Συνέντευξη του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Όθωνα

Εκτύπωση

Συνέντευξη στα Ρ.Ν.του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Όθωνα


Ζητήσαμε την άδεια του κ. Μανώλη Χαλκιαδάκη, της εφημερίδας ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ  για την αναδημοσίευση της παρακάτω συνέντευξης του πρώην Βουλευτή κ. Μανώλη Όθωνα με σκοπό να ανοίξουμε πεδίο συζήτησης κατόπιν απάντησης της Νέας Δημοκρατίας και την οποία θα δημοσιεύσουμε ακολούθως.


Της Πόπης Παπαδάκη - εφημερίδα ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ (17/12/2008)


Η παρουσία του Μανώλη Όθωνα στο Ρέθυμνο, μετά τις εκλογές του 2007, οπότε και δεν επανεξελέγη βουλευτής, είναι πολύ διακριτική. Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει τις συχνές δημόσιες εμφανίσεις. Η στάση του αυτή υπαγορεύεται από το γεγονός ότι σέβεται την λαϊκή εντολή, έτσι ώστε δεν επιτρέπει στον εαυτό του να υποδύεται έναν ρόλο που δεν έχει, θεωρώντας ότι αυτός ανήκει στον εκλεγμένο από τους πολίτες κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Ωστόσο, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις τοπικά και πανελλαδικά και μετέχει ενεργά στο κόμμα. Ο Γιώργος Παπανδρέου του έχει αναθέσει τον Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε πολύ συχνά ταξιδεύει από την μια άκρη της χώρας στην άλλη για θέματα που αφορούν το συγκεκριμένο τομέα πολιτικής. Δηλώνει παρών, ενεργός στα τοπικά κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα και έτοιμος να δώσει ξανά την μάχη της κάλπης, πρώτα για την νίκη του κόμματος και ύστερα για την δική του εκλογή,ενώ δεν διστάζει να τοποθετηθεί αρνητικά σε σχέση με το ενδεχόμενο εκλογής των βουλευτών με λίστα,τουλάχιστον σε αυτή την φάση.

Ο Μανώλης Όθωνας, στην πρώτη του συνέντευξη εφ? όλης της ύλης μετά τον Σεπτέμβριο του 2007,μιλάει στην εφημερίδα μας για όλα.

-Κύριε Όθωνα, έχει μεσολαβήσει ένας και πλέον χρόνος από τις περασμένες εκλογές και η δική σας δημόσια παρουσία στο διάστημα αυτό σε σχέση με τα κοινά του Ρεθύμνου ,με μικρές εξαιρέσεις, είναι πολύ διακριτική. Πως να ερμηνεύσουμε αυτήν την στάση σας μετεκλογικά;

Είναι στάση σεβασμού και αποδοχής της λαϊκής ετυμηγορίας των προηγούμενων εκλογών. Οι πολίτες είναι εκείνοι που σε τακτά χρονικά διαστήματα αναθέτουν ρόλους και ευθύνες. Η αξιοπρέπεια και η δεοντολογία, επιβάλλουν να μην παριστάνω κάτι που δεν είμαι ούτε να υποδύομαι ιδιότητες που δεν κατέχω. Δεν θα επέτρεπα στον εαυτό μου να υιοθετήσει στάσεις και συμπεριφορές που παραπέμπουν στον ρόλο του «σκιώδους» βουλευτή, φαινόμενο το οποίο ζούμε στο Ρέθυμνο τα τελευταία χρόνια. Είμαι υπερήφανος που η ενασχόληση μου με την πολιτική δεν μου απέδωσε την οικονομική άνεση να μπορώ να περιφέρομαι ως ανεπάγγελτος πολιτευτής.

-Που σημαίνει ότι έχετε δώσει προτεραιότητα στην επαγγελματική σας ενασχόληση; Και ποια ακριβώς είναι αυτή;

Ναι, δουλεύω ως ελεύθερος επαγγελματίας μηχανικός, συστήνοντας με άλλους συναδέλφους γραφείο τεχνικών και οικονομικών μελετών. Μια επιλογή που μου επέβαλαν, οι υποχρεώσεις μιας οικογένειας που σπουδάζει δυο παιδιά. Με όποια επίπτωση και αν έχει αυτό στον διαθέσιμο για την πολιτική μου ενασχόληση χρόνο.

-Δηλαδή η πολιτική σας δραστηριότητα έχει περιοριστεί σε σχέση με τις επαγγελματικές σας υποχρεώσεις;

Προσπαθώ κατά το δυνατό να τα συνδυάσω. Ζω την Ρεθυμνιώτικη καθημερινότητα, ενημερώνομαι για τα προβλήματα μας, παρακολουθώ την εξέλιξη τους και παρεμβαίνω όταν κρίνω ότι έχω κάτι ουσιαστικό να πω. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, στο τελευταίο Συνέδριο εκλέχθηκα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και ο πρόεδρός μας μου εμπιστεύθηκε τα καθήκοντα του Γραμματέα του Τομέα Δημοσίων Έργων του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που επιβάλλει μια συστηματική ενασχόληση, πολλή δουλειά, επισκέψεις σε όλη τη χώρα για τα θέματα του τομέα..

-Έχετε στηρίξει τον Γιώργο Παπανδρέου από την αρχή, όταν πολλοί μέσα στο κόμμα τον αμφισβητούσαν είτε ανοιχτά είτε στο παρασκήνιο. Εκείνος πάλι, και ως βουλευτή σας είχε αναθέσει ρόλο και σήμερα ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Προοιωνίζει κάτι αυτό; Δηλαδή αύριο αν το ΠΑΣΟΚ είναι κυβέρνηση, να περιμένουμε να σας δούμε σε θέση ευθύνης;

Είμαι υπερήφανος γιατί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ,αποδεδειγμένα με τιμά με την εμπιστοσύνη του. Με επέλεξε Γραμματέα του Τομέα Αυτοδιοίκησης ,μια κρίσιμη περίοδο από το 2005 έως το 2007, και πρόσφατα Γραμματέα του Τομέα Δημοσίων Έργων. Αυτό για μένα σημαίνει απλά και μόνο αυξημένη ευθύνη να ανταποκριθώ σ? αυτή την εμπιστοσύνη. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο. Κανείς και για κανέναν δεν πρέπει να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις που θα πάρει ως πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου .Θα συνιστούσα γενικώς να αποφεύγονται τέτοιου είδους σενάρια διότι δείχνουν έλλειψη σοβαρότητας.

-Αυτό ισχύει και σε σχέση με τις υποψηφιότητες; Και ποια είναι αλήθεια η δική σας πρόθεση;

Η δική μου διαθεσιμότητα στην πρώτη γραμμή κάθε κρίσιμης εκλογικής μάχης είναι δεδομένη. Δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη όμως είναι και η πάγια και έγκαιρα διατυπωμένη θέση μου για την συγκρότηση ενός ψηφοδελτίου πολιτικά ισχυρού, κοινωνικά αντιπροσωπευτικού και γεωγραφικά ισορροπημένου.

-Κι αν οι εκλογές γίνουν με λίστα;

Μόλις πρόσφατα (τον Σεπτέμβριο του 2007),οι πολίτες του Ρεθύμνου με την ψήφο τους επέλεξαν την εκπροσώπηση τους στην Βουλή. Ενδεχόμενη, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλαγή στην σειρά εκλογής των βουλευτών θα συνιστούσε ανεπίτρεπτη παραβίαση της λαϊκής εντολής.

-Η απάντηση σας περί ψηφοδελτίου πολιτικά ισχυρού ,κοινωνικά αντιπροσωπευτικού και γεωγραφικά ισορροπημένου ,όπως είπατε, μου δίνει την εντύπωση ότι είναι μια αιχμή ή κριτική αν θέλετε, σε σχέση με την συγκρότηση του ψηφοδελτίου το 2007.Ήταν αιτία αυτό, της εκλογικής ήττας του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο ;

Έχω ήδη εκφράσει την άποψη ότι ο τρόπος που συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ το 2007 είχε ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται σε ικανοποιητικό βαθμό οι ανάγκες της τότε πολιτικής συγκυρίας. Όμως η εκλογική υποχώρηση του ΠΑΣΟΚ, που έφερε την Ν.Δ. πρώτο κόμμα στο Ρέθυμνο, είναι μια εξέλιξη στην οποία συνέβαλαν πάρα πολλοί λόγοι που θεωρώ ότι δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν. Και έχουμε όλοι ευθύνες γι? αυτό. Ο κυριότερος όμως λόγος κατά την άποψη μου, κι εκεί υπάρχουν ευθύνες συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων που δεν με αφορούν, είναι ότι αφέθηκε ένα κομμάτι της εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, για μεγάλο διάστημα να ερωτοτροπεί με την καλή υποτίθεται εκδοχή της δεξιάς στο Ρέθυμνο, με συνέπεια ένα εκλογικό αποτέλεσμα που δεν εκφράζει την ιστορική δημοκρατική παράδοση του τόπου μας.

-Θεωρείτε ότι ο έντονος ανταγωνισμός του ψηφοδελτίου της Ν.Δ., με την Όλγα Κεφαλογιάννη και τον Κωστή Σχοινά ,σε συνδυασμό με το παραπάνω που μου αναφέρατε, συνέβαλε στο εκλογικό αποτέλεσμα;

Ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. και τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ,προφανώς επηρέασαν το τελικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στον νομό μας. Αυτό θα ήταν ένα εσωτερικό τους αποκλειστικά ζήτημα αν δεν υπέκρυπτε την παγίδα ενός ψευτοδιλήμματος, που παρέσυρε και τμήμα αντιδεξιών πολιτών, ενώ ουσιαστικά δεν αφορά τίποτα άλλο παρά τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Στα πλαίσια της ενιαίας συντηρητικής αντίληψης του ίδιου πολιτικού φορέα, αντιτιθέμενοι κύκλοι οικογενειακών και οικονομικών συμφερόντων έδωσαν σε μια αδυσώπητη μάχη προσωπικής επικράτησης. Αυτό δεν συνδέεται καθόλου ούτε με διαφορετικές πολιτικές ούτε με διαφορετικές απόψεις και προτάσεις για τα οξυμένα προβλήματα της κοινωνίας και του νομού. Δεν αξίζει στο Ρέθυμνο να αναρωτιέται ποια από τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος είναι καλύτερη, όταν το ίδιο το νόμισμα αποδείχτηκε κάλπικο. Όσοι παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την επιμελώς σκηνοθετημένη παράσταση «Όλγα εναντίον Κωστή» ελπίζω ότι έχουν ήδη συνειδητοποιήσει ότι η κατάληξη είναι μοιραία για τον τόπο μας. Με ευθύνη και εκείνων που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες της εκπροσώπησης αλλά και εκείνων που έχουν επιλέξει τον πολύ βολικό ρόλο της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης παριστάνοντας το κακέκτυπο του? Τατούλη στο Ρέθυμνο.

-Πέντε χρόνια κυβέρνηση Ν.Δ. Έχει φανεί αντάξια της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των πολιτών της Κρήτης;

Η πολιτική της κυβέρνησης από το 2004 μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει όλη την Ελληνική Περιφέρεια σε αναπτυξιακή στασιμότητα και τις κοινωνικές και παραγωγικές τάξεις σε πρωτόγνωρες δυσκολίες. Ιδιαίτερα στην Κρήτη, όπου τα αισθήματα με την Ν.Δ. είναι γνωστά και αμοιβαία, η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική. Ανακολουθία, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα , μηδενικός απολογισμός πραγματικού έργου, έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού για το αύριο. Η πολιτική αυτή σε συνδυασμό με την όξυνση των προβλημάτων λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, δημιουργεί την ανάγκη άμεσων πρωτοβουλιών όλων των πολιτικών, θεσμικών και παραγωγικών εκπροσωπήσεων. Σχέδιο, προτεραιότητες, συντονισμός δράσεων , και συγκρότηση ενός ευρύτατου πολιτικού και κοινωνικού διεκδικητικού μετώπου, είναι μια αναγκαιότητα που δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο.

-Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο φορέας εκείνος που θα αναλάβει την πρωτοβουλία για το πλαίσιο αυτό;

Πιστεύω ότι η ευθύνη και η πρωτοβουλία για την επιλογή των προτεραιοτήτων αλλά και για την συγκρότηση του διεκδικητικού μετώπου είναι υπόθεση όλης της κοινωνίας. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην Κρήτη και στο Ρέθυμνο, μπορούν και πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Άλλωστε η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης και αναπτυξιακής προοπτικής για την Κρήτη αφορά την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις επόμενες εθνικές εκλογές και που όπως όλα δείχνουν θα είναι κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

-Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ ήταν πολλά χρόνια στην εξουσία. Έδωσε στην Κρήτη όλα όσα εδικαιούτο ή θεωρείτε ότι της χρωστάει και ειδικότερα στο Ρέθυμνο που μόνιμα φαντάζει ο φτωχός συγγενής του νησιού παρά τα τόσα προβλήματα που αντιμετωπίζει;

Είμαι απ? αυτούς που πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρωστούν στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ρέθυμνο. Όχι στην βάση των πολιτικών και εκλογικών ποσοστών αλλά στην βάση των πραγματικών αναγκών και της έντασης των προβλημάτων. Γι? αυτό, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, οι σημερινές αλλά κυρίως οι αυριανές πολιτικές εκπροσωπήσεις σε κοινοβουλευτικό και κυβερνητικό επίπεδο, θα πρέπει με αξιοπιστία ,με σοβαρότητα, με ρεαλισμό αλλά πάνω απ? όλα με ευθύνη και με συνέπεια απέναντι στους πολίτες, να εγγυηθούν τη θετική ανταπόκριση της Πολιτείας απέναντι στις ανάγκες της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ρέθυμνο δικαιούται και θα διεκδικήσει όλα εκείνα που χρειάζεται για να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Υπάρχουν μια σειρά σημαντικών ζητημάτων και για την Κρήτη γενικότερα και για το Ρέθυμνο ειδικότερα ,για τα οποία δεν πρέπει να είμαστε διαπραγματεύσιμοι έναντι οποιασδήποτε κομματικής ή άλλης σκοπιμότητας αλλά να βάλουμε πάνω απ? όλα, ψηλά τον πήχη των προσδοκιών και των απαιτήσεων μας για τον τόπο μας.

-Αυτό εξαρτάται και από τους πολιτικούς του νησιού; Δηλαδή η μαχητικότητα των βουλευτών είναι μια από τις σημαντικές προϋποθέσεις προκειμένου να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα στις διεκδικήσεις του τόπου;

Ας μην γελιόμαστε. Η πολιτική επάρκεια, η μαχητικότητα, η βαθιά γνώση των προβλημάτων του τόπου πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά του βουλευτή για μια ουσιαστική εκπροσώπηση των προβλημάτων της περιοχής του. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του βουλευτή της εκάστοτε κυβερνητικής πλειψηφίας τα παραπάνω στοιχεία κρίνουν την αποτελεσματικότητα του έργου του.

-Προβλέπεται να γίνονται σύντομα εκλογές; Ο κ. Καραμανλής θα προσφύγει πρόωρα στις κάλπες;

Είναι βέβαιο ότι οι εκλογές θα γίνουν πολύ πριν από το τέλος της τετραετίας. Σύντομα ή λιγότερο σύντομα, οι επόμενες εκλογές είναι πια κοντά μας. Εκείνο που κυριαρχεί στην σκέψη των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι το πώς θα ανταποκριθούμε αυτήν την φορά ,με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στις υψηλές ανάγκες και τις απαιτήσεις του κόσμου. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει για την επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε περίοδος χάριτος ούτε περίοδος ανοχής από τους πολίτες. Απαιτείται ένα συγκεκριμένο σχέδιο διακυβέρνησης σε κάθε τομέα πολιτικής ,ένα δημόσιο ήθος κι ένα ύφος άσκησης της εξουσίας που θα πάρει αποστάσεις από φαινόμενα και συμπεριφορές που τραυμάτισαν, και δικαίως, την εικόνα μας τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής της χώρας από το ΠΑΣΟΚ. Είναι η προϋπόθεση πάνω στην οποία θα στηριχτεί μια κυβερνητική προσπάθεια δύσκολη, αλλά η οποία μπορεί να αναστρέψει μια πορεία ιδιαίτερα επώδυνη για τον κόσμο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων της Ν.Δ.

-Ποιος τα διασφαλίζει, ποιος τα εγγυάται αυτά στους πολίτες, στην κοινωνία που έκπληκτη πραγματικά βλέπει την χώρα να διέρχεται μια σοβαρή οικονομική αλλά και ηθική κρίση;

Είναι ευθύνη όλων μας να το εγγυηθούμε αυτό. Πάνω απ? όλους το εγγυάται ο αρχηγός του Κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου. Εξ άλλου ο πρόεδρός μας, ο οποίος φύσει και θέσει εγγυάται τη νέα κυβερνητική προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ, έχει δώσει συγκεκριμένα δείγματα γραφής, και για την αυστηρότητα και για την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλα εκείνα τα φαινόμενα τα οποία το ΠΑΣΟΚ έχει αφήσει οριστικά πίσω.

-Τις τελευταίες μέρες η χώρα συγκλονίστηκε με την δολοφονία του 15χρονου μαθητή στην Αθήνα.Πως σχολιάζετε αυτή καθεαυτή την πράξη του αστυνομικού αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν και πως κρίνετε την κυβερνητική διαχείρηση την κρίσιμη αυτή περίοδο;

Το γεγονός της δολοφονίας ενός παιδιού δε μπορεί να αφήσει ασυγκίνητο κανένα. Όπως και τα όσα ακολούθησαν με αφορμή το συγκεκριμένο δυσάρεστο γεγονός ως έκφραση μιας συσσωρευμένης οργής των νέων για όσα ζουν σήμερα και όσα αντιλαμβάνονται ότι τους περιμένουν αύριο. Θα ήταν χρήσιμο όμως να κρατήσουμε από αυτή τη δυσάρεστη εμπειρία δύο κρίσιμα στοιχεία. Αρχικά τη διαπίστωση ότι για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδείχτηκε παντελώς ανέτοιμη και επώδυνα ανίκανη να διαχειριστεί μία κρίση με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί για αρκετά εικοσιτετράωρα η εικόνα του απόλυτου χάους και μιας ανοχύρωτης χώρας. Παράλληλα όμως, αξίζει να μας προβληματίσει η αδυναμία του πολιτικού συστήματος συνολικά να δώσει με προτάσεις και αξιοπιστία δημιουργική και θετική διέξοδο σε ένα γενικευμένο κλίμα απαξίωσης και απόρριψης, που εμπεδώνεται συστηματικά ιδιαίτερα στη νέα γενιά και που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με συναισθηματικές υπερβολές ούτε με περίσσευμα υποκρισίας ούτε με κανακέματα σε ακραίες και ανώριμες συμπεριφορές. Αντίθετα απαιτεί προτάσεις που θα συγκροτούν ένα εγερτήριο όραμα σε πολιτική βάση που θα ενσωματώνει και θα αξιοποιεί το δυναμισμό, την αμφισβήτηση και τον ανατρεπτική ορμή της νεολαίας μας.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία