Δεύτερο πανδημικό κύμα της νέας γρίπης

Εκτύπωση

Δεύτερο πανδημικό κύμα της νέας γρίπης

           21/1/10

της Γιώτας
Μαστάθη
Ρεπορτάζ:
Μόνικα
Ζουγανέλη
Μπορεί η νέα γρίπη να παρουσιάζει ύφεση, όμως εξακολουθεί να είναι απρόβλεπτη και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, καθώς είναι πιθανό να παραμείνει στο ίδιο επίπεδο, συνοδευόμενο από θανάτους, μέχρι και το Μάρτιο. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει περισσότερους θανάτους από άλλες χώρες αναλογικά με τον πληθυσμό της. Οι θάνατοι αυτοί ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί, εάν οι άνθρωποι αυτοί είχαν εμβολιαστεί. Τα παραπάνω τόνισαν, η πρόεδρος της Επιτροπής Πανδημίας καθηγήτρια, κα Ελένη Γιαμαρέλλου, και η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κα Μένη Μαλλιώρη, σε συνέντευξη Τύπου, στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο η Ελλάδα να υπερέβαλε στην πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας, επεσήμαναν ότι η προφύλαξη βασίζεται σε ενδείξεις και μάλιστα για το χειρότερο σενάριο, ενώ σε ότι αφορά το κόστος της πανδημίας, η κα Γιαμαρέλλου τόνισε ότι «στην αναγωγή κόστους - οφέλους, υπερισχύει το όφελος, ωστόσο ένας θάνατος δεν κοστολογείται».

Τριψήφιος όμως έφτασε ο αριθμός θανάτων από την νέα γρίπη.

Το εκατοστό θύμα της, είναι ένας άνδρας 80 ετών με χρόνιο αναπνευστικό νόσημα, ο οποίος απεβίωσε χθες το απόγευμα.
Επίσης ως το απόγευμα χθες, άλλοι τρεις πάσχοντες από τη νέα γρίπη, λόγω επιπλοκών, εισήχθησαν και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε κρίσιμη κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου 16.700 κρούσματα (τα 807 είναι νέα περιστατικά που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα).
Από το σύνολο των κρουσμάτων, 671 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, 472 έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδες Εντατικής. Οι θάνατοι αφορούν το 20% όσων νοσηλεύθηκαν στις ΜΕΘ και το 80% των θανόντων ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πανδημίας συνεχίζεται με εξαιρετικά υποτονικούς ρυθμούς, καθώς από την περασμένη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου ως και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, εμβολιάσθηκαν μόνο 613 άτομα και η τηλεφωνική γραμμή «1135» δέχθηκε μόλις 9.192 κλήσεις.
Σε ότι αφορά τα εμβόλια, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει 3,6 εκατ. δόσεις και έχει ενημερώσει τις φαρμακευτικές εταιρείες πως σταματά τις νέες παραλαβές. Οι διαπραγματεύσεις αφορούν στη διάθεση των εμβολίων που θα περισσέψουν -τα οποία ή θα επιστραφούν στις εταιρείες ή θα διατεθούν σε χώρες όπου παρουσιάζονται ελλείψεις.

Ρεκόρ εμβολιασμών στην Κρήτη

Ρεκόρ εμβολιασμών παρόλα αυτά παρουσιάζεται όμως στην Κρήτη αφού το ποσοστό εμβολιασμού ανέρχεται στο 10% του πληθυσμού της, την στιγμή που μόνο το 3,5% του ελληνικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί.
Στην τελευταία θέση της κατάταξης σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό ανά Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια (ΔΥΠΕ) βρίσκεται η 6η, η οποία καλύπτει την Πελοπόννησο, την Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά. Ειδικότερα, και όπως προκύπτει από τον τελευταίο (μέχρι και τις 13/1/2010) απολογισμό του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ):
Στην Κρήτη εμβολιάστηκε κατά τους δύο μήνες που διαρκεί το πρόγραμμα εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού το 10, 01% των κατοίκων, όταν στις άλλες περιοχές της χώρας το αντίστοιχο ποσοστό είναι τρεις έως τέσσερις φορές χαμηλότερο. Εάν συνυπολογιστεί και ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται κάθε εβδομάδα στο νησί (κυμαίνονται σε 200 με 300 όλη την περίοδο του πανδημικού κύματος), προκύπτει ότι στην Κρήτη το τείχος ανοσίας «υψώνεται» με ταχείς ρυθμούς.

Στις αρχές του Φεβρουαρίου αναμένουν οι ειδικοί επιστήμονες αναζωπύρωση της νέας γρίπης με το δεύτερο κύμα της πανδημίας το όποιο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα πλήξει περισσότερο τους ενήλικες και για αυτό το λόγο οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επαγρύπνηση, ακόμη και αν τα συμπτώματα της ασθένειας θεωρούνται σχετικά ήπια.

Οι χειμερινοί μήνες αποδεδειγμένα ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση των ιών της γρίπης, αφού οι άνθρωποι τείνουν να συγκεντρώνονται όλο αι περισσότερο σε κλειστούς χώρους. Η καθυστερημένη εμφάνιση του χειμώνα όμως στην χώρα μας έφερε και πάλι κλείσιμο νέων σχολικών μονάδων. Συγκεκριμένα για το Ρέθυμνο με την προ ημερών σχετική απόφαση του Αντινομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιάννη Νικολούδη, δε θα λειτουργήσουν από 20/1/10 έως και 26/1/10 λόγω ύποπτων κρουσμάτων του ιού της νέας γρίπης, οι εξής σχολικές μονάδες:

  • Το κλασικό τμήμα του 9ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου
  • Το τμήμα Β2 στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας,Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων , δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις σχετικά με την αναστολή λειτουργίας Σχολείων.
Η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρει τα εξής: "Σας γνωρίζουμε ότι η διακοπή λειτουργίας των Σχολείων γίνεται με σκοπό την επιβράδυνση της εξάπλωσης της διασποράς της νέας γρίπης στην ευρύτερη κοινότητα. Έχει δε νόημα όσο η μετάδοση της νέας γρίπης δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στην περιοχή όπου βρίσκεται το Σχολείο.
Μετά την επαναλειτουργία Τμήματος Σχολείου/Βρεφονηπιακού Σταθμού ή Σχολικής Μονάδας/Βρεφονηπιακού-Παιδικού Σταθμού (ύστερα από διακοπή λειτουργίας επί 7 ημέρες, σύμφωνα με τα παραπάνω) ΔΕΝ διακόπτεται ξανά η λειτουργία αυτού του Τμήματος Σχολείου ή αυτής της σχολικής Μονάδας, εάν εμφανιστεί ξανά αριθμός ατόμων με συμπτώματα γρίπης, ο οποίος να εμπίπτει στα παραπάνω κριτήρια» Επομένως Σχολείο που έχει αναστείλει τη λειτουργία του μία φορά δεν την αναστέλλει για δεύτερη φορά. Υπεύθυνοι για την ακριβή τήρηση των παραπάνω καθίστανται ο Διευθυντής κάθε Σχολικής Μονάδας και ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης".

Αναμένεται βέβαια νέα εγκύκλιος σχετική με την διακοπή λειτουργίας των σχολείων λόγω ύποπτων κρουσμάτων της νέας γρίπης, ύστερα από την πρόταση που έγινε από το  Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) προς το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας. Η πρόταση αναφέρει: Τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα για την εξέλιξη της επιδημίας της νέας γρίπης συνοψίζονται ως εξής:

  • Το πρώτο κύμα της επιδημίας βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο, η δραστηριότητα της νόσου συνεχίζεται σε μέτρια έως υψηλά επίπεδα.
  • Στα παιδιά σχολείου, η κορύφωση του πρώτου επιδημικού κύματος συνέβη μεταξύ των εβδομάδων 2009/48 και 2009/50 (Δεκέμβριος 2009). Αυτό αφορά το σύνολο των περιφερειών της χώρας.
  • Ήδη, έχει μειωθεί η σχετική συμμετοχή των παιδιών ηλικίας σχολείου επί του συνόλου των εργαστηριακώς επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων ? όταν αποφασίζεται ? έχει τη λογική της συμβολής στην επιβράδυνση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Μετά την κορύφωση της επιδημίας η διασπορά στην κοινότητα έχει συντελεστεί και ως εκ τούτου η διακοπή της λειτουργίας των σχολείων δεν έχει νόημα. Με βάση τα παραπάνω, προτείνεται στην τωρινή φάση να σταματήσει η πρακτική τής διακοπής τής λειτουργίας των σχολείων όταν εμφανίζεται αυξημένος αριθμός περιστατικών γριπώδους συνδρομής σε τμήματα, σχολεία ή σχολικά συγκροτήματα, η οποία ακολουθείται στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση η Ρ.Α. θα παρακολουθεί το θέμα στενά και θα σας ενημερώνει για κάθε περαιτέρω εξέλιξη σχετική με την νέα γρίπη Α (Η1Ν1).

Πληροφορίες για τα Κέντρα εμβολιασμού δίνονται στην τηλεφωνική Γραμμή Ενημέρωσης για τη Νέα Γρίπη «1135» καθώς επίσης και στην τοπική γραμμή για το Ρέθυμνο «15313» .

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία