Σιδηροδρομική γραμμή στην Κρήτη

Εκτύπωση

Το θέμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Κρήτη έθιξε για άλλη μια φορά εχθές ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων που συνεδρίασε με θέματα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση τριών σχεδίων νόμων του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

 

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Χατζηδάκη ανέδειξε τα πλεονεκτήματα των μέσων σταθερής τροχιάς, λέγοντας ότι «η Κρήτη και πιστεύω όλοι οι Βουλευτές της ζητάμε  τη σιδηροδρομική κάλυψη από Σητεία μέχρι Καστέλι. Έχουμε σοβαρούς λόγους να το απαιτούμε. Όπως ξέρετε ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων είναι πολύ μεγάλος, πρώτος σε πανελλαδικό επίπεδο. Εξάλλου, το έργο αυτό θα βοηθήσει στη γρήγορη και ασφαλή μετακίνηση κατά μήκος του νησιού, θα ανακουφίσει τους κατοίκους των τεσσάρων μεγάλων πόλεων από το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και βέβαια θα συνεισφέρει στην περιβαλλοντική και τουριστική αναβάθμιση του τόπου. Σας έχω κάνει έγγραφες ερωτήσεις και με έχετε παραπέμψει στον ΟΣΕ. Όμως, νομίζω, θα μπορούσατε να το δείτε προσωπικά όσον αφορά στα μελλοντικά σχέδιά σας για το Υπουργείο και ως Ρεθύμνιος Υπουργός»

 

Την άποψη του κ. Λαμπίρη στήριξε και ο Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Μ. Στρατάκης αναφέροντας ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση. Συγκεκριμένα είπε «Θέλω να πιστεύω ότι η ενεργοποίηση αυτού του άξονα θα εξυπηρετήσει πάρα πολλές καταστάσεις. Και αυτό γιατί θα μπορέσει να συμπεριληφθεί, όπως είπε και ο κ. Λαμπίρης, σε μία τέτοια διαδικασία, στα πλαίσια πάντα των συνδυασμένων μεταφορών, αλλά κυρίως θα μας δώσει τη δυνατότητα να υπηρετηθούν με την καλύτερη έννοια τα συμφέροντα της δικής μας περιοχής»

 

Στο αίτημα του Βουλευτή Ηλία Λαμπίρη , ο Υπουργός απάντησε ακολούθως:

«Λυπάμαι, κύριε Λαμπίρη, που θα γίνω δυσάρεστος, αλλά στην πολιτική καλό είναι να λέμε την αλήθεια. Θα ευχόμουν να γίνει σιδηρόδρομος στην Κρήτη αύριο το πρωί, αλλά δεν πρόκειται να γίνει. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα στο ορατό μέλλον, όλοι εύχονται και ο Περιφερειάρχης και εγώ, αλλά δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός. Δεν γίνεται να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση, θα πρέπει να υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες προτεραιότητες.»

 

Η απάντηση αυτή έρχεται να προστεθεί στην από 5-12-2008 αρνητική απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών και της αρμόδιας Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας

στην από 11-11-2008 Ερώτηση του Βουλευτή σχετικά με  την πολιτική χρήση του αεροδρομίου του Τυμπακίου.

 

Το ερώτημα που έθεσε στις 11-11-08 ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ προς τους Υπουργούς  Μεταφορών και Επικοινωνιών, Εθνικής Άμυνας και Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την πολιτική χρήση του αεροδρομίου Τυμπακίου έχει ως εξής:

 

«Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, και αν ναι πότε, η αποδοχή της λειτουργίας του αεροδρομίου Τυμπακίου και για πολιτική χρήση, με την πρόβλεψη χρηματοδότησης των απαιτούμενων έργων από Εθνικούς και Ευρωπαϊκούς πόρους, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για εμπορικούς και τουριστικούς σκοπούς, ειδικότερα δε για την αερομεταφορά αγροτικών προϊόντων, με προφανή οφέλη για την ενίσχυση της περιφερειακής και τοπικής ανάπτυξης»

 

Η απάντηση του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, καθώς και το έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας της Πολιτικής Αεροπορίας αποκλείουν και αυτό το αίτημα των Ρεθυμιωτών «για επιχειρησιακούς και λειτουργικούς λόγους»

 

Περιμέναμε για τα τοπικά προβλήματα του Νομού μια μεγαλύτερη ευαισθησία από πλευράς του Υπουργείου, δεδομένου ότι το Ρέθυμνο δεν έχει καμία πύλη εισόδου και έως τώρα κανένα σοβαρό έργο δεν έχει προαγγελθεί.  


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία