Διάλεξη με θέμα "Μεταναστεύσεις, Διασπορές, Ρατσισμός"

Εκτύπωση

Διάλεξη με θέμα «Μετανα-στεύσεις, Διασπορές, Ρατσισμός»

15/1/10

Στα πλαίσια του Κύκλου Ανοιχτών Διαλέξεων που έχει ξεκινήσει με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης (Σχολή Επιστημών Αγωγής, Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης) και του Δήμου Ρεθύμνης, πραγματοποιήθηκε χθες η 4η κατά σειρά Διάλεξη με θέμα «Μεταναστεύσεις, Διασπορές, Ρατσισμός» από τον Καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Παν/ μίου Κρήτης κ. Δαμανάκη Μιχάλη στον χώρο του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Πινακοθήκη Κανακάκις).

Ο ομιλητής, απέναντι σε ένα πυκνό ακροατήριο, έθιξε το πολύ σοβαρό κοινωνικό και πολιτικό θέμα της μαζικής εισόδου μεταναστών τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας και έθεσε προβληματισμούς για το γεγονός ότι έχομε ήδη οδηγηθεί σε μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και δημογραφική αλλαγή του πληθυσμού της, την οποία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε.

Ωστόσο, όπως τόνισε, δεν είναι καθόλου εύκολο να διαπιστώσει κανείς εάν η μετεξέλιξη αυτή είναι αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος των Ελλήνων και να αποφανθεί με ευκρίνεια για την σταδιακή αποβολή εκ μέρους τους των έντονα ρατσιστικών συμπεριφορών σε βάρος των μεταναστών, που σημειώθηκαν στην αρχή.

Ο κ. Δαμανάκης, με ύφος απλό και κατανοητό, ανέδειξε στο ακροατήριό του όλες τις παραμέτρους του φαινομένου αυτού και συζήτησε μαζί του τις δυνατότητες ειρηνικής και ομαλής συνύπαρξης με τους μετανάστες ποικίλων εθνικοτήτων.

Το αντικείμενο της χθεσινής ομιλίας, καθώς είναι πολύ επίκαιρο και σημαντικό για το κοινωνικό και πολιτικό μέλλον της χώρας μας, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και συμμετοχή των ακροατών, μέρος των οποίων ήταν και εκπαιδευτικοί του Ρεθύμνου, οι οποίοι κατέθεσαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από το σχολικό περιβάλλον.
Υπογραμμίστηκε επίσης το θέμα συμμόρφωσης του ελληνικού πληθυσμού με την συνολική συμπεριφορά της ευρωπαϊκής κοινότητας, στην οποία ανήκει και η Ελλάδα, απέναντι στους μετανάστες και πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκτρέφονται και να διαιωνίζονται σκέψεις ή πράξεις αφορισμού των μεταναστών.
Αντιθέτως, πρέπει να γίνει κατανοητό και συνειδητό ότι μια νέα γενιά, η 2η γενιά από την είσοδο των μεταναστών στη χώρα μας μετά το 1989, έχει γεννηθεί στην Ελλάδα, την οποία θεωρεί πατρίδα της, διότι αυτήν και μόνο έχει γνωρίσει.  

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 26 Μάι 2018

Αρθρογραφία