Σ.Νικηφοράκης στον Τύπο

Εκτύπωση

Σ.Νικηφοράκης στον Τύπο

  • Συνέντευξη του πρώην Βουλευτή Χανίων κ. Στέλιου Νικηφοράκη στον «Κόσμο του Επενδυτή»

29/12/09

Ο κ. Στέλιος Νικηφοράκης, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στο δημοσιογράφο κ. Άκη Παυλόπουλο, η οποία δημοσιεύθηκε στο φύλλο 371, στις 24-27/12/2009 (σελ. 11), της εβδομαδιαίας Αθηναϊκής εφημερίδας, «Ο Κόσμος του Επενδυτή»:

ΑΚΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς βλέπετε τη Ν.Δ. μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά, κ. Νικηφοράκη;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΑΚΗΣ: Έναρξη εποχής έχουμε, κατά συνέπεια, αν θα επικρατήσουν χαμηλά ή υψηλά βαρομετρικά, είναι πολύ νωρίς κάποιος να το προβλέψει ... φθινόπωρο ή άνοιξη; Θα δείξει ...!

Α.Π.: Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος κάνει πράξη το «σφουγγάρι» που επικαλέστηκε την επομένη της εκλογής του; Επιδιώκει να κλείσουν οι πληγές του... εμφυλίου;

Σ.Ν.: Ο κοινός νους το απαιτεί. Το συμφέρον της παράταξης το επιβάλλει. Ο νέος πρόεδρος δηλώνει ότι κυκλοφορεί με το σφουγγάρι ανά χείρας. (Απο)μένει να δούμε την κίνηση του σφουγγαριού στον μαυροπίνακα.

Α.Π.: Από την άλλη, όμως, πώς να κλείσουν οι πληγές όταν η Ντόρα αρνείται να συνεισφέρει και απαντά με αιχμηρές διαρροές;

Σ.Ν.: Προφανώς αναφέρεστε στην άρνηση της Ντόρας να αναλάβει τον τομέα Παιδείας και Πολιτισμού που της πρότεινε ο πρόεδρος του κόμματος.
Καλό είναι επ? αυτού να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα: από «εφευρέσεως» του θεσμού των τομεαρχών, οι τελευταίοι εξελέγοντο με μυστική ψηφοφορία από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. και είναι τουλάχιστον παράδοξο και απορίας άξιον το γεγονός ότι μια φρέσκια ηγεσία, η οποία έσπευσε, στο όνομα της δημοκρατίας, να ζητήσει και να επιτύχει την ωμή παραβίαση του καταστατικού του κόμματος προκειμένου να κατεβάσει «την κάλπη στη βάση», την επομένη της εκλογής της να αφαιρεί την κάλπη από τους ίδιους τους βουλευτές.
Κατά συνέπεια, η κ. Μπακογιάννη αρνήθηκε να ασκήσει τη δοτή και κατ? απονομήν εξουσία που της προσφέρθηκε.
Περί αυτού πρόκειται και θεωρώ ότι ήταν ορθή πολιτικά η απόφαση της.
Πολλώ δε μάλλον όταν απουσίαζε εντελώς και το στοιχείο της προσωπικής επιλογής. Όσο για τις «αιχμηρές διαρροές» τις οποίες αποδίδετε στην κ. Μπακογιάννη, σας λέω ειλικρινά ότι δεν τις γνωρίζω και, κατά συνέπεια, ούτε να τις σχολιάσω μπορώ. Όλοι ξέρουμε, όμως, ότι η Ντόρα ό,τι έχει να πει το λέει δημοσίως και με λόγο πολύ καθαρό.

Α.Π.: Ναι, αλλά όταν δηλώνεις «στρατιώτης της παράταξης» πηγαίνεις όπου σε καλούν. Ετσι δεν είναι;

Σ.Ν.: Άλλο «στρατιώτης της παράταξης», που είναι καθαρά πολιτικός όρος, κι άλλο η «στρατιωτική πειθαρχία», την οποία μάλλον υπονοείτε. Ο «στρατιώτης της παράταξης» δεν απεμπολεί ούτε το δικαίωμα της γνώμης ούτε το δικαίωμα της επιλογής. Αντιθέτως, ο «στρατιώτης του ενδόξου πεζικού μας» οφείλει, με βάση τον σχετικό κανονισμό, να επιδεικνύει τυφλή και άκριτη πειθαρχία στις εντολές των ανωτέρων. Ακόμα και όταν οι εντολές αυτές έχουν έντονο το στοιχείο της υποτίμησης ή και της προσωπικής προσβολής.

Α.Π.: Με τον Κώστα Μαρκόπουλο γιατί τα βάλατε; Δεν έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψη του για τα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης;

Σ.Ν.: Βεβαίως και είναι αναφαίρετο δικαίωμα καθενός, θα έλεγα ακόμα και υποχρέωση, να εκφράζει την άποψη του. Ο κ. Μαρκόπουλος, όμως, δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει από τον πρώην πρωθυπουργό, τηρουμένων και των μεταξύ τους πολιτικών αναλογιών, να μην εκφράζει τη δική του γνώμη. Έλεος!

Α.Π.: Πιστεύετε ότι δεν εξέφρασε μόνο προσωπικές απόψεις; Ότι μπορεί η επίθεση στον επίτιμο πρόεδρο να έγινε κατ΄ εντολή της Ρηγίλλης;

Σ.Ν.: Ομολογώ ότι ανέμενα από τη Ρηγίλλης έναν σαφέστερο τρόπο αποδοκιμασίας των δηλώσεων του κ. Μαρκόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι λειτούργησε κατόπιν εντολής. Απλά η μέθη της νίκης εκτιμώ ότι δημιούργησε... αναθυμιάσεις αλαζονείας στο μυαλό τού εν λόγω βουλευτή.

Α.Π.: Είστε από εκείνους που προεκλογικά κάνετε αιχμηρές αναφορές, στο βιογραφικό του σημερινού προέδρου. Επιμένετε σε αυτήν την άποψη;

Σ.Ν.: Καμία αιχμηρή αναφορά δεν έχω κάνει. Σε απλές, συνδυαστικές ασκήσεις μνήμης και προοπτικής επιδόθηκα.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 23 Απρ 2018

Αρθρογραφία