Ο Σχοινάς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την απόφαση του εκλογοδικείου

Εκτύπωση

Ο Σχοινάς σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την απόφαση του εκλογοδικείου

Ως ενεργός πολίτης, ανέπτυξα τα τελευταία χρόνια πολιτική δραστηριότητα, όχι γιατί ήθελα να ικανοποιήσω τις προσωπικές μου φιλοδοξίες ή ματαιοδοξίες, αλλά για να συμβάλλω κι εγώ, με τις μικρές μου δυνάμεις, στην ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μου, στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, στην απεξάρτηση της πολιτικής ζωής από κατεστημένες δομές και λειτουργίες, στην πολιτική χειραφέτηση των πολιτών, στην ανανέωση και
στην αλλαγή της πολιτικής εκπροσώπησης. 

Αν και στηρίχθηκα μόνο στις δικές μου δυνάμεις, αν και η παρουσία μου ενόχλησε και ενοχλεί ορισμένους, αν και βρέθηκα αρκετές φορές στο στόχαστρο αρκετών, αν και πήγα κόντρα σε οργανωμένα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, οι πολίτες του Ρεθύμνου με εμπιστεύτηκαν, με στήριξαν, μου έδωσαν δύναμη.

Ο πολύ σημαντικός αριθμός ψήφων δείχνουν ότι το Ρέθυμνο δεν φοβάται πλέον. Δεν εξαργυρώνει την πολιτική του συνείδηση. Δεν ενδίδει στους εκβιασμούς, στους μηχανισμούς, στις θεμιτές και αθέμιτες μεθοδεύσεις. Δεν πέφτει θύμα παλαιοκομματικών πρακτικών και τακτικών διαμεσολάβησης.
Δεν υποκύπτει στα ποικιλώνυμα συμφέροντα που  μοναδικό τους μέλημα έχουν την ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών, την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων, την αναπαραγωγή πολιτικών κατεστημένων, τα οποία δεν επιτρέπουν σε κανέναν να αμφισβητούν την μονοκρατορία και την αυταρέσκειά τους.

Ας αναλογιστούμε τους λόγους, τις αιτίες που το Ρέθυμνο έχει καταδικαστεί να είναι ο φτωχός συγγενής των νομών της Κρήτης, ότι ο τόπος μας, χρόνια τώρα, ξετυλίγει την αλυσίδα των χαμένων ευκαιριών. Ας αναλογιστούμε την παντελή εξαφάνισή του νομού μας από το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, την αδικαιολόγητη εγκατάλειψή του, την απουσία έργων υποδομής με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση του ΒΟΑΚ.

Ας θυμηθούμε το πρωτοφανές γεγονός ότι το Ρέθυμνο μετά από τόσα χρόνια ακτοπλοϊκής σύνδεσης δεν έχει πλέον καράβι για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών, των προϊόντων, των επισκεπτών, των τουριστών.
Η ζοφερή αυτή πραγματικότητα δείχνει ότι ο τόπος μας βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα καθεστώς αδράνειας, απραξίας, αδιαφορίας, ανυποληψίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στη συνείδηση της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ως ο νομός με τα μεγαλύτερα ποσοστά παραβατικότητας, με τις αθέμιτες συναλλαγές, με τις ακραίες παλαιοκομματικές μεθόδους, με τον λαϊκισμό και την εξαγορά συνειδήσεων, με την πολιτική υπανάπτυξη, με την χειραγώγηση των πολιτών, με προστάτες και πατρόνους. Όλοι εμείς που ζούμε εδώ, στο Ρέθυμνο, νιώθουμε ότι η εικόνα αυτή μας αδικεί κατάφωρα, μας υποτιμά και μας προσβάλλει. Το Ρέθυμνο, οι πολίτες του έχουν να επιδείξουν σημαντικές δραστηριότητες, πλούσιο έργο και αξιόλογες προσπάθειες.
Επιλογή μου, η απόφασή μου είναι να  παραμείνω σταθερός στον στόχο μου, που δεν είναι άλλος από την αλλαγή του τόπου μας. Γιατί είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να αναδείξουμε τις θετικές πλευρές του νομού μας, αποδεσμεύοντάς τον από τις αναχρονιστικές εξαρτήσεις, τις πελατειακές σχέσεις και τη χειραγώγηση των πολιτών. Φαίνεται ότι ορισμένοι θέλουν να κρατήσουν το Ρέθυμνο κολλημένο στο παρελθόν. Αγνοούν ότι η Ελλάδα του 2008 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος, με την Ελλάδα του εξαναγκασμού, του φόβου, της επιβολής που στηρίζεται στην οικονομική και πολιτική ισχύ. Κανείς πλέον δεν μπορεί να υπαγορεύσει ούτε να επιβάλλει στους πολίτες τις επιλογές του. Κανείς πλέον δεν μπορεί να φιμώσει και να εξοστρακίσει όσους δεν είναι αρεστοί, όσους δεν προέρχονται από τις γραμμές του, όσους δεν υποτάσσονται στις επιθυμίες και στους σχεδιασμούς του.
Στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου 2007 μια μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών του Ρεθύμνου έδειξε ότι θέλει ένα Ρέθυμνο δυναμικό χωρίς προστάτες και πατρόνους, ένα Ρέθυμνο που θα στηρίζεται στους δικούς του ανθρώπους, ένα Ρέθυμνο που δεν θα είναι κολλημένο στο παρελθόν.

Οι πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους, μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω αταλάντευτα τον αγώνα που έχω ξεκινήσει.  Μου έδωσαν δύναμη να συνεχίσω να τους υπηρετώ με καθαρότητα και εντιμότητα, ώστε να μπορώ να τους κοιτώ στα μάτια. Έδωσα μια πολιτική μάχη καθαρή και έντιμη, κάτω από αντίξοες συνθήκες, πάλεψα με τα κύματα, πέρασα από συμπληγάδες, αντιστάθηκα στις πιέσεις, αρνήθηκα να υποταχτώ. Άλλωστε «ό,τι δεν σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό».

Οι πολίτες του Ρεθύμνου και όλης της χώρας παρακολούθησαν το βράδυ των εκλογών το θρίλερ που εξελίχθηκε στο νομό μας. Όλοι έμαθαν για τα προβλήματα που υπήρξαν στο Ρέθυμνο. Όλοι πληροφορήθηκαν για κάποιες δυσλειτουργίες που εμφανίστηκαν στην εκλογική διαδικασία.
Ήταν υποχρέωσή μου να ζητήσω την εκ νέου καταμέτρηση όλων των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Ρεθύμνου γιατί δεν έπρεπε να παραμείνει η παραμικρή σκιά, η παραμικρή αμφιβολία.
Η απόφασή μου να προσφύγω στο εκλογοδικείο ήταν μια πράξη προσωπικής και πολιτικής αξιοπρέπειας. Όφειλα να ζητήσω τη συνδρομή της Δικαιοσύνης, προκειμένου να μην υπάρχει ο παραμικρός ψίθυρος, η παραμικρή υποψία ως προς την εγκυρότητα, την αξιοπιστία της πολιτικής εκπροσώπησης και του εκλογικού αποτελέσματος. 

Η προσφυγή μου στο εκλογοδικείο ήταν μια πράξη πολιτικής ευθύνης. Ήταν μια πράξη σεβασμού στο δημοκρατικό δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι. Ήταν μια στάση έντιμη και καθαρή. Ήταν μια πράξη πολιτικής λεβεντιάς που αποδείκνυε ότι ζητώντας τη συνδρομή της Δικαιοσύνης δεν είχα να φοβηθώ τίποτα.
Προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, δήλωσα ότι έχω εμπιστοσύνη σε αυτήν και ότι θα δεχτώ την οποιαδήποτε απόφασή της. Αυτό υπαγορεύει η πολιτική μου συνείδηση, η αξιοπρέπειά μου και η πίστη μου στις αρχές και τις αξίες της παράταξής μου.

Η απόφασή μου, η επιλογή μου, να μην υπάρχει το οποιοδήποτε πολιτικό σύννεφο στην εκλογική διαδικασία στο νομό, δεν αντιστρατεύεται κανέναν, ούτε είναι πράξη πολιτικής εμπάθειας. Επέλεξα και, πριν από τις εκλογές και μετά, να μην απαντήσω στις επιθέσεις που δεχόμουν.
Δεν ακολούθησα τις πρακτικές της ακρότητας, της πόλωσης και της προσωπικής αντιπαράθεσης. Αυτή τη γραμμή ακολουθώ και τώρα, χωρίς εκπτώσεις.

Ο αμοραλισμός, ο κυνισμός, ο λαϊκισμός είναι πράξεις που δεν ταιριάζουν στους νέους ανθρώπους της πολιτικής. Σε όλους εκείνους που επαγγέλλονται νέο ήθος στην πολιτική ζωή. Η παράταξή μας δεν έχει την πολυτέλεια του εσωτερικού διχασμού. Ας προσπαθήσουμε όλοι να είμαστε χρήσιμοι στο Ρέθυμνο και στους πολίτες του. 
Ας δείξουμε εμπράκτως ότι ο αντίπαλός μας δεν είναι μέσα στην παράταξή μας. Το σαράκι της διχόνοιας πρέπει να σταματήσει να μας κατατρώει. Ας αποδεχτούμε τους κανόνες της Δημοκρατίας, χωρίς να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε φίλους και εχθρούς, αρεστούς και μιάσματα.

Ας το αντιληφθούμε επιτέλους όλοι μας: Οι Ρεθεμνιώτες έχουν μνήμη, έχουν κρίση, έχουν αξιοπρέπεια. 
Τώρα, αν κάτι προέχει είναι η ανασύνταξη όλων των δυνάμεων της παράταξής μας.

Ας μην ξεχνάμε ότι η πράξη είναι το μοναδικό κριτήριο της αλήθειας.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία