Πρωτοφανή βομβιστική επίθεση στη Βουλή

Εκτύπωση
Πρωτοφανή βομβιστική επίθεση στη Βουλή
  • Στόχος η Δημοκρατία
      11/1/10


του Βασίλη
Κασιμάτη
Έκρηξη αυτοσχέδιου μηχανισμού σημειώθηκε στις 7:59 το βράδυ του Σαββάτου έξω από το κτίριο της Βουλής, μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Οι δράστες της επίθεσης είχαν ειδοποιήσει δέκα πέντε λεπτά πριν από την έκρηξη, με τηλεφώνημα τους στην Ελευθεροτυπία και η αστυνομία είχε εκκενώσει τον χώρο με αποτέλεσμα να σημειωθούν μόνο μικρές υλικές ζημιές.

Εντύπωση προκαλεί όμως και το ανύπαρκτο σχεδόν μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσε ο αυτοσχέδιος αυτός μηχανισμός καθόσον μόνο λίγα κλαδιά από το παρτέρι που τον έκρυψαν οι δράστες, κόπηκαν.
Παιδιάστικη μορφή παρουσίασε έτσι το προβοκατόρικο "χτύπημα" των δραστών.

Παρόλα αυτά ο τρόπος δράσης και οι πρώτες ενδείξεις παραπέμπουν τους αστυνομικούς στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που και στην προηγούμενη επίθεσή της στο κτίριο της Εθνικής Ασφαλιστικής είχε αφήσει πολύ μικρό χρονικό περιθώριο στις αρχές προκειμένου να εκκενώσουν τον χώρο.

«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται»

Λίγο πριν από τις 10 το ίδιο βράδυ μετέβη στη Βουλή ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος περιορίστηκε στη δήλωση «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται».
Στη συνέχεια ενημερώθηκε για το συμβάν από τον Πρόεδρο της Βουλής.

Οι δράστες είχαν στόχο να σπείρουν φόβο και πανικό, δήλωσε λίγο νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ.Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος μετέβη στο σημείο της επίθεσης γύρω στις 21.30.

Την ώρα της έκρηξης συνεδρίαζε στη Βουλή ο Κοινοβουλευτικός Τομέας Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ. Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, κ. Χρ.Παπουτσής, σε δηλώσεις του, είπε ότι πρόκειται για χτύπημα κατά της Δημοκρατίας.
«Στόχος», είπε, «είναι η Δημοκρατία».
«Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε» απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία