«ΝΑΙ» στην νέα αρχιτεκτονική δομή του υπουργείου Εσωτερικών

Εκτύπωση

«ΝΑΙ» στην νέα αρχιτεκτονική δομή του υπουργείου Εσωτερικών

  • Διευκρινίσεις σε νομοθετικά θέματα, ζητούν οι δήμαρχοι του νομού για τον «Καλλικράτη»
  • Αντιδράσεις από τον δήμαρχο Ανωγείων «Ο δήμος Ανωγείων θα παραμείνει ως έχει και δεν θα δεχτούμε συνένωση»

14/1/10
της Μαρίας Καλογεράκη

«Ναι» στον Καλλικράτη αλλά υπό προϋποθέσεις λέει το σύνολο των δημάρχων του νομού. Μάλιστα η νέα διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του νομού.
Οι δήμαρχοι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης εμφανίστηκαν θετικοί στο σχέδιο «Καλλικράτης» και κατάθεσαν τις δικές τους προτάσεις.

«Σε γενικές γραμμές συμφωνούμε με την νέα αρχιτεκτονική δομή του υπουργείου Εσωτερικών σε ότι αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση. Διαφωνούμε σε ορισμένα πράγματα οικονομικού ενδιαφέροντος και σε ορισμένα νομοθετικά θέματα, στα οποία πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ και δήμαρχος Αρκαδίου, Μανόλης Μανωλακάκης.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ ξεκαθάρισε πως με τις διευκρινίσεις από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και τις προϋποθέσεις που θέτει η ΚΕΔΚΕ, σε συνδυασμό με τις προτάσεις τις τοπικής αυτοδιοίκησης, θα ολοκληρωθεί ένα προσχέδιο που θα είναι προς όφελος και της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών.

Το κείμενο με τις προτάσεις των τοπικών αρχών θα σταλεί την ερχόμενη Δευτέρα στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι Ρεθύμνου, Κουλούκωνα αλλά και ο πρόεδρος της κοινότητας των Ζωνιανών εμφανίστηκαν θετικοί σε δηλώσεις τους για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση. 
«Είναι μια πολύ γενναία προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας να αποκεντρώσει εξουσία στην Περιφέρεια.
Για μένα το λιγότερο που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι τα χωρικά όρια των δήμων, για αυτό και πολύ καλά έκανε η κυβέρνηση και αυτό το θέμα θα το ανοίξει αργότερα.
Το πιο σημαντικό είναι επιτέλους το κράτος να αλλάξει νοοτροπία και σελίδα και ο πολίτης να γεύεται υψηλές υπηρεσίες που να είναι δίπλα του
»,
τόνισε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης.

Ο δήμαρχος Κουλούκωνα, Δημήτρης Κόκκινος σημείωσε πως «Ο δήμος Κουλούκωνα είχε πάρει ήδη απόφαση ότι ήταν θετικός για μεγαλύτερες συνενώσεις. Το μόνο πρόβλημα που είχαμε θέσει τότε και θέτουμε και σήμερα είναι να καλυφθούν τα οικονομικά για να παίξει το ρόλο που πρέπει να παίξει ένας μεγαλύτερος ΟΤΑ. Όλη η ιστορία για μένα ξεκινά από ΄κει. Αν δοθούν τα χρήματα εκτιμώ ότι μπορεί να πετύχει».

Ο πρόεδρος της κοινότητας των Ζωνιανών, Κώστας Παρασύρης, δήλωσε:
«Από πέρυσι εμείς είμαστε θετικοί. Πιστεύουμε ότι οι συνενώσεις αυτές είναι σε καλό δρόμο, διότι με τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα είναι δυσκολα. Σίγουρα θέλει προσοχή το μέτρο αυτό, πρέπει να προηγηθούν οι διαβουλεύσεις, να εξασφαλιστούν οι πόροι για να μπορέσει να πετύχει το μέτρο. Τα Ζωνιανά είναι διατεθειμένα να συνενωθούν όπως προβλέπει το ΙΤΑ».

Μέχρι στιγμής οι πρώτες αντιδράσεις για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ξεκίνησαν από τον δήμο Ανωγείων.
Ο δήμαρχος της περιοχής κ.Σωκράτης Κεφαλογιάννης σε δηλώσεις του  ξεκαθάρισε πως δεν θα δεχτεί καμία συνένωση αλλά θα παραμείνει ως έχει και μάλιστα αυτή η απόφαση έχει παρθεί και από το δημοτικό συμβούλιο από το 2007.
«Ο δήμος Ανωγείων θα παραμείνει ως έχει και δεν θα δεχτούμε συνένωση. Αναφερόμαστε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα ανατρέψει γενικότερα το σχεδιασμό και τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης άρα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο περιμένουμε συγκεκριμένα στοιχεία όσον αφορά και τα θεσμικά, τα οικονομικά και τα λειτουργικά.
Έχουμε πάρει το κείμενο της διαβούλευσης, θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει αρκετός χρόνος τόσο στις κοινωνίες όσο και σε συνεννόηση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και γενικότερα φορείς του τόπου καθώς αναφέρονται θέματα παιδείας, υγείας, οικονομίας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να γίνει μια μεγάλη διαβούλευση που θα ακολουθεί ένα κείμενο, που θα ακολουθεί την αυτοδιοίκηση τα επόμενα χρόνια
», σημείωσε ο κ. Σωκράτης Κεφαλογιάννης.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία