Η Όλγα στη Βουλή για τη ρύθμιση οφειλών

Εκτύπωση

Η Όλγα στη Βουλή για τη ρύθμιση οφειλών

15/1/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν αγορήτρια στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010 για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με θέμα: «Ρύθμιση Επιχειρηματικών και Επαγγελματικών Οφειλών προς το Πιστωτικά Ιδρύματα, διατάξεις για την επεξεργασία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς και άλλες διατάξεις».

Από το Βήμα της Βουλής η κ. Κεφαλογιάννη είπε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή συζήτηση για τη ρύθμιση των οφειλών επιχειρηματιών, επαγγελματιών και αγροτών έναντι των πιστωτικών ιδρυμάτων, διεξάγεται εν μέσω δυσμενότατων οικονομικών συνθηκών. Εν μέσω των σοβαρών συνεπειών

μιας οικονομικής κρίσης που μαζί με τις περισσότερες ευρωπαϊκές έπληξε και την ελληνική οικονομία.
Μόνο που στη δική μας περίπτωση, υπάρχει δυστυχώς ένα μεγάλο παράδοξο: Δεν πολεμάμε μόνο την κρίση. Δεν είναι η κρίση ο μόνος αντίπαλος του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας, που δικαίως αγωνιά για το μέλλον.

  1. Πολεμάμε την αβεβαιότητα.
  2. Πολεμάμε την έλλειψη ελπίδας,

στην οποία μας οδηγείτε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Με τους ανεύθυνους, σπασμωδικούς χειρισμούς και τις αντιφατικές πολιτικές σας?Με τα πρόχειρα μέτρα, που τη μια μέρα εξαγγέλλετε, την επόμενη μέρα ανακαλείτε ή (στην καλύτερη περίπτωση) παραδέχεστε πως ήταν λάθος. Με πολιτικές θέσεις και ρητορείες, εκ διαμέτρου αντίθετες από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις,?

  • Σπέρνετε πανικό.
  • Δημιουργείτε κλίμα ανασφάλειας στην αγορά.
  • Προκαλείτε σύγχυση στην κοινωνία.

Ενώ είχατε καταρτίσει το πρόγραμμα των 100 πρώτων ημερών, μόνοι σας παρεκκλίνατε από τους στόχους που εσείς οι ίδιοι θέσατε.

Και αντί για πολιτικές ουσίας, επιδοθήκατε σε μια άνευ προηγουμένου καταστροφική μανία απέναντι σε ό,τι δημιούργησε η δική μας κυβέρνηση για τον Τόπο.

Θυμίζω...

  • Απόσυρση: την καταργήσατε.Δεν πείσατε όμως, γιατί ακριβώς το κάνατε.
  • Stage: τα καταργήσατε.Δεν εξηγήσατε όμως, πως θα διαχειριστείτε τις στρατιές ανέργων που δημιουργήσατε.
  • Ασφαλιστικό: λέτε ότι τελεί υπό κατάρρευση.Δεν λέτε όμως γιατί την ίδια στιγμή καταθέτετε τροπολογίες που «χαλαρώνουν» το σχετικό προηγούμενο νόμο της Νέας Δημοκρατίας.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Θεσπίζετε το ύψος τους με μια πρωτοφανή λογική που πλήττει τους «μη προνομιούχους».

Δεν περνάνε λίγες μέρες, και παραδέχεστε πως υπολογίσατε λάθος.

Γονική παροχή: Για άγνωστους λόγους και χωρίς προφανή στόχευση, επαναφέρετε νύχτα την  γονική παροχή, με αναδρομικό φόρο, πράγμα που δημιουργεί τεράστια αβεβαιότητα στους πολίτες.

Εκ των υστέρων, σπεύδετε να «συμμαζέψετε» αυτή την αδιανόητης προχειρότητας σύλληψη.
Και αυτοί, είναι ορισμένοι μόνο, αλλά πολύ χαρακτηριστικοί «σταθμοί» στο διάστημα των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησής σας.

Ένα διάστημα για το οποίο είχατε δημιουργήσει προσδοκίες, όμως το μόνο που βλέπουμε, είναι ανασφάλεια, προχειρότητα, αναβλητικότητα, πολυγλωσσία, εσωκομματικές διαφωνίες και αντιφάσεις, που υπονομεύουν τη θετική ψυχολογία της αγοράς, την πιο καθοριστική κινητήριο δύναμη της οικονομίας.

Έρχομαι στο δια ταύτα της σημερινής συζήτησης?

Δεν πρόκειται να αμφισβητήσουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, την ανάγκη για ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά.

Είναι μια ξεκάθαρη προτεραιότητα, που (σας θυμίζω) εμείς πρώτοι διακρίναμε και αντιμετωπίσαμε με σχέδιο, όταν ξεσπούσε η κρίση και όταν εσείς, κάνατε λόγο για δήθεν κρίση ? άλλοθι των πολιτικών επιλογών μας.

Σαφέστατα, αυτή παραμένει και σήμερα η θέση μας:Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διερχόμαστε, πρέπει οι επαγγελματίες, οι επιχειρήσεις, οι αγρότες να διαφυλάξουν την πιστοληπτική τους ικανότητα και να συμμετάσχουν με καλύτερες, προοπτικές στην οικονομική ζωή του τόπου. Ωστόσο, όσο θετική και αν είναι η πρόθεση, δυστυχώς στην εφαρμογή της, όπως την προτείνετε, είναι μάλλον ανεπαρκής.Το συζητούμενο σχέδιο νόμου έχει σχεδιαστεί πρόχειρα και βεβιασμένα.Ήταν μέχρι και χθες, ένα 24ωρο πριν από την συζήτησή του στην Ολομέλεια ρευστό.

Θυμίζω ότι μέχρι χθες, ήταν ακόμα αβέβαιο πως και αν θα ενταχθούν στο σχέδιο νόμου οι συστάσεις των τραπεζών για τροποποίηση συγκεκριμένων διατάξεων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ρευστότητα και η κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,

Θα ήθελα να σας θυμίσω ότι όταν είχαμε προτείνει μέτρα για την προστασία των καταθέσεων, την εγγύηση της ρευστότητας, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εσείς δεν είχατε καν το θάρρος να μας αναγνωρίσετε καλή πρόθεση.

Όχι μόνο δε συναινέσατε, αλλά ούτε καν φαινόσασταν να αναγνωρίζετε ότι οι πολιτικές μας απαντούσαν σε υπαρκτούς κινδύνους.

«Συναίνεση χωρίς στόχους και σχέδιο είναι απλώς λευκή επιταγή σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση», αυτά ακριβώς ήταν τα λόγια σας.Τα λόγια αυτά, θα μπορούσαμε να σας τα επιστρέψουμε σήμερα.

Όμως, είναι αυτονόητη αρχή μας, να συμπαρατασσόμαστε με όποια πολιτική πρόταση έχει θετική προοπτική για τον τόπο.Ό,τι θετικό, έχουμε την πολιτική ωριμότητα να το αναγνωρίζουμε και να το στηρίζουμε.
Δεν μας ταιριάζει και δεν πρόκειται να παρασυρθούμε ποτέ στην παρωχημένη αντιπολιτευτική πρακτικής της άρνησης για την άρνηση.

Ψηφίζουμε επί της αρχής το σχέδιο νόμου λέγοντας ναι στα μέτρα στήριξης της ρευστότητας και αναθέρμανσης της αγοράς, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που έχουμε για την ορθότητα των ρυθμίσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην γνώμη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- που εσείς ζητήσατε- σημειώνεται με ευκρίνεια η επιφύλαξή τους ότι τα μέτρα θα μπορούσαν να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη ρευστότητα στην αγορά και τονίζεται η σημασία της εκ των προτέρων ενδελεχούς αξιολόγησης των επιπτώσεων του σχεδίου νόμου στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων και των συνεπειών του για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Θα ήθελα κυρία Υπουργέ να μας πείτε ποια είναι η αντίδρασή σας, ποια είναι η άποψή σας για την τελευταία αυτή εξέλιξη?

Με αίσθημα ευθύνης επαναλαμβάνουμε ωστόσο, ότι χρειάζεται ακόμα να κάνετε πολλά.

Ξεκινώντας από την αποκατάσταση της αισιοδοξίας και της εμπιστοσύνης στην αγορά, χρειάζονται τεράστια, θαρραλέα βήματα, αν θέλετε οι πρωτοβουλίες σας να αποφέρουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία