Δίχως ... καρδιά το Ρέθυμνο!!! Η δικαιοσύνη θα λάβει το λόγο

Εκτύπωση

Δίχως ... καρδιά το Ρέθυμνο !!! Η δικαιοσύνη θα λάβει το λόγο.

 • Μέχρι που μπορεί να φθάσει η αλαζονεία συγκεκριμένων - και ευτυχώς ολίγων ακόμα - Ρεθυμνιωτών
 • Ένα ακόμα μεγάλο πλήγμα δέχτηκε προχθές Παρασκευή, η κοινωνία του Ρεθύμνου
 • ...τον ηθικό αυτουργό τουτου του  "εγκλήματος" τον γνωρίζουμε και πολύ σύντομα θα δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση!!

           18/1/10

του Βασίλη
Κασιμάτη
Θύμα όμως αυτή τη φορά, θύμα της διαπλοκής, θύμα της αλαζονείας, θύμα της υστεροβουλίας, θύμα του φθόνου, θύμα του «...βγάζω το μάτι του γείτονα, γιατί είναι ίσως καλύτερο!», θύμα του «... να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» (ανέκδοτο με μήνυμα του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου το 2006), έπεσε η μικρή κοινωνία δύο κοινωνικά ευπαθών ομάδων.
Των μελών του «Συλλόγου Αγάπη» και των μελών του Σωματείου Α.Μ.Ε.Α. στο Ρέθυμνο.
Σε κάθε περίπτωση, η εφημερίδα μας μέσω της νομικής οδού θα ψάξει να βρει την άκρη του νήματος, ούτως ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες σε εκείνους που τους αναλογούν, διότι είναι ξεκάθαρο ότι ουδείς έχει το δικαίωμα να παίζει με τις αθώες ψυχές των νοητικά καθυστερημένων παιδιών ή των αναπήρων και γενικότερα των μελών των ευπαθή κοινωνικά ομάδων για τη προσωπική μικροσκοπιμότητά του.

Και σε αυτό το σημείο να ενημερώσουμε ότι τον ηθικό αυτουργό τουτου του  "εγκλήματος", τον γνωρίζουμε και πολύ σύντομα θα δοθεί άπλετο φως στην υπόθεση!!

Και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι θα μπούμε απευθείας στο «ψητό».

Το ιστορικό της εκδήλωσης

Στις 15 Δεκεμβρίου 2009 η ομάδα των συντελεστών του «Δημοσιογραφικού Ομίλου Κασιμάτη» («Ρεθεμνιώτικη Αγορά» - Μελωδία FM 102,7 . AgoraTV - AgoraPress.gr) πήραν την απόφαση να διοργανώσουν μια μεγάλη κοινωνική εκδήλωση - καρναβαλικού χαρακτήρα ενόψει και του Τριώδιου που ανοίγει την ίδια περίοδο - με φιλανθρωπικό χαρακτήρα, υποκινούμενοι από αγνά και φιλάνθρωπα συναισθήματα & προθέσεις.

Έτσι λοιπόν αποφασίστηκε να διοργανώσουμε μια κοινωνική εκδήλωση όπου τα έσοδα της οποίας θα ενίσχυαν τα ταμεία του «Συλλόγου Αγάπης» & του Σωματείου Α.Μ.Ε.Α.
Επιλέξαμε τις δύο αυτές οργανώσεις αφενός διότι είναι πολλάκις αναγνωρισμένα από την κοινωνία του Ρεθύμνου βάσει των σκοπών τους,αφετέρου γιατί και οι δύο αυτές οργανώσεις έχουν μέχρι σήμερα δώσει δείγματα γραφής για το κοινωνικό έργο που πραγματεύονται.
Ήρθαμε σε επικοινωνία λίγο πριν τα Χριστούγεννα μαζί τους και επικοινωνήσαμε, από μεριάς του «Συλλόγου Αγάπη» με την Διευθύντρια του φιλανθρωπικού ιδρύματος κ. Ιωάννα Χρυσού, ενώ από μεριάς του Σωματείου ΑΜΕΑ με τον πρόεδρο κ. Δημήτρη Τσαχάκη.

Και οι δύο αρμόδιοι των δύο οργανισμών αφού έκαναν με χαρά, άμεσα δεκτή τη πρότασή μας, ακολούθως μας ευχαρίστησαν «από καρδιάς» για την πρωτοβουλία μας.
Αναφορές τόσο επί αυτών των ευχαριστιών, όσο και της αποδοχής της πρωτότυπης κατά τα άλλα πρότασή μας, έγιναν από τους ίδιους στο ραδιοφωνικό μας σταθμό και στην ηλεκτρονική εφημερίδα μας, όπου φιλοξενήθηκαν τα δεδομένα και πεπραγμένα.

Ακολούθως «βάλαμε μπροστά» και έκτοτε (από τις 20 Δεκεμβρίου περίπου) ξεκινήσαμε την εκτελεστική υλοποίηση του προγράμματος.
Αρχικώς επικοινωνήσαμε με το Δημοτική Αρχή Ρεθύμνου με σκοπό να στηρίξει της διοργάνωσή μας και να την εντάξει στις πολιτιστικές-καρναβαλικές εκδηλώσεις του Δήμου Ρεθύμνου «Ρέθυμνο - Καρναβάλι 2010».
Σε συμφωνία που ήρθαμε με την Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο σε θέματα Τουρισμού-Πολιτισμού και Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού κα Πέπη Μπιρλιράκη - Μαμαλάκη καθώς και με τα Μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής συμφωνήθηκαν τα εξής:

 • Α. Καθορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης με την ονομασία «Τριώδιο και Κοινωνική Δράση» προκειμένου να μη συμπέσουν χρονικά με προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Δήμου και των Ομάδων του Καρναβαλιού και  
 • Β. Λόγω του φιλανθρωπικού χαρακτήρα της εκδήλωσης η Οργανωτική Επιτροπή δέχθηκε επίσης με χαρά να την συμπεριλάβει στο επίσημο Πρόγραμμα του συνόλου των εκδηλώσεων του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού.»
 • Γ. Η ημερομηνία που αποφασίστηκε από κοινού με την Δημοτική αρχή, ήταν η Κυριακή 7 Φεβρουαρίου & ώρα 13.30

Έτσι λοιπόν και μέσω αυτής της ορθής οδού, σφραγίστηκε και ο επίσημος χαρακτήρας της κοινωνικής εκδήλωσης.
Επόμενο βήμα ήταν να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες χορηγίες και ανάλογες στηρίξεις από πολλούς φορείς και επιχειρηματίες του Νομού και όχι μόνο (όπου και έγινε), ούτως ώστε η εκδήλωση αυτή να είχε τη μέγιστη επιτυχία.

Έγιναν λοιπόν οι παρακάτω συμφωνίες:

 • Καθορίστηκε η εκδήλωση να λάβει χώρα τη Κυριακή 7/2/2010 (13.10) στο «Γεράνι Παλλάς», το νεόδμητο αυτό υπερ-πολυτελέστατο κέντρο του Ρεθύμνου, όπου η ιδιοκτήτρια εταιρία (και είναι προς τιμήν της αυτό) συμφώνησε να μας χορηγήσει την φιλοξενία, το γεύμα αλλά και μέρος της ψυχαγωγίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στους χίλιους καλεσμένους το ποσό της χορηγίας άγγιζε τα 20.000 ευρώ ενώ αν θα καταφέρναμε να φθάσουμε τα 1.500 άτομα τότε το ποσό θα ξεπερνούσε ακόμα και τα 25.000 ευρώ.
 • Σε παράλληλο χρόνο πολλές εταιρίες αποδέχθηκαν τη πρότασή μας και εξασφαλίσαμε για τη μεγάλη Λαχειοφόρο Αγορά, δώρα πολύ μεγάλης οικονομικής αξίας, τέτοια που ουδέποτε στο παρελθόν, είχαν δοθεί! Και στο ψυχαγωγικό μέρος λάβαμε τις απαιτούμενες δεσμεύσεις ούτως ώστε το καλλιτεχνικό και ψυχαγωγικό μέρος της εκδήλωσης να συνάδει μια μεγάλη γιορτή με άφθονο κέφι, χορό και επικοινωνία. Η προβολή του έργου των 2 οργανισμών (Σύλλογος Αγάπη & Σωματείο ΑΜΕΑ) ήταν το κεντρικό θέμα όπου ειδική βράβευση που είχε προγραμματιστεί την ώρα της εκδήλωσης, θα προβαίναμε στην απόδοση χρηματικών επιταγών για τα ταμεία τους.
 • Επιπροσθέτως, σε συνεννόηση που ήρθαμε και με αρμόδιους τοπικούς φορείς του Νομού, λάβαμε τις δεσμεύσεις ότι θα προκύψουν οικονομικές χορηγίες ούτως ώστε σε συνδυασμό με την πώληση των εισιτηρίων & τα αποτελέσματα της γενναίας «Λαχειοφόρου Αγοράς» να συγκεντρώναμε ένα μεγάλο ποσό, με σκοπό να εκδίδαμε μια τραπεζική επιταγή, για να δοθεί στις δύο προαναφερόμενες οργανώσεις, όπου άλλωστε αυτός ήταν και ο αντικειμενικός σκοπός του όλου event.
 • Στην εκδήλωση αυτή εκτός του Ρεθυμνιώτικου κοινού είχε δρομολογηθεί η επίσημη πρόσκληση προς τα μέλη της πολιτικής ηγεσίας τόσου του Νομού Ρεθύμνου, όσο και των άλλων νομών της Κρήτης ενώ και η τοπική αυτοδιοίκηση αναμενόταν να δώσει το ζωηρό παρών.
 • Καλεσμένοι στην εκδήλωση ήταν και αρκετά Μ.Μ.Ε. για να καλύψουν το μεγάλο γεγονός και να διασκεδάσουν μαζί μας.

Η διαπλοκή και το δια ταύτα.

 • Η διαπλοκή ... καλά κρατεί!!

Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πριν από λίγες μόνο ημέρες, στο Τύπο η δρομολόγηση αυτής της κοινωνικής εκδήλωσης, έκτοτε «κάποιοι» δεν το είδαν με καλό μάτι.
Είναι σαφές ότι ουδέποτε στο παρελθόν ιδιωτικός φορέας και δη όμιλος ΜΜΕ είχε αναλάβει τη διοργάνωση φιλανθρωπικής εκδήλωσης, τέτοιας μεγάλης εμβέλειας.
Έτσι λοιπόν οι «κάποιοι» προσπάθησαν με απίστευτες μηχανουργίες να σαμποτάρουν την εκδήλωση σε όλα τα επίπεδα.

Είναι ίσως συνηθισμένο φαινόμενο στην Ελλάδα να φθονούμε τις θετικές ενέργειες του «γείτονα», αλλά προς θεού, όταν αυτές οι ενέργειες εμπεριέχουν φιλανθρωπικό χαρακτήρα και δη αυτού του βεληνεκούς, τότε γίνεται λόγος για απάνθρωπη στάση και συμπεριφορά εις βάρος ευπαθή κοινωνικών ομάδων.

Κοντολογίς, «κάποιοι» και βέβαια δεν αναφερόμαστε σε επαγγελματίες όπως ο π.χ.  ηλεκτρολόγους ή υδραυλικούς αλλά όλων μας πάει ο νούς ποιοι, ... έδειξαν το πραγματικό τους πρόσωπο και δυναμίτισαν την αγαθοεργή αυτή ιδέα, ένεκα του προσωπικού τους μικροσυμφέροντος και των ιδιοτελεί δογμάτων τους.

Και λέμε δογμάτων διότι τελικά όπως πολλάκις διαφαίνεται, «κάποιοι» επιμένουν το Ρέθυμνο να παραμένει ΠΑΝΤΕΡΜΟ και να έχουν άμεσα συμφέροντα ο τόπος μας  επίσης να παραμένει στο σκοταδισμό, με αποτέλεσμα να ακούγεται ευρέως ότι είμαστε ο «φτωχός συγγενής» της Κρήτης.

Η ώρα για τα ... απίστευτα

Την περασμένη Παρασκευή λοιπόν και ενώ είχαμε καθόλα συμφωνήσει τόσο με τον φιλανθρωπικό «Σύλλογο Αγάπης», όσο και με το «Σωματείο Α.Μ.Ε.Α.» (Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες) για την αποδοχή της πρότασης και μάλιστα με ηχογραφημένες αναφορές και δημοσιεύματα περί της συνεργασίας, αφού μάλιστα μας είχαν υποσχεθεί ότι θα συμμετείχαν ακόμα και στο οργανωτικό μέρος της εκδήλωσης, ειδικότερα στην φιλοξενία των καλεσμένων την ημέρα της εκδήλωσης, ακολούθως (την Παρασκευή 15/1) έπεσε σαν κεραυνός το μεγάλο ... «ΟΧΙ»!
Και βέβαια δεν αναφερόμαστε στο ΟΧΙ του Μεταξά (1940) αλλά στο αδικαιολόγητο & ανυπόστατο «Όχι» που εισπράξαμε ξαφνικά από τους ίδιους ανθρώπους.

Αρχικά μας κάλεσε ο πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΕΑ κ. Δημήτρης Τσαχάκης για να μας ενημερώσει ότι σε έκτακτη σύσκεψη του Δ.Σ. των μελών του σωματείου αποφασίστηκε να μην συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Ερώτηση δημοσιογράφου: Δηλαδή κ. Τσαχάκη γιατί δεν μας είναι αρκούντος κατανοητό, το Σωματείο σας δεν αποδέχεται να εισπράξει την γενναία μας προσφορά και επιταγή;
Απάντηση κ. Τσαχάκη: Το σωματείο μας δεν είναι φιλανθρωπικός οργανισμός αλλά συνδικαλιστικό όργανο, επομένως το Δ.Σ. αποφάσισε ότι δεν δεχόμαστε χρήματα.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Από όσων γνωρίζουμε όμως στο παρελθόν το Σωματείο ΑΜΕΑ Ρεθύμνου έχει δεχθεί αρκετές δωρεές, ακόμα και από σχολεία. Επομένως να υποθέσουμε ότι τα χρήματα που προέρχονται από αλλού έχουν ... άλλο χρώμα;
Απάντηση κ. Τσαχάκη: Δυστυχώς κάποια πράγματα δεν μπορούν να εξηγηθούν αλλά καλώς ή κακώς το διοικητικό συμβούλιο αυτό αποφάσισε!

Μείναμε έκπληκτοι όταν λίγες ώρες αργότερα μας τηλεφώνησε η Διευθύντρια του «Συλλόγου Αγάπης» κ. Ιωάννα Χρυσού για να μας ανακοινώσει ... ακριβώς τα ίδια!

Θέση κ. Χρυσού: Το Δ.Σ. του συλλόγου μας και σε έκτακτη συνεδρίαση αποφάσισε να μην συμμετάσχει στην εκδήλωση.
Ερώτηση δημοσιογράφου: Μα τι άλλαξε κ. Διευθύντρια και ξαφνικά μια τόσο γενναία προσφορά αποφάσισε στο διοικητικό σας συμβούλιο να «πετάξει».
Το λέμε αυτό διότι να σας γνωστοποιήσουμε ότι μόλις πριν από 2 ώρες το ίδιο μας ανακοίνωσαν από τους ΑΜΕΑ.
Εσείς μάλιστα είστε ένας φιλανθρωπικός οργανισμός που δια νόμου δύναται να αποδέχεστε την εκχώρηση ποσών και άλλων ειδών συναφή προσφορών.
Απάντηση κ. Χρυσού: Δυστυχώς δεν γνωρίζω περισσότερα, αλλά αφήστε μου μερικές ημέρες να το επαναφέρω στο Δ.Σ.
Ερώτηση δημοσιογράφου:  Μα, κ. Χρυσού, γνωρίζετε πολύ καλά ότι χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Όλα είναι έτοιμα, η εκδήλωση έχει ήδη συμπεριληφθεί στο Δημοτικό πρόγραμμα των καρναβαλικών εκδηλώσεων (Ρέθυμνο Καρναβάλι 2010) και το υλικό είναι ήδη προς το τυπογραφείο. Δεν μπορούμε εμείς σε καμία περίπτωση να καθυστερήσουμε το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής σε σχέση με την εκτύπωση των αφισών, προγραμμάτων, φυλλαδίων, κλπ λόγω του "Συλλόγου Αγάπη".
Απάντηση κ. Χρυσού: Είναι απόφαση που ήδη πάρθηκε από το προεδρείο του Δ.Σ. και δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω εγώ κάτι άλλο!

Να σημειώσουμε κάπου εδώ ότι, πρόεδρος της «Συλλόγου Αγάπης» είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμος αλλά λόγω των γνωστών μεγάλων προβλημάτων υγείας του, επί της παρούσης τον αντικαθιστά η κ. Ελένη Τζέτζου (Δικηγόρος) που προεδρεύει των συνεδριάσεων του Δ.Σ.

 • Καθίσταται λοιπόν αντιληπτό ακόμα και από τον πλέον απλό νου, το τι μεσολάβησε και άλλαξαν άρδην συμπεριφορά οι δύο αυτές οργανώσεις.
 • Πιέσεις και παρασκήνιο θεωρείται δεδομένο υλικό συμπαιγνίας προς εξυπηρέτηση όπως προαναφέραμε, αλλότριων μικροπρεπών συμφερόντων.

Αγαπητοί αναγνώστες,

Όταν μάλιστα είδαμε και από τη πλευρά και της Δημοτικής αρχής, η οποία αρχικώς αγκάλιασε με θέρμη το event, να αλλάζει στάση σε θέματα «όχι επί της ουσίας», τότε η εκτελεστική ομάδα που ανέλαβε τη διοργάνωση με εμφανή τα σημάδια της κούρασης από τη δύσκολη διοργάνωση το χρόνο που ανάλωσε τις προηγούμενες εβδομάδες και βέβαια την τεράστια προσπάθεια για την υλοποίηση (χορηγίες, δωρεές, προσφορές επιχειρηματιών, κλπ) αυτού του μεγάλου εγχειρήματος, πήρε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ώρα για ... αποφάσεις.
Αποφασίσαμε τα παρακάτω:

 1. Την ακύρωση της εκδήλωσης. Είναι σαφές ότι δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ποσά που αφενός θα στήριζαν με χορηγίες ιδιωτών και όχι μόνο, την μεγάλη αυτή εκδήλωση και αφετέρου θα σχημάτιζαν τις δύο γενναίες επιταγές προς τις δύο οργανώσεις, τώρα πλέον χάνονται.
 2. Την διοργάνωση μιας νέας αυτοτελούς εκδήλωσης την Άνοιξη με σκοπό να δοθούν τα χρήματα σε ανάλογες οργανώσεις φιλανθρωπικού και πάντα χαρακτήρα από το Ηράκλειο & την Αθήνα όμως αυτή τη φορά!!
  • Είναι όμως ντροπή να θάβονται τα άξια φιλανθρωπικά συναισθήματα Ρεθυμνιωτών που πραγματικά υπάρχουν και σε πλούσια και γόνιμη ποσότητα, επειδή «κάποιοι» τυχόν δεν το σκέφτηκαν πρώτοι ή τους χαλάει το «γλυκό»!
  • Είναι επίσης ντροπή για το Ρέθυμνο, οργανώσεις από το Ηράκλειο και την Αθήνα να εισπράττουν την αγάπη & φιλάνθρωπη προσφορά των Ρεθυμνιωτών.
  • Είναι ντροπή για το Ρέθυμνο και τον λαό του να υποβαθμίζονται διαρκώς οι προσπάθειες για την αναπτυξιακή πορεία και τον εκσυγχρονισμό,
  • Και τέλος αποτελεί μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι τα αθώα μέλη ευπαθή κοινωνικών ομάδων στο Ρέθυμνο να χάνουν το «μέσο» ενίσχυσης που τους βοηθά για την ομαλή λειτουργία των προβλημάτων τους.

Ας ντρέπονται όμως αυτοί που αποφάσισαν να παίξουν με τα κοινωνικά προβλήματα ευπαθών κοινωνικά ομάδων και οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν την λαϊκή κατακραυγή!

Βέβαια στη πορεία θα κληθούν να λογοδοτήσουν και οι αρμόδιοι που πήραν αυτές τις αποφάσεις της ξαφνικής μη εμπλοκής των 2 συλλόγων,
Θα κληθούν να λογοδοτήσουν βάσει ποίων κριτηρίων ξαφνικά αρνήθηκαν να ενισχύσουν τα ταμεία τους και επομένως τα ευπαθή μέλη τους.
Θα κληθούν να λογοδοτήσουν γιατί αρνήθηκαν με δική τους απόφαση να μοιράσουν αγάπη και κοινωνική προσφορά και επιβράβευση στους συνανθρώπους μας που εξυπακούεται ότι φροντίζουν.

Μιλήσαμε όσο ήταν δυνατό με πιο απλά λόγια, χρησιμοποιήσαμε απλή γραφή.
Τα σχόλια και οι επικρίσεις αγαπητοί αναγνώστες ... δικά σας !!!

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 19 Μάρ 2018

Αρθρογραφία