Τουρισμός και Ανεργία ... δυο θέματα διαφορετικά αλλά αλληλοεπηρεαζόμενα

Εκτύπωση

Τουρισμός και Ανεργία ... δυο θέματα διαφορετικά αλλά αλληλο-επηρεαζόμενα23/1/10
της Γιώτας Μαστάθη

Δυο φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν το Ρέθυμνο, τους κατοίκους του,  αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νομό.

Εμείς απευθυνθήκαμε στους ειδικούς όπου μας παρέθεσαν τις απόψεις τους αλλά και τις γνώσεις τους σε συγκεκριμένα στοιχεία.

 

Ο  κ Γιώργος Νικολουδάκης, Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου Ρεθύμνου, σε συνέντευξη σχετικά με το καίριο και φλέγον θέμα της ανεργίας μας ανέφερε τα εξής:

«Σχετικά με την περίοδο που περνάμε, όπως όλοι ξέρουμε, βιώνουμε πολλά και διάφορα προβλήματα. Ξεκινούν από την ανεργία, αφού σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχει και μάλιστα σε αυξημένα ποσοστά. Επομένως όταν υπάρχει ανεργία, υπάρχει και μια ανάλογη κρίση στην αγορά και στα πάσης φύσεως καταστήματα, είτε είναι εμπορικά είτε οτιδήποτε άλλο.

Από εκεί και πέρα, εγώ είμαι πάντα αισιόδοξος αλλά καμιά φορά και η αισιοδοξία σκοντάφτει, ετοιμαζόμαστε για τη νέα σαιζόν που από ότι φαίνεται, από την ενημέρωση που έχω από διάφορους που ασχολούνται με τον τουρισμό και με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα, φέτος θα είναι διαφορετική από την προηγούμενη διότι οι κρατήσεις είναι περισσότερες.»

 

Ενώ από τη μεριά του ο κ Χάρης Αυγουστάκης, Γραμματέας του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής, συμμερίζεται την άποψη  του κ Νικολουδάκη περί ανεργίας προσθέτοντας μας και τη δική του άποψη:

«Θα ήθελα με τη σειρά μου να πω κάποια πράγματα όσο αφορά την κρίση και συγκεκριμένα πόσο επηρεάζει τον κλάδο μας και γενικά τους εργαζομένους στα καταστήματα μας και όλους όσους εμπλέκονται.

Η κρίση σίγουρα υπάρχει, έχουμε όμως την εντύπωση ότι ένα μέρος της είναι υπαρκτό ενώ ένα άλλο κομμάτι της είναι ψυχολογικό.

Το σίγουρο όμως είναι ότι υπάρχει και έχει επηρεάσει όλα τα καταστήματα και όλους τους εργαζόμενους σε αυτά.»

 

Αντίθετα ο κ Παναγιώτης Τριποδιανός, Πρόεδρος Τουριστικών Γραφείων Ρεθύμνου, έχει μια διαφορετική πιο απαισιόδοξη στάση και άποψη όσων αφορά την ειδικότητα του σε θέματα  Τουρισμού. Μας παρέθεσε στοιχειά που αποδεικνύουν  την «κακή» φετινή τουριστική σαιζόν λέγοντας μας τα εξής:
«Σχετικά με τη επόμενη σαιζόν, δυστυχώς τα νέα που έχουμε και οι ενδείξεις από τις κρατήσεις που έχουν γίνει είναι ανησυχητικά.
Δείχνουν ότι θα έχουμε και φέτος μια περαιτέρω πτώση στον τουρισμό, παρόλα ταύτα δεν μπορούμε ακόμα να κρίνουμε την πτώση που θα έχουμε ποσοτικά και οπωσδήποτε τα συμπεράσματα που βγάζουμε τώρα δεν μπορούν να είναι απόλυτα. Διότι όπως ξέρουμε τα τελευταία χρόνια οι κρατήσεις γίνονται τελευταία στιγμή αφού ελάχιστες είναι εκείνες που γίνονται όπως παλαιότερα 3-4 μήνες πριν την άφιξη

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές της εφημερίδας μας, πολλές είναι οι ξενοδοχειακές μονάδες στη Κρήτη που έχουν μπει σε λίστες γνωστών και όχι μόνο, μεσιτικών οργανισμών προς πώληση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, 45 τέτοιες μονάδες αναζητούν νέο ιδιοκτήτη αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, κι αν θέλετε λόγω και της πολύ κακής περασμένης τουριστικής περιόδου (2009).

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προσφέρει όλες τις περιοχές της στον Τουρισμό, αξιοποιώντας κάθε σημείο της. Προσφέρεται ως τόπος διακοπών για καλοκαιρινό, χειμερινό, καθώς και αγροτουρισμό υψηλής ποιότητας. Σαφώς η Κρήτη δεν θα μπορούσε παρά να κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην τουριστική προτίμηση. Για αυτό γίνεται κάθε χρόνο μια πλήρης προετοιμασία για να υποδεχτεί το νησί μας τους τουρίστες του.

Από δικής μας πλευράς δεν έχουμε παρά να ελπίσουμε, η νέα σαιζόν να είναι σημαντικά καλύτερη από την προηγούμενη για να λυθεί, πράγμα δύσκολο βέβαια, ή έστω να μειωθεί η ανεργία που ταλανίζει την κοινωνία και την επιχειρήσεις του Ρεθύμνου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία