Ξεκινάει ενημέρωση στα σχολεία για την βιώσιμη κινητικότητα

Εκτύπωση

Ξεκινάει ενημέρωση στα σχολεία για την βιώσιμη κινητικότητα

         5/1/10
 
της Μαρίας
Καλογεράκη

Στα μέσα Ιανουαρίου η δημοτική αρχή θα συνεχίσει την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει, προκειμένου οι πολίτες του Ρεθύμνου να απαλλαγούν από το αυτοκίνητό τους και να συνηθίσουν να χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το ποδήλατο. Αυτή τη φορά θα ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη βιώσιμη κινητικότητα.

«Θεωρούμε χρέος μας και απαράβατη προϋπόθεση όλη αυτή η ανάπτυξη και οι καινοτόμες ενέργειες που επιχειρούμε να είναι άμεσα συνδεδεμένες και με την εκπαίδευση. Έτσι θα αλλάξει η νοοτροπία, η συμπεριφορά και η αντίληψη των πολιτών, ειδικά των νέων γιατί αυτά τα έργα υποδομής δεν θα εφαρμοστούν σε ένα ή δυο χρόνια, έχουν ένα βάθος χρόνου οπότε αφορούν την νεολαία. Είναι από τις  βασικές μας προτεραιότητες μέσα στο 2010», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου Ματθαίος Τσιμπισκάκης.

Από την πλευρά τους οι πολίτες επικροτούν την προσπάθεια αυτή της δημοτικής αρχής, όμως όπως επισημαίνουν είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν νοοτροπία και να απαλλαγούν από το αυτοκίνητο.
Κατά γενική ομολογία στις μέρες μας κάθε οικογένεια πλέον διαθέτει πάνω από ένα όχημα και όχι μόνο όπως επισημαίνουν στην Ρ.Α. δημότες « τα παιδιά συνήθως ακολουθούν την νοοτροπία των γονιών τους. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει εμείς να αλλάξουμε  την κακή συνήθεια να πηγαίνουμε παντού με το αυτοκίνητό μας και στη συνέχεια και τα παιδιά μας θα ακολουθήσουν την δική μας τακτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως η προσπάθεια αυτή της δημοτικής αρχής είναι πολύ καλή».

Ο δήμος Ρεθύμνου έχει ήδη εκπονήσει την α΄ φάση του σχεδίου βιώσιμης κινητικότητας και το επόμενο διάστημα ξεκινάει η δεύτερη φάση του σχεδίου, προκειμένου σε δέκα περίπου χρόνια από σήμερα το Ρέθυμνο και δημότες του να αποκτήσουν την νοοτροπία άλλων ευρωπαϊκών χωρών, δηλαδή να αγαπήσουν το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία για τις μετακινήσεις τους.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία