Ο Νομάρχης απαντά στο Δήμαρχο Μ.Πετρακάκη

Εκτύπωση

Ο Νομάρχης απαντά στο Δήμαρχο Μ.Πετρακάκη

  • ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΥΒΡΙΤΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΑΜΑΡΙΩΤΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

15/1/10

Σχετικά με δηλώσεις του Δημάρχου Συβρίτου, κ. Μιχάλη Πετρακάκη, κατά τη προχθεσινή σύσκεψη με τον Υφυπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκη, αλλά και στο ραδιόφωνο σήμερα το πρωί, για το πού θα πρέπει να ενταχθούν οι μελέτες του Αμαριώτικου Δρόμου, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, δήλωσε σήμερα τα εξής:

" Όπως είναι γνωστό το έργο του Αμαριώτικου Δρόμου του σημαντικού αυτού αναπτυξιακού έργου για το Νομό μας έχει κατατμηθεί σε έξι εργολαβίες: Από αυτές έχουν ήδη κατασκευαστεί τα τμήματα "Φράγμα Ποταμών - Παντάνασσα" και "Παντάνασσα - Απόστολοι" . Τα τμήματα "Πατσός - Παντάνασσα" (υπόλοιπο του τμήματος Φράγμα - Παντάνασσα), "Απόστολοι - Φουρφουράς" και "Φουρφουράς - Μάνδρες" έχουν έτοιμες και ολοκληρωμένες μελέτες για να κατασκευαστούν αυτά τα τρία έργα, που κοστίζουν συνολικά 55.800.000 Ευρώ, και τα οποία έχουν  κατατεθεί στην Περιφέρεια Κρήτης ήδη από τον Μάιο 2009.

Αν σε αυτές τις μελέτες προστεθεί και η μελέτη του τμήματος "Ρέθυμνο ? Φράγμα Ποταμών", που θα είναι έτοιμη σε ένα μήνα περίπου, η συνολική πρόταση του Νομού για ένταξη στο ΠΕΠ φτάνε συνολικά  τα 63.800.000 Ευρώ.  
Αν αναλογιστούμε ότι και οι τέσσερις Νομαρχίες της Κρήτης έχουν να μοιραστούν για έργα προσπελασιμότητας (δρόμοι) από το ΠΕΠ το ποσό των 50 εκ Ευρώ τότε είναι κάτι παραπάνω από αυτονόητο ότι τα έργα του Αμαριώτικου Δρόμου δεν έχουν καμία τύχη να χρηματοδοτηθούν από τα Περιφερειακά προγράμματα.

Θέλοντας λοιπόν να διασφαλίσουμε και άλλη μια πηγή χρηματοδότησης θα πρέπει να προτείνουμε τα παραπάνω έργα για ένταξη και στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, που προβλέπει 10 δις Ευρώ για την οδοποιία, κάτι με το οποίο συμφώνησε χτες τόσο ο Υφυπουργός κ. Αρναουτάκης όσιο και ο Βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Όθωνας.

Μόνο ο Δήμαρχος Συβρίτου, κ. Πετρακάκης, μάλλον λόγω ελλιπούς πληροφόρησης και όχι λόγω μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων θέλω να πιστεύω, διαφώνησε με αυτή την άποψη και ισχυρίστηκε ότι πρέπει από όλα τα τμήματα του Αμαριώτικου Δρόμου επιλεκτικά -και άγνωστο με ποια κριτήρια- να προτείνουμε για ένταξη στο ΠΕΠ ένα μικρό τμήμα του.
Μια άποψη που σε καμία περίπτωση δε συνάδει με την ολότητα του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού έργου της πρώην επαρχίας Αμαρίου και όχι μιας περιορισμένης έκτασής της.

Νομίζω επιπλέον ότι κανείς δεν είναι σε θέση να εγκαλεί τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ότι έχει αλλάξει στρατηγική στο θέμα του Αμαριώτικου Δρόμου και ότι υπονομεύει την εξέλιξη του έργου, όταν αυτή έχει ολοκληρώσει δύο τμήματά του (προϋπολογισμού 20.400.000 Ευρώ) και έχει πλήρως ωριμάσει τις μελέτες (εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση της Νομαρχίας από δανεισμό) των λοιπών τμημάτων, τα οποία σκοπεύει να εντάξει και στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών, επειδή ακριβώς διαβλέπει ότι ο περιορισμένος προϋπολογισμός του ΠΕΠ (50 εκ Ευρώ), θα αποδειχτεί μοιραίος για την υλοποίησή τους.

Τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού μόνο αποπροσανατολισμό προκαλούν από τον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από το να αποκτήσει "σάρκα και οστά ο Αμαριώτικος Δρόμος" .
Για αυτό και όλες οι δυνάμεις του τόπου πρέπει να συστρατευτούμε είτε για να ενταχθεί στο ΠΕΠ με προσαύξηση του προϋπολογισμού, είτε στο τομεακό πρόγραμμα".

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία