Υπουργικό Συμβούλιο για τον "Καποδίστρια 2"

Εκτύπωση
Υπουργικό Συμβούλιο για τον
"Καποδίστρια 2"

  • Εκτακτη σύσκεψη χθες προκειμένου να εξετασθούν οι προϋποθέσεις συνένωσης των δήμων
11/1/10

Τα κριτήρια συνένωσης των δήμων που θα μειωθούν από 1.050 που είναι σήμερα σε περίπου 470, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, οι αρμοδιότητες των περιφερειών στις οποίες θα μεταφερθεί ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης και θα προσλάβουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα και το νέο σύστημα ανάδειξης των δημάρχων, των περιφερειαρχών και των νομαρχών παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε εκτάκτως γι΄ αυτόν τον λόγο χθες, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης .

Ο κ. Ραγκούσης
ο Υπουργός Εσωτερικών
κ. Γ.Ραγκούσης
κάλεσε προχθες το απόγευμα στο υπουργείο τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που έχει συστήσει με σκοπό να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας ή τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης, όπως ονομάζεται, το οποίο, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, θα τεθεί σήμερα Δευτέρα σε δημόσια διαβούλευση.
Απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, όπως αναφέρουν πληροφορίες σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα», είναι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση να μην περιλαμβάνει στην παρούσα φάση τους χάρτες με τα διοικητικά όρια των υπό διαμόρφωση δήμων.

Θα περιγράφονται, παρά ταύτα, με απόλυτη σαφήνεια τα κριτήρια της συνένωσης, τα οποία θα είναι πληθυσμιακά, κοινωνικά, οικονομικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά, μεταναστευτικά κτλ., και από τα οποία θα γίνεται φανερό ότι ο αριθμός των δήμων που θα προκύψουν μετά τη συνένωση συνολικά δεν θα υπερβαίνει τους 470.
Ο «Καποδίστριας 2», σε αντίθεση με τον «Καποδίστρια 1», θα επεκταθεί και στην Αττική, παρά τις μεμονωμένες αντιδράσεις που άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται από εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Θα αποσαφηνίζεται ακόμη ότι κάθε νησί θα αποτελεί έναν δήμο, με εξαίρεση τη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Χίο, τη Λέσβο και φυσικά την Κρήτη και την Εύβοια, ενώ στους υπό διαμόρφωση δήμους θα δοθούν νέες αρμοδιότητες που θα έχουν ως επίκεντρό τους την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αναλλοίωτα, όπως όλα δείχνουν, θα παραμείνουν τα γεωγραφικά όρια και ο αριθμός των περιφερειών, που θα είναι και πάλι 13, στις οποίες ωστόσο θα μεταφερθεί ο δεύτερος βαθμός Αυτοδιοίκησης, θα αποκτήσουν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες των οποίων η άσκηση δεν είναι απαγορευτική από το Σύνταγμα, όπως είναι τα δάση, τα δημόσια οικονομικά και η ασφάλεια, και- το κυριότερο- θα προσλάβουν έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Οι περιφερειάρχες και τα Περιφερειακά Συμβούλια θα εκλέγονται άμεσα από τον λαό, ενώ έχει ληφθεί μέριμνα στα νέα Περιφερειακά Συμβούλια να εκπροσωπούνται όλα τα νομαρχιακά διαμερίσματα, όπως θα ονομάζονται στο μέλλον οι υφιστάμενες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες θα αποτελούν οργανικά τμήματα των περιφερειών.
Ειδικό καθεστώς προβλέπεται για τις περιφέρειες της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες θα επιτελούν επιπλέον και μητροπολιτικές λειτουργίες, όπως είναι η διαχείριση του πρασίνου, η διάθεση των απορριμμάτων, η Παιδεία, οι συγκοινωνίες κτλ., και στις οποίες οι δήμοι των δύο αστικών κέντρων θα συμμετάσχουν υπό τη μορφή των συνδέσμων.

Η κυβέρνηση μαζί με το σχέδιο που θα παρουσιάσει για τον «Καποδίστρια 2» αναμένεται να επιβεβαιώσει και την απόφασή της να προχωρήσει και σε κατάργηση του 42% για την εκλογή των αιρετών από την πρώτη Κυριακή.

Η κατάργηση ωστόσο του 42% θα συνοδευθεί και από ευρείες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη σύνθεση των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων
, που θα είναι απόρροια των γενικότερων αλλαγών στη δομή, στην οργάνωση και στη λειτουργία των δήμων, των νομαρχιών και των περιφερειών τις οποίες θα επιφέρει ο «Καποδίστριας 2».
Γι΄ αυτόν τον σκοπό αναμένεται να αξιοποιηθεί και σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη δημοκρατική λειτουργία των δήμων η οποία έχει ήδη παραδοθεί στον υπουργό Εσωτερικών.

Πηγή: "Το Βήμα"

« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία