O M.Όθωνας συνόδεψε τον Πρωθυπουργό στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα

Εκτύπωση

O M.Όθωνας συνόδεψε τον Πρωθυπουργό στα ΕλληνοΒουλγαρικά σύνορα

18/1/10

Ο Βουλευτής Ρεθύμνου Μανώλης Όθωνας συμμετείχε στο κλιμάκιο που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου προχθές στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα σε μια επίσκεψη με σκοπό την τέλεση των εγκαινίων της Συνοριακής Διόδου Ξάνθης - Zlatograd από τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον Βούλγαρο ομόλογό του κ. Boyko Borissov.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο κ. Όθωνας, που έχει οριστεί ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ υπεύθυνος για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ήταν ομιλητής σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα και παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Στην ομιλία
ο Πρωθυπουργός της
Βουλγαρίας
κ. Boyko Borissov
του στα στελέχη και τους φίλους του κόμματος ο κ. Όθωνας αναφέρθηκε στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού για την συγκρότηση ενός μετώπου δημοκρατικών ανατροπών για την ανασυγκρότηση της χώρας με επίκεντρο τον πολίτη και γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και στη δεδομένη πρόθεσή του να δοθούν άμεσα μακροχρόνιες λύσεις σε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Όθωνας, αναφερόμενος στον απολογισμό των 100 πρώτων ημερών του κυβερνητικού έργου, επικεντρώθηκε στην άσχημη κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση τη χώρα μετά τις εκλογές, καθώς και στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση με σκοπό την πραγματοποίηση των βασικών της στόχων:
Τη σταδιακή ανασυγκρότηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και της κρατικής λειτουργίας, την ανάταξη της οικονομίας της χώρας στο πλαίσιο της πράσινης ανάπτυξης και της αναδιανομής του πλούτου, την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους, ώστε να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων και να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε όλους και τέλος, την προσπάθεια που γίνεται για να ξανακερδίσει η χώρα τη θέση της στον παγκόσμιο χάρτη με την ανάληψη πρωτοβουλιών σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ανέκυψε στη συζήτηση σχετικά με τις μεγάλες τομές που προωθεί η κυβέρνηση. Ο κ. Όθωνας αναφέρθηκε αρχικά στο πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» που, όπως είπε: "αποτελεί βασική προεκλογική δέσμευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ και αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη παρέμβαση, αφού αφορά ταυτόχρονα όλα τα επίπεδα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ".
Το νέο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ)», ο οδικός χάρτης προς τη νέα πορεία ανάπτυξης και επίτευξης δημοσιονομικής σταθερότητας στη χώρα, ήταν ο δεύτερος βασικός άξονας στον οποία αναφέρθηκε ο κ. Όθωνας, τονίζοντας ότι
"
το σχέδιο βασίζεται στο ευρύτερο πρόγραμμα μεγάλων τομών της κυβέρνησης τόσο στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας. Ένα σχέδιο ριζικών ανατροπών: στη φορολογία, στον προϋπολογισμό, στη λειτουργία του κράτους, στο παραγωγικό μας πρότυπο
. "

Με την ευκαιρία των εγκαινίων ο Πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου είπε τα εξής:
" Πρώτα απ? όλα, να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον κ. Bοrissov, για την τόσο ζεστή φιλοξενία, όπως και τον Δήμαρχο της ωραίας αυτής πόλης, του Zlatograd. Η σημερινή συμβολική μέρα δείχνει πόσο στενές σχέσεις, αλλά και επιπλέον δυνατότητες έχουμε.
Στις κουβέντες που είχα με τον Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, τον Boyko Borissov, διαπιστώσαμε πόσο καλές, πόσο άριστες είναι οι σχέσεις μας. Παράλληλα, όμως, θα έλεγα ότι η συνάντησή μας είναι ένα νέο ξεκίνημα για μια ακόμα πιο δυναμική φάση, μια πιο δυναμική εποχή στις διμερείς μας σχέσεις.

Προσβλέπω ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδος και Βουλγαρίας μπορεί να γίνουν σχέσεις - πρότυπο, ένα μοντέλο σχέσεων, ένα πρότυπο οικονομικών σχέσεων, στο εμπόριο, τον τουρισμού, την ενέργεια, τις περιβαλλοντικές συνεργασίες, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και βέβαια στον πολιτισμό και στις επαφές μεταξύ των πολιτών και των λαών μας. Ένα πρότυπο σχέσεων, που μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο για τις διμερείς σχέσεις στα Βαλκάνια.

Και οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Βουλγαρία είναι πια πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανοίγει ακόμα περισσότερες δυνατότητες για τις διμερείς μας σχέσεις. Αυτές οι διμερείς σχέσεις μπορούν να συμβάλουν και σε μια κοινή πολιτική για τα Βαλκάνια, για τις υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων και ιδιαίτερα για την προσπάθεια της προώθησης της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων, και της επίλυσης κρίσιμων προβλημάτων στην περιοχή, με τη συνεργασία μας, ώστε να μπορέσουμε να δούμε το 2014 όλες αυτές τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τέλος, παρότι έχουμε ξαναβρεθεί οι δυο μας, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πολύ φιλικά και θερμά, και ξέρω ότι ο Boyko είναι και αυτός αποφασισμένος, να προχωρήσουμε μαζί, με τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και προοπτικές, γι? αυτό και τον περιμένω σύντομα να μας επισκεφθεί στην Αθήνα, στην Ελλάδα ". 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία