Προώθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων της Κρήτης.

Εκτύπωση

Προώθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων της Κρήτης.

13/1/10

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την Προώθηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ορεινών Όγκων της Κρήτης.

Η Ερώτηση της απευθύνεται στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, στην οποία αναφέρει ότι «η ανάδειξη και αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης αποτέλεσε προτεραιότητα για την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία προώθησε την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος αντίστοιχου με αυτό που ακολουθήθηκε στην Πίνδο.
Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στην Εταιρεία Αναπτυξιακών Μελετών (ΕΤΑΜ) η μελέτη με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ορεινών Όγκων Κρήτης». Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε το 2009 και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ το τότε Υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών ανακοίνωσε την υλοποίηση του μέσα από τα τομεακά προγράμματά του με χρηματοδότηση ύψους 60.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της Α΄ Φάσης του σχεδιασμού.»

Η Βουλευτής Ρεθύμνου τονίζει στο κείμενο της ερώτησης της ότι «μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων της Κρήτης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με βασικό στόχο την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μέσα από  την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού» και συμπληρώνει ότι «το σχέδιο αυτό στόχευε μέσα από επιτυχημένες παρεμβάσεις και πρακτικές να επεκταθεί σε δεύτερη φάση και σε άλλες περιοχές που υστερούν σε υποδομές και ανάπτυξη

Ακολούθως η κ. Κεφαλογιάννη επισημαίνει για το ίδιο πρόγραμμα ότι σχεδιάστηκε, ώστε να διαμορφώσει δυνατότητες τέτοιες, που το αποτέλεσμα τους να είναι μετρήσιμο και οι παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέφθηκαν να υλοποιηθούν και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να δοθούν καθοριστικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα και να διαμορφώσουν ελπίδα και προοπτική για τα χωριά, τα οποία βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες των ορεινών όγκων του νησιού και τα οποία σήμερα λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, σε καθεστώς πληθυσμιακής συρρίκνωσης και απομόνωσης.

Η Ερώτηση της κ. Κεφαλογιάννη προς το αρμόδιο Υπουργείο ολοκληρώνεται ως εξής:

«Επειδή το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των χωριών γύρω από τους ορεινούς όγκους της Κρήτης έρχεται να ικανοποιήσει χρόνια αιτήματα, να λύσει προβλήματα και να δημιουργήσει ελπιδοφόρα προοπτική αλλά τρεις μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσία από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για την προώθηση και την αξιοποίηση του,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Τι προτίθεται να κάνει για την προώθηση και την αξιοποίηση της μελέτης και την έναρξη υλοποίησης του επιχειρησιακού  προγράμματος για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΟΡΕΙΝΩΝ ΟΓΚΩΝ ΚΡΗΤΗΣ.

Η ανάδειξη και αξιοποίηση των ορεινών όγκων της Κρήτης αποτέλεσε προτεραιότητα για την προηγούμενη Κυβέρνηση, η οποία προώθησε την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος αντίστοιχου με αυτό που ακολουθήθηκε στην Πίνδο. Στο πλαίσιο αυτό ανατέθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης στην Εταιρεία Αναπτυξιακών Μελετών (ΕΤΑΜ) η μελέτη με θέμα «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ορεινών Όγκων Κρήτης».

Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε το 2009 και παραδόθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης ενώ το τότε Υπουργείο Οικονομίας - Οικονομικών ανακοίνωσε την υλοποίηση του μέσα από τα τομεακά προγράμματά του με χρηματοδότηση ύψους 60.000.000 ευρώ για την εφαρμογή της Α΄ Φάσης του σχεδιασμού.

Μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων της Κρήτης προσδιορίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις για την ανάπτυξη των ορεινών περιοχών με βασικό στόχο την εξάλειψη των συνθηκών απομόνωσης και εγκατάλειψης των χωριών μέσα από  την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των φυσικών πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού.

Το σχέδιο αυτό στόχευε μέσα από επιτυχημένες παρεμβάσεις και πρακτικές να επεκταθεί σε δεύτερη φάση και σε άλλες περιοχές που υστερούν σε υποδομές και ανάπτυξη.

Σχεδιάστηκε δε, ώστε να διαμορφώσει δυνατότητες τέτοιες, που το αποτέλεσμα τους να είναι μετρήσιμο και οι παρεμβάσεις, οι οποίες προβλέφθηκαν να υλοποιηθούν και να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, να δοθούν καθοριστικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα και να διαμορφώσουν ελπίδα και προοπτική για τα χωριά, τα οποία βρίσκονται γύρω από τους πρόποδες των ορεινών όγκων του νησιού και τα οποία σήμερα λειτουργούν υπό αντίξοες συνθήκες, σε καθεστώς πληθυσμιακής συρρίκνωσης και απομόνωσης.

Επειδή το πρόγραμμα για την ανάπτυξη των χωριών γύρω από τους ορεινούς όγκους της Κρήτης έρχεται να ικανοποιήσει χρόνια αιτήματα, να λύσει προβλήματα και να δημιουργήσει ελπιδοφόρα προοπτική αλλά τρεις μήνες μετά από την ανάληψη της εξουσία από το ΠΑΣΟΚ, δεν έχει γίνει καμία αναφορά για την προώθηση και την αξιοποίηση του,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Τι προτίθεται να κάνει για την προώθηση και την αξιοποίηση της μελέτης και την έναρξη υλοποίησης του επιχειρησιακού  προγράμματος για τους ορεινούς όγκους της Κρήτης.

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΟΛΓΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία