Κανένα σεισμικό ρήγμα στο Ηράκλειο

Εκτύπωση

Κανένα σεισμικό ρήγμα στο Ηράκλειο

  • Αποτελέσματα διερεύνησης των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων σε 5 μεγάλες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου.

6/1/10

Παραδόθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης διερεύνησης των ενεργών σεισμικών ρηγμάτων που είχε αναθέσει ο Δήμος Ηρακλείου στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο και αφορούν της περιοχές:

  1. ΦΟΡΤΕΤΣΑ
  2. ΠΑΤΕΛΕΣ
  3. ΚΑΤΣΑΜΠΑ
  4. ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΧΩΣΤΟ
  5. ΚΟΡΩΝΗ ΜΑΓΑΡΑ.

Στις πλήρεις μελέτες για όλες αυτές τις περιοχές που παραδόθηκαν στην Υπηρεσία Πολεδομίας, αποτυπώθηκαν και χαρτογραφήθηκαν με λεπτομέρειες δεκαεννέα (19) ρήγματα, εκ των οποίων όμως κανένα δεν είναι ενεργό.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχουν να δώσουν σεισμό αρκετές δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Ο επιβλέποντας των μελετών κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος και οι συνεργάτες του κ. Γκανάς και κ. Δρακάτος ξεκίνησαν με την συλλογή και ανασκόπηση προηγούμενων μελετών και γενικότερα της βιβλιογραφίας για όλα τα ρήγματα της λεκάνης του Ηρακλείου.
Στη συνέχεια πραγματοποίησαν τεκτονικές μορφολογικές και γεωλογικές έρευνες με λεπτομερή γεωλογική χαρτογράφηση καθώς και γεωσεισμικές έρευνες με τις μεθόδους τις ανάκλασης, διάθλασης και των επιφανειακών κυμάτων.
Εντός του Ιανουαρίου αναμένονται τα αποτελέσματα για δύο ακόμα περιοχές, αυτές των Καμινίων και των Γουρνών.

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της έρευνας που διεξήχθει αφού αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής η αντισεισμική θωράκιση και η ασφάλεια των πολιτών

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα κληθούν μελετητές να παρουσιάσουν στους δημότες αλλά και στους επιστημονικούς φορείς τα τελικά τους αποτελέσματα.
Τέλος ο κ. Κουράκης ευχαρίστησε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για την άψογη συνεργασία για την εκπόνηση των σημαντικών αυτών μελετών.

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία