει την Αποκέντρωση που ξεκίνησε με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, οι οποίες ως θεσμός διεκπεραιώνουν το 56% των υποθέσεων των πολιτών. Η επιτυχία της νέας διαρρύθμισης αποτελεί χρέος προς την κοινωνία μας και απαιτεί ταυτόχρονα τη συμβολή όλων μας".

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Γενικός Γραμματέας της Νομαρχίας, κ. Συμεών Γιαννάκης, έκανε μια εκτενή εισήγηση αναφορικά στο σχέδιο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" επισημαίνοντας τα κυριότερα σημεία του και εστιάζοντας σε αναπτυξιακούς προβληματισμούς, που εγείρονται από τα όσα προβλέπει η νέα μεταρρύθμιση. Ακολούθως, τοποθετήθηκαν όλοι οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι, και τέλος το Νομαρχιακό Συμβούλιο κατέληξε ότι συμφωνεί με την πρόταση της Κυβέρνησης, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί με σύνεση και προσεκτικά βήματα και επισήμανε τα εξής σαν παρατηρήσεις:

 • Χρειάζεται αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και στα τρία επίπεδα Διοίκησης (Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, Δήμοι, Γενικές Διοικήσεις)
 • Απαιτείται αποσαφήνιση και διασφάλιση του τρόπου ελέγχου λειτουργίας των Διοικητικών Θεσμών, ώστε να υπάρχει σαφής διαχωρισμός της νομιμότητας από τη σκοπιμότητα.
 • Είναι αναγκαίο να γίνει επανεξέταση του τρόπου ορισμού των τοπικών Αντιπεριφερειαρχών. Να εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησής τους στο ψηφοδέλτιο και να μη διορίζονται από τον Περιφερειάρχη από τη λίστα των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων.
 • Να προστατευθεί η οντότητα των Νομαρχιακών Διαμερισμάτων, ώστε να μη συρρικνωθούν οι Υπηρεσιακές μονάδες κάθε Νομού, που διασφαλίζουν την εγγύτητα με τον πολίτη, με τη δημιουργία ενός Κώδικα Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με Οργανισμό εσωτερικής Οργάνωσης και λειτουργιών.
 • Να συνεχιστεί η διαβούλευση μέχρι την κατάθεση του σχεδίου Νόμου, που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Οι προτάσεις αυτές του Νομαρχιακού Συμβουλίου θα αποσταλούν άμεσα στην ΕΝΑΕ για να μεταβιβαστούν μέσω αυτής και στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης ο Νομάρχης Ρεθύμνου ενημέρωσε το Σώμα για τις ζημιές που σημειώθηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο από την πρόσφατη θεομηνία, τονίζοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα, και αφού ολοκληρωθεί από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας η καταγραφή των ζημιών, θα αποσταλεί η τεκμηριωμένη πρόταση της Νομαρχίας προς το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χορήγηση περίπου 1 εκ. Ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών.

Εκτός ημερησίας διάταξης το Σώμα αποφάσισε τα ακόλουθα:

 • Συμμετοχή της Νομαρχίας στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρίας ΒΙΟΠΑ Ρεθύμνου ΑΕ(η ΝΑΡ είναι κύριος μέτοχος) για την υλοποίηση του έργου "Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 79,80kw στο ΒΙΟΠΑ".
 • Ορισμό εκπροσώπων του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη συγκρότηση Επιτροπής από το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου για τον χαρακτηρισμό των παραλιακών "πολυσύχναστων" χώρων στο Νομό. Εκπρόσωποι της Νομαρχίας ορίστηκαν ο Αντινομάρχης, κ. Γιάννης Νικολούδης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος, κ. Μιχάλης Βάμβουκας.
 • Θετική άποψη επί της σκοπιμότητας του είδους της επένδυσης" Εκσυγχρονισμός μονάδας τεμαχισμού - τυποποίησης κρέατος και παρασκευής κρεατοσκευασμάτων" της εταιρίας ΚΤΗΜΑ ΒΑΒΟΥΡΑΚΗ ΑΕ.

   

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία